Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Wicca och Gerald Gardner

0

Wicca är den enda religionen som någonsin härstammat från England och spridit sig vidare ut i världen. Gerald Gardner (född 1884, död 1964) var denna religions profet. De flesta delar av hans arbete, den religion han grundade, och övriga aspekter av hans liv har för det mesta bara hastats igenom av olika författare. En anledning till detta är att Gardner inte är det enklaste ämnet för en levnadstecknare att att beröra, inte minst på grund av att hans egna inställning till sanningen ibland verkar ha varit allt annat än öppen.

Gerald Gardner föddes 1884 in i en välbärgad familj av köpmän från Blundellsands, ett samhälle som är beläget utanför Liverpool. Han drabbades av astma och skickades därför vid 4 års ålder utomlands, till varmare breddgrader. Han spenderade större delen av sitt liv på Sri Lanka och Västmalaysia. Där arbetade han ursprungligen i et privat företag och senare för den brittiska kolonialtjänsten tills han i mitten av 1930-talet gick i pension. Han saknade en formell utbildning, men hade fått ett intresse för arkeologi, antikvarism och antropologi. Senare i livet utbildade han sig och fick en filosofie doktorsexamen genom ett amerikanskt utbildningsinstitut.

Gardner var intresserad av ockultism och religion under större delen av sitt liv, ända sedan han som barn hade läst en bok om spiritualism. Under sitt liv i öst hade han kommit i kontakt med islam, buddhism och olika stammars trossystem. Han följde inte någon särskild tro, även om han vid två tillfällen spenderade en kortare tid som frimurare, samt erkände den muslimska trosbekännelsen shahada i 20-årsåldern. Han konsulterade även medium under sina besök i England. Han verkade tro på ett liv över döden och på reinkarnation. Tanken på reinkarnation förekommer även i hans författande och i doktrinerna för den häxreligion han sägs ha upptäckt.

Gardner grundar religionen wicca (?)

1936 lämnade Gardner Västmalaysia och flyttade till området New Forest i södra England. I samband med detta stötte han på en svårtillgänglig grupp som kallade sig “Rosicrucian Order Crotona Fellowship” och höll till på en teater. Senare hävdade han att han kommit i kontakt med ett förbund av hedniska häxor genom sina vänskapsband till individerna i sällskapet, och att han själv kort efter andra världskrigets utbrott initierades som häxa. Den grupp häxor som Gardner påstod sig ha upptäckt har kallats “New Forest-sällskapet”.

Wicca som religion ska ha grundats någon gång mellan 1921 och 1950, men dess moderna historia börjar med att Gardner, efter att initierats in i häxsällskapet i New Forest i slutet av 1930-talet, under 1940-talet bildat “Bricket Wood-sällskapet” tillsammans med sin fru Donna. Han hade tidigare köpt en klubb för nudister, och det var på denna som mötena ursprungligen ägde rum.

1951 blev häxreligionen wicca mer framträdande, i samband med att en lag mot häxor från 1735 upphävdes. Gardner själv använde aldrig begreppet “wicca” för att identifiera religionen, utan kallade den helt enkelt för “häxkulten”, “den gamla religionen” och “häxkonst”. Under 1960-talet fick dock religionen till slut namnet “wicca”. Gerard Gardners tradition, som kallades “Gardnerianismen” hade blivit den dominanta formen av religionen, men efter hans död fortsatte religionen att växa och fler traditioner växte fram. Gardner anses dock idag vara religionens gudfader.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke