Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

16 tips på hur man kan rena sina kristaller

10

Om du brukar använda kristaller för olika ändamål vet du säkert att du bör rena dom med jämna mellanrum och innan de skall användas eftersom de drar till sig energier från omgivningen.

När du renar kristallen tar du bort energier och programmeringar som den absorberat och du får en ren och fräsch sten, som är som ny igen. Det här är alltså något som du skall göra regelbundet med de stenar du använder.

Det finns många olika sätt att rena sina kristaller, välj den som du tycker passar bäst. Prova olika metoder och jämför resultaten. Tänk på att stenarna har olika egenskaper och att vissa inte passar för att ligga i vatten eller blir förstörda av salt t.ex. Kolla först!

Rinnande vatten

Håll dina kristaller under vattenkranen och skölj dem tills du känner att de känns rena, se och känn hur den gamla energin sköljs bort av vattnet. Undvik kraftiga temperaturväxlingar på vattnet så att inte stenarna spricker. Bor du så att du har rent och klart vatten i närheten kan du ta med dig kristallerna och skölja dem i ån eller sjön. Lägg dom gärna i en tvättpåse så att du inte tappar dom i vattnet.

Saltvatten

Häll havssalt i vatten och låt kristallerna ligga i vattnet några timmar. Bor du i närheten av västerhavet och har tillgång till salt havsvatten kan du med fördel ta med dem till havet och låta dem få ett renande saltbad.  OBS: vissa kristaller kan lösas upp av vatten och vissa mår inte så bra av salt. Kolla först vad som gäller för de stenar du tänkt rena!  Stenar som man skall vara försiktig med är bl.a. azurit, bärnsten, fluorit, jet, krysokolla, turkos, malakit och selenit.

Salt

Salt är oerhört renande och grundande. Lägg dina kristaller i en skål och täck dem helt med salt. Välj ett rent salt utan tillsatser som havssalt eller Himalayasalt. Låt dem ligga över natten, gärna ett dygn. Se till att det inte finns något salt kvar på kristallerna när du tagit upp dem, skölj dem i rinnande vatten och putsa av dem med en ren trasa och låt dem sedan ligga och ladda i solen några timmar efteråt. Släng saltet, det skall inte återanvändas för att rena kristaller igen eller användas till något annat.

Jord

Låt dina kristaller ”få komma hem” till sin naturliga miljö genom att gräva ner dem i jord. Antingen i en blomkruka inomhus, eller ute i trädgården eller i skogen. Låt dem ligga så att Moder Jord kan ta hand om energierna och rena dem i ett dygn eller mer. Kom ihåg att märka ut var du har lagt dem så att du säkert hittar dem igen. Har du en speciell kraftplats väljer du självklart den. Se till att du hittar ett ställe där jorden är ren och så fri från onaturliga ämnen som möjligt.

Sol- och månljus

Enkelt och effektivt. Lägg kristallerna ute i solen eller i månskenet över natten för att renas och laddas. Allra mest effektivt är det vid fullmåne så gör det gärna till en vana att låta dina kristaller ”månbada” varje fullmåne. Det spelar ingen roll om det är molnigt eller klart. Allra bäst är om kristallerna kan ligga på marken och ladda jordenergi, men har du inte den möjligheten kan du plcera dem i ett fönster.

Smudge och rökelse

Smudge är en rökelse av vit salvia som man använder för reningsprocesser av alla slag. Tänd smudgestickan och rena kristallerna i röken. Andra rökelser som är lämpliga är Olibanum eller Myrra. Se till att du köper äkta rökelser – inga parfymer! I den nordiska traditionen använder vi enen till reningsprocesser.

Eterisk olja

Först skall vi klargöra något viktigt: använd inte eteriska oljor rent på stenarna, de kan bli förstörda! Häll en droppe eller två av eterisk olja i en tsk salt och rör ut i 1 l vatten. (Saltet gör att oljan löser sig med vattnet). Lägg i dina stenar och låt dem ligga en stund, skölj sedan av dem i rinnande vatten och torka av dem. Exempel på eteriska oljor som är renande: salvia, enbär, eucalyptus, lavendel, rosmarin. Använd inte denna metod för känsliga stenar. Då passar det bättre att ha en aromalampa med vatten och eteriska oljor och du låter dina kristaller ligga intill och renas.

Andning

Håll kristallen i handen och föreställ dig att du blåser vitt, renande ljus på kristallen som sköljer bort orena energier. Antingen blåser du tills du känner att det känns klart, eller så blåser du kraftfullt tre gånger med intentionen att de skall renas. Prova vilket som känns bäst.

Healing

Har du lärt dig Reiki eller en annan healingmetod så använder du den. Annars håller du bara kristallerna i dina händer och visualiserar hur det strålar ett helande ljus från dina händer som sköljer bort negativa energier och fyller på dem med ny, helande energi. Du kommer säkert att känna att dina händer blir varma och att det pirrar eller sticker lite i dem.

Växter

Växter har en förmåga att neutralisera negativ energi och fylla på med positiv energi. Både på oss och kristaller. Låt kristallerna ligga intill en växt du tycker om något dygn.

Blommor

Blommornas energi renar och fyller på ny energi till kristallerna. Du kan lägga dem i torkade blommor, eller låta blomblad dra i vatten, helst i solljus några timmar och sedan lägga kristallerna i blomstervattnet.

Ljud

Har du en tibetansk klangskål, tibetanska klockor eller liknande så kan du använda vibrationerna från skålen eller klockorna till att rena kristallerna.

Pendel

Precis som man kan rena chakran med en pendel kan man också rena kristaller. Håll pendeln över kristallen och sätt intentionen att den skall rena. Det spelar ingen roll vilket håll pendeln svänger åt, låt den bara jobba själv. När den stannar är kristallen ren och du kan börja med nästa kristall på samma sätt.

Pyramid

Pyramidformen har kraftfulla energiegenskaper som kan användas för att rena kristaller. Lägg dina kristaller under pyramiden för att renas och laddas.

Kristallkluster

Ett kluster av bergskristall kan användas för att rena andra kristaller. De stenar som är ömtåliga eller används ofta kan förvaras på klustret för att alltid vara laddade.

Selenit

Selenit är en kristall som i sig har en renande förmåga och kan användas för att rena andra kristaller. Lägg den sten som skall renas intill din selenit, eller lägg flera stenar i en låda och lägg seleniten ovanpå. Man anser att man inte behöver rena en selenit men känner man att det behövs lägger man den ute under fullmåne. Seleniten är en känslig sten och skall inte renas i vatten då vätska löser upp stenen. (Jag har lärt mig the hard way – det stämmer…).

 

 

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

10 kommentarer

 1. Agneta kala den

  Hej Vivi och Tack för att du delar med dig av dina kunskaper/din gåva,jag har skickat efter en Ametist och en Bergskristall och jag har aldrig haft några stenar eller kristaller tidigare och kanske jag gjorde fel för jag lade min bergskristall i hälften salt o hälften ljummet vatten i ett glas i fönstret ett dygn där den också fick solljus men jag sköljde inte den under rinnande vatten efteråt.Jag har inte renat min Ametist jag läste på någon sida att man inte behövde rena Ametisten.jag hoppas att jag inte gjort något fel för när jag läser det du har så ska ju alla stenar renas.Vänligen en nybörjare.Agneta Kala

  • Vivi den

   De som jobbar med kristallhealing renar sina stenar, även andra. Jag har aldrig läst att man inte behöver rena ametisten, känner du att du inte behöver det så låt bli. Många ggr handlar reningen om vår egen programmering, vi renas samtidigt kan man säga. kram vivi

 2. Charlott Karlsson den

  Hej läste i dag om kristaller som du skrivit, jag har några. Men blev intresserad av Tangenina aura kristall hals smycket. Men hittar inte åt det,du skrev att man kunde gå in på er sida med kristaller. Men ser inte att man kan köpa där, har varit inne på olika ställen men finns inte på svenska sidor. Du kanske kan hjälpa mig så jag kan köpa en.❤️

  • Vivi den

   Hej!
   Det var bara en bild på nätet och inte ifrån ngn shop tyvärr. kram vivi

 3. Jessica den

  Hej.
  Jag undrar var man bäst förvarar sina kristaller. Kan de stå framme eller ska de ligga i påse eller låda?

  • Vivi den

   Det spelar ingen roll. kram vivi

 4. Kristina den

  Tack så mycket Kära VIVI att Du delar med Dig så mycket av Din fantastiska kunskap. DU har verkligen inspirerat mig och fått mig att börja om med andlighet och mm. sen ett år tillbaka.
  Mådde dåligt av olika livssituationer som hänt mig, och när ett av de tuffaste åren kom och största sorgen så hamnade jag av någon slump på Din Andliga Portal och att följa och läsa om allt som Du delat med Dig och andra också så var detta min räddning och fick mig komma tillbaka och må bra på nytt. Denna kommentar är inte passande till inlägget men ville i varje fall säga till Dig VIVI ETT STORT TACK. DETTA HAR FÖRENDRAT MITT LIV. Med kärlek Kristina ??❤⚘

  • Vivi den

   Tack snälla för att du delar med dig, stor kram vivi

 5. Ja jag skrev det och orkar inte skriva det igen? den

  Kan man rena olika stenar på samma kluster eller samma jord osv sammtidigt? //Freja som börjadef inressera sig för detta på RIKTIGT tidigare denna dag.

  • Vivi den

   Ja det kan du. kram vivi

Lämna en tanke