Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Zenbuddhismen

0

Inom världsreligionen buddhism finns flera olika grenar och zenbuddhismen är en av dem. Den är en gren till mahayanabuddhismen och kom till i Kina på 500-talet under taoismen, för att sedan sprida sig vidare till olika närliggande länder såsom Vietnam, Japan och Korea. Zenbuddhismen kom till Europa lite smått redan efter första världskriget då kontakterna mellan Europa och Japan tätnade, men man brukar anse att zenbuddhismen kom “på riktigt” till Sverige och övriga Europa efter andra världskriget.

Zenbuddhismens ursprung

Som redan nämnts har zenbuddhismen sitt ursprung i Kina redan på 500-talet. Man anser att den som grundat denna gren av buddhismen var Bodhidharma som föddes i södra Indien på 400-talet. Enligt legenden om honom var hans familj väldigt rik. Han studerade av en lärare inom buddhismen som sände iväg honom till Kina, där han satt i meditation i en grotta under hela nio års tid. Han fick då namnet den väggstirrande munken.

Bodhidharma började då lära ut det han lärt sig och det var ordlös meditation, erfarenheter och egna insikter. Enligt legenden ska han vid ett tillfälle ha sagt när han beskrev sin lära att det var en “lära bortom ord och begrepp som pekar direkt på det mänskliga sinnet”.

Även inom zenbuddhismen finns idag olika inriktningar, och bland annat kultur har förändrat den på olika sätt. Det finns dock några begrepp som är centrala och mer om detta kan du läsa nedan. De huvudsakliga inriktningarna är dock soto och rinzai, där de har väldigt olika sätt att se på tillvaron och zenövningar.

Meditation är viktigt

Ordet zen är det japanska uttalet av det kinesiska ordet chán som översätts med sanskritordet dhyana som i sig betyder fokusering på sinnet eller meditation. Meditationen i zenbuddhismen anses därför vara central och det läggs en väldigt stor vikt på detta.

Framförallt finns den sittande meditationen vid namn zazen, är en stor del inom zenbuddhismen. Za betyder nämligen sitta. Det är dock viktigt att ha en förståelse för att zen inte endast utövas när man utövar en stillasittande meditation. Zen är en slags livsstil och ett sätt att vara. Men zazen är som sagt en viktig del i zenbuddhismen där man får ett lugnt sinne och en klarhet eftersom det totala fokuset ligger på meditationsövningen som man har framför sig.

Genom att meditera får vi människor träna oss på att vara närvarande och fokuserade på nuet. Vi får träna på att släppa taget om saker som hänt tidigare och istället förstå att allt föds på nytt hela tiden. Vi blir också mer uppmärksamma och genom denna uppmärksamhet i meditationen kommer vi också till ett uppvaknande och nya insikter. Detta leder också till att vi får en ökad medkänsla och en djupare inlevelseförmåga – både när det gäller oss själva men även för andra levande varelser.

Även när du har avslutat din meditationen anser man att inom zen fortsätter man meditationen i det vardagliga livet genom att vara öppen och närvarande även då. Genom att öva detta kommer också du kunna nå en förståelse av tillvaron.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke