Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Voodoons historia

0

Ordet eller begreppet voodoo har nog många människor på ett eller annat sätt hört talas om och kanske har en uppfattning om vad det är. I denna text kommer du att kunna läsa mer om detta och du kommer kanske att bli förvånad om vad voodoo egentligen är och har för betydelse hos den enskilda människan.

Voodoons historia

Voodoo eller vodu som det heter på språket haitisk kreol, är ett samlingsnamn för olika religioner, traditioner eller trosinriktningar som har vissa gemensamma inslag som förfaders- och andedyrkan. Många anser att voodoon är svår att få ett helhetsgrepp om utifrån att den rymmer flera olika inriktningar. Namnet voodoo kommer från det afrikanska lokala språket fon och ordet betyder ande. Fon återfinns främst i staten Benin i Västafrika. Voodoo finns i olika delar av världen, främst i Västafrika, Haiti, Dominikanska Republiken, Kuba och Puerto Rico. Den återfinns också i södra USA.

Voodoo som helhet kan spåras till Afrika och religionerna där flera tusen år bakåt i tiden. Voodoon kom vidare till Västindien med slavskeppen och religionen fortsatte där att utvecklas. Många anser att voodoon här fick flera inslag av katolicism, till exempel såg en vanlig ceremoni i början ut som en katolsk mässa.

Idag är voodoo en statsreligion i Benin och på Haiti erkändes den som en folkreligion år 2003. Man beräknar att det finns ungefär 50 miljoner utövare av religionen idag och de som utövar den är öppna för influenser utifrån. Idag kan man också hitta specifika voodootempel och på internet är religionen närvarande på olika sätt. I New Orleans i USA finns bland annat ett historiskt museum där du bland annat kan se reliker, målningar och skulpturer som har haft inverkan på eller är viktiga inom religionen.

Voodoo och fördomar

Voodoo kan vara förknippat med olika slags fördomar. Många förknippar voodoo med zombies, voodoo-dockor, svart magi, häxor och andra otäcka och skrämmande saker. Vissa av dessa saker som förekommer finns i religionen men ofta inte på samma sätt och inte lika förekommande. Vissa forskare menar att det man i början trodde var till exempel svart magi var egentligen ritualer som försökte kontakta de döda. Forskare använder ibland andra ord som till exempel vodu när de benämner religionen.

Andar är viktigt inom voodoon

Inom voodoon är andar viktiga då de ses som en länk mellan de levande människorna och det förflutna, både avlidna släktingar och vänner men även en länk till det afrikanska ursprunget. På Haiti talar man om sevis Iwa, vilket betyder tjänande av andarna. Inom voodoo finns en skapare, en Gud men de aktiva handlingarna tillskrivs istället andarna som kallas för Iwa eller Ioa. Det är till andarna som utövaren åkallar, blidkar och ber till.

Varje människa har också andar inom sig, och då en särskilt utvald grupp. Människan försöker med hjälp av andarna finns balans i sitt liv och tillvaro. Inom religionen finns inget gott eller ont utan alla andar kan både vara arga och goda. Det man strävar efter är balansen och harmonin hos varje enskild människa.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke