Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Yoga för bättre ämnesomsättning

0

Inom fitnessvärlden finns det massvis med olika sätt som kan få dig att röra på dig, svettas och förbränna kalorier. Det kan ibland göra det svårt att hitta en träningsform som inte bara är bra för kroppen, utan också för själen och sinnet. Yoga är ett utmärkt sätt att forma musklerna och samtidigt tillåta sinnet att slappna av. Men kan du verkligen bränna kalorier och öka din ämnesomsättning med hjälp av yoga? Svaret på den frågan är ja!

Så påverkar yogan ämnesomsättningen

Tvärtom vad vanliga missuppfattningar säger, kan yoga vara ett utmärkt sätt att öka din ämnesomsättning. Det spelar ingen roll vilken aktivitet du utför, utan så fort du rör på dig kan ämnesomsättningen öka. Genom att förbättra matsmältningen och blodcirkulationen, samt skapa väldefinierad muskelmassa, kan yoga vara en träningsform som på flera olika sätt bidrar till en ökad ämnesomsättning.

Förbättra matsmältningen

Eftersom den största delen av mag-tarmkanalen ligger inuti buken, kan yogaövningar som fokuserar på bålen hjälpa organen i buken att fungera på ett korrekt sätt. Genom att föra knät till bröstet eller använda dig av övningen “plankan”, samt övningar där du vrider på magen kan hjälpa till att förbättra matsmältningen.

Förbättra blodcirkulationen

När kroppen har dålig blodcirkulation och inte får rent blod i den hastighet som är hälsosamt, påverkas alla organ i kroppen eftersom de inte får tillräckligt mycket syre och näring. När blodcirkulationen inte fungerar som den ska minskar också ämnesomsättningen. Genom yoga där du andas djupt och sakta kan du öka cirkulationen genom att öppna upp artärerna och minska på trycket. Samtidigt ökar blodflödet och hjälper till att snabbare cirkulera de vita blodcellerna till kroppens organ.

Försök att andas in och ut en gång per rörelse för att öka värmen i kroppen. Sakta sedan ner genom att hålla en viss position i fem till tio andetag. Mot slutet av träningen, när det är dags att meditera, kan du försöka andas in fem gånger och därefter andas ut sex gånger. Pausa också utan att ha någon luft i dina lungor fem gånger och återupprepa sedan detta fem gånger.

Muskler

När du utövar yoga fokuserar kroppen automatiskt på de större muskelgrupperna och använder sig av mindre muskler för att hjälpa till att uppnå varje position. Yogan sätter din styrka, balans och flexibilitet på prov, samt utmanar kroppen på flera olika sätt att fungera som en enhet. När flera muskelgrupper arbetar tillsammans börjar musklerna öka i storlek och kompakthet. Ju mer muskler du bygger, desto fler kalorier förbränner du. Ju fler kalorier du bränner, desto mer ökar ämnesomsättningen.

Varför är ämnesomsättningen viktig?

Ämnesomsättningen är en biokemisk process som förekommer hos alla organismer. Kroppen omvandlar den mat vi äter och dricker till energi. I vilken hastighet detta sker beror på flera olika faktorer såsom ålder, kön och nivå av fysisk aktivitet. Det innebär att vi alla har en unik metabolisk hastighet. Det är viktigt att ämnesomsättningen sker fort för att kroppen ska fungera på ett optimalt sätt.

Fysisk aktivitet är en nyckel till att få de metaboliska funktionerna att fungera som en väloljad maskin. När kroppen börjar svettas startas det endokrina systemet. Detta system hjälper till att styra flera av funktionerna i kroppens olika organ, bland annat matsmältningen och ämnesomsättningen. Genom att öka ämnesomsättningen kommer kroppen bränna energi (kalorier) snabbare, vilket gör det enklare att gå ner i vikt eller att behålla formen.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke