Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

12 Tips på hur du kan lära dig att lyssna inåt

0

Den inre rösten överröstas av de yttre bruset shutterstock_130218290

Vi lever i en tid där människan har svårt att lyssna på sig själv. Vi går in i väggen på löpande band utan att förstå att vi gör fel. Våra inre röster överröstas av allt yttre brus.  Vi vet inte längre hur man gör när man lyssnar inåt. Vi lär oss tidigt att ignorera våra subtila signaler och känslor och i stället lyssna på vad andra säger.

Naturfolk har i alla tiden kunnat känna förändringar både inom sig och energimässigt och på så sätt kunnat förutsäga vad som håller på att ske. Vi har också den förmågan.

Vi har dålig kontakt med oss själva

Vi är mycket ”uppe i våra huvuden” och har ofta dålig kontakt med våra fysiska kroppar, vi vet inte hur vi lyssnar efter dess signaler längre, vi är helt enkelt inte i våra kroppar. Vi är i tankarna och seglar iväg och låter kroppen sköta sig själv, tills den säger ifrån. När den väl säger ifrån så har det ofta gått för långt då vi inte lyssnat på varningssignalerna innan. Kanske har vi inte ens märkt dem?

Vi är så frånkopplade från våra kroppar och själar så att vi inte känner vad som är på gång eller vad som sker just nu, därför blir vi oftare idag sjuka, utmattade och går in i väggen, vi hör inte när kroppen börjar säga ifrån, för vi har inte tid. Kroppen vår börjar ofta med små fina ”hintar” om att det inte står helt rätt tall, för att övergå i viskningar, när vi inte uppfattar det så säger kroppen ifrån med en bestämd röst och när det inte heller fungerar så stänger den helt enkelt ner ”fabriken”, försök att inte lyssna nu du lilla människa säger kroppen och vi fattar ingenting.  Vår själ vet nämligen att det tvingar oss att vakna upp, för när kroppen säger ifrån så kan vi inte längre ignorera signalerna. Tyvärr så har det då ofta gått så långt att det tar tid att komma tillbaka.

shutterstock_127360622Vi ”multitaskar” oss genom livet.

Det vi glömmer är att vi bara kan ha fullständigt fokus på en sak i taget, när vi gör flera saker på en gång så splittrar vi vårt fokus. Vi kopplar på våra ”autopiloter” så vi kan laga mat, göra läxläsning, lyssna på vår partner och fundera över arbetet samtidigt. Inget får vår uppmärksamhet till 100 % och vi vet knappt att vi gör så. Och vi tror att ingen märker det, men vår kropp märker det och andra människor märker det.

Hur lyssnar man inåt? Hur hör man sig själv får jag ständigt höra i dessa ”gå in i vägen tider”? Svaret är att man använder alla sina sinnen för att lyssna på sin kropp och själ. Man måste förstå att signalerna är subtila och man behöver öva upp sin förmåga att förnimma dessa, och man måste sluta blockera sådant som man inte vill höra, veta eller känna.

Det är i tystnaden vi hör oss själva.

Det är först i tystnaden vi kan höra hur vi kommunicerar inombords, eller om man övergått till att skrika för döva öron? Istället väljer vi att överrösta oss själva så vi varken hör eller känner. Oftast för att man inte har tid att ta ansvar för det som kroppen och själen vill förmedla, man vill kanske inte göra en förändring då man sitter fast i en föreställning om att man inte kan, eller helt enkelt för att man inte vet hur.

Vi kommunicerar med oss själva genom små subtila tecken, känslor, signaler och kroppsliga sensationer. För att uppfatta dessa så behöver man vara sensitiv och i nuet. När tankarna och energin är någonannan stans, i framtiden eller i vårt förflutna så missar man vad som sker här och nu.

Vi glömmer lätt att vår kropp är en kropp och ingen maskin, den är inte utbytbar utan vi måste vårda den och se till att systemen fungerar. Den behöver tid för vila och återhämtning, inte bara när vi sover utan den behöver också en närvarande vaken kontakt med oss för att kunna kommunicera.

Genom att meditera och vara i tystnad tillsammans med oss själva så ökar man sin varseblivning. Man kommer i kontakt med sina inre nycklar shutterstock_113780260så man kan öppna dörren till det undermedvetna som berättar om vad som pågår under ytan och är på väg att visa sig, och våra sanna känslor och tankar. Med bl.a. meditationens hjälp så kan vi nå de subtila energierna.

Människor lägger ner mycket tid och energi på att förstå andra människors signaler och behov medan de ignorerar sina egna. Man lyssnar på andra men har inte lärt oss hur man ska lyssna på sig själv.

Vi behöver lära oss att det är lika givande att resa i vår inre värld som i vår yttre. Att vi är en helhet i oss själva och att alla svaren till oss själva finns inom oss.

12 Tips på hur du kan lära dig att lyssna inåt

 1. Meditera – Idag finns det en hel del forskning när det gäller meditationens påverkan på hjärnan. En studie på munkar som mediterat minst 10.000 timmar visar att aktiviteten i frontloben är fokuserad till den vänstra delen, ju mer vi mediterar ju högre aktivitet har vi där. I den högra frontalloben så känner vi “negativa känslor” ilska, irritation, ledsenhet, rädsa och flykt beteende. Hög aktivitet här leder till hög sannolikhet för: Depression, ångesttillstånd, motaggression och för negativ upplevelse vid överraskningsreflex. I den vänstra frontalloben så känner vi “positiva känslor”: glädje, entusiasm, intresse, nyfikenhet och lycka. Hög aktivitet här leder till hög sannolikhet för: Lugn vid påfrestningar, medkännande, kärleksfullhet, bättre sömn, låg intensitet vid överaskningsreflex, svarar inte lätt med motaggression och man känner igen mikroemotioner.
 2. Yoga eller chi gong.
 3. Mindfulness – Meditationen kropps scanning för att komma i kontakt med din kropp. Förankra dig i din kropp, hur mår den?
 4. Tillbringa egen tid i naturen. Var i tystnaden.
 5. Vila – sömn är livsviktig för vårt välmående. Vårt sinne behöver få vila, sortera och bearbeta.
 6. Skriv en känslodagbok – Skriv ner intryck, känslor och hur du relaterar till dem. Manifestera dina känslor genom att skriva ner dem. Då blir de verkliga och du kan förhålla dig till dem i stället för att skjuta undan dem. Ta dina känslor på allvar, de är utifrån dina sanna känslor som du kommer att manifestera i ditt liv.
 7. Sluta stressa och börja prioritera – Stress ger inget utrymme för annat än det som upptar ens tid. Vi löser sällan problem rationellt vid stress. Prioritera det som är viktigt just nu, välj att fokusera. Har du för mycket som inte går att prioritera bort så behövs en förändring, många gånger en livsstilsförändring. Låt inte livet styra dig utan ha kontroll på riktningen. Styrs ditt liv till stora delar av yttre omständigheter som du inte kan göra  något åt?
 8. Reflektera – Ge dig tid till eftertanke och reflektion. Var är du? Vad gör du? Vart är du på väg? Vart vill du? Vilka är dina önskningar, krav och mål och vilka är andras? Kan du hålla isär dom?
 9. Sluta multitaska – Fokusera och gör inte för mycket på en gång. Vi kan inte fokusera mer en 100%, så ju mer vi gör samtidigt ju mindre fokus får varje sak eller människa.
 10. Bli medveten om din autopilot och hur ofta den är påslagen – Vi kopplar på vår autopilot när vi inte är närvarande i det vi gör. Vi har då tankarna på annat håll och efteråt så vet vi knappt om vi har gjort det vi gjorde. Som t.ex. låsa dörren. Det kan även vara så att vi kopplar på autopiloten tillsammans med våra närmsta, vi pratar med våra barn men tänker på annat. Upptäcker man att man sällan är närvarande i det man gör så kan man få problem. Att tänka på annat än det vi gör kan stressa våra kroppar som får dubbla signaler om vad som sker, den uppfattar att vi är upptagna med allt som pågår samtidigt.
 11. Gör ingenting – Ge dit själv tid till att ha ”tråkigt” och ge dig tid att ”komma i kapp dig själv”.
 12. Öva på att säga JA och NEJ – Ta dina subtila signaler på allvar. Ju mer du sätter upp gränser och gör sådant du själv vill oavsett vad andra tycker, ju mer kommer du i kontakt med dig själv och din sanning.

Namaste Vivi

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke