Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Vishnu – universums beskyddare i Hinduismen

0

Vishnu –  Vivi Linde driver Tarotguiderna Sveriges största Tarotlinje och Mediala portal. Även Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, artiklar mm

Vishnu – Den bevarande guden i hinduismen

Hinduismen har en rik och mångfacetterad uppsättning av gudar och gudinnor. Vishnu är en av de högst vördade av dessa. Han är känd för sin roll som universums bevarare och beskyddare. Här berättar vi mer om hans betydelse, mytologin som omgärdar honom och de olika sätt på vilka han uppenbarar sig.

Vishnu är en av de tre huvudgudarna

Vishnu är en av de tre huvudgudarna i hinduismen. Utifrån sin ställning kan man jämställa honom med bland andra kristendomens Jesus Kristus, zoroastrismens Ahura Mazda, den nordiska mytologins Oden samt den grekiska mytologins Zeus.

Tillsammans med skapandets gud Brahma och förstöraren Shiva bildar han den heliga triaden trimurti. Vishnus roll som universums bevarare innebär att han upprätthåller världsordningen (dharma) och skyddar allt liv från ondska och kaos. Han är känd för sin medkänsla, godhet och obegränsade barmhärtighet. Dessa egenskaper har gjort honom till en av de mest älskade och vördade gudarna i hinduismen.

Människor överallt i Indien och i hinduiska samfund världen över tillber honom. Detta görs genom ceremonier i tempel, festivaler och personlig bön. Vaishnavism är en lära som fokuserar särskilt på Vishnu och hans olika avatarer. Det är en av de största och mest inflytelserika grenarna inom hinduismen.

Han kan uppenbara sig på många olika sätt

En av de mest fascinerande aspekterna av Vishnu är hans olika sätt att uppenbara sig. Enligt den hinduiska tron visar han sig på jorden i olika former för att återställa dharma när den hotas av ondska eller orättvisa. Det finns tio traditionella skepnader som han kan anta, och dessa är kända som dashavatara. Var och en har sin unika berättelse och betydelse. De mest kända är:

  • Rama, hjälten i det episka verket ramayana – representerar idealen dygd och rättvisa.
  • Krishna, den centrala figuren i Bhagavad Gita – känd för sin visdom, kärlek och gudomliga lekar.
  • Buddha, den nionde avataren som lär ut vägen till upplysning och icke-våld.

Dessa olika inkarnationer speglar Vishnus mångsidighet och hans hängivenhet för att skydda världen i dess många former.

Symboliken som förknippas med Vishnu

Vishnu avbildas vanligtvis liggande ovanpå den kosmiska ormen Ananta. Vid sina fötter har han ofta sin maka Lakshmi. Han håller generellt sett i fyra föremål:

  • Ett snäckhorn (shankha) som representerar dharma och manar till ordning och rättvisa.
  • En skiva (chakra) som symboliserar kunskap och sinnet, samt Vishnus förmåga att förgöra ondskan.
  • En spira (gada) som står för makt och styrka, mer specifikt Vishnus kraft att upprätthålla ordning och skydda dharma.
  • En lotusblomma som representerar skönhet, renhet och skapelse samt den andliga rikedomen och upplysningens blomning.

Avslutande tankar

Vishnu är en viktig gud i hinduismen och står för styrka, skydd och den eviga ordningen. Genom sina olika avatarer erbjuder han de troende hopp och vägledning. Berättelserna om honom fortsätter att inspirera och lära människor om vikten av dygd, medkänsla och hängivenhet för det goda. I en värld av ständiga förändringar är denna gud en påminnelse om universums underliggande ordning. Han påminner även om den gudomliga närvaro som understödjer och bevarar allt liv.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke