Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Ädelstenen Agat

0

Agat är en ädelsten som består av polykristallin kvarts. Därför säger man ofta att agaten är en kristall eftersom den består av en stor mängd av mikroskopiska kvartskristaller. Agat är även den mest kända ädelstenen av polykristallin kvarts. Agat kan bildas på många olika sätt. Till exempel kan fossil bestå av agat och den kan även skapas i hålrum i berg.

Namnet agat kommer från achates, som var en flod under antiken. I denna flod fann en grekisk filosof dessa stenar. Agat beskrevs redan i hans böcker på 300-talet före Kristus. Idag finns agat att finna i till exempel Brasilien, Uruguay, Egypten, Skottland och vårt kära grannland Finland. En del agater är billiga, medan andra varianter kan vara dyra, speciellt de som har ett unikt mönster på sig.

Utseende

Agaten är uppbyggd av flera olika skikt som bildar olika slags mönster, eller band. Stenen har oftast vågiga linjer i olika färger. Eftersom agaten kristalliseras med tiden gör de olika spårämnena att det blir olika färger på banden eftersom spårämnena kristalliserar i olika takt. Agat kan ibland dock vara mestadels enfärgad. Ibland färgas agaten för att belysa banden på ett bättre och finare sätt, men denna färg kommer med tiden att försvinna. Oftast beror förlusten av färgen på solljuset.

Finns många olika varianter av agat

Det finns ganska många olika varianter av agat, och de flest av dem är otroligt vackra. Dels finns det trädagat och mossagat som har mönster i form av träd respektive mossa, och dels landskapsagat. Vidare finns det bandagat, botswanaagat, ruinagat, ögonagat, röragat och fästningsagat. Det finns också till exempel rosa, lila och brun agat.

Så används agat

Agat är en populär kristall och ädelsten att använda i smyckesindustrin, men används också som del i mekanismen hos ur och mätinstrument.

Så kan du använda dig av agat

Agater som helhet är både lugnande och rogivande. De ger dig både inspiration och möjligheter till att se lösningar på problem. De tar även bort dina skuldkänslor för olika saker och ger en boost till ditt självförtroende och självkänsla. Den gör även så att du får mer glädje i ditt liv och även kan vara pådrivande så att du uppfyller dina egna drömmar.

Kristallen hjälper dig även med att se det enkla och nära i allt. Den hjälper till med att du ska se dig själv och uppskatta dig själv trots alla prestationer och ambitioner som finns i dagens samhälle. Den rosa agaten är perfekt för dig som har höga krav på dig själv då den är en väldigt mild och mjuk sten.

Agat kan du också använda dig av vid trädgårdsarbete. Den anses också vara väldigt bra i kärlek. Om du har en hjärtesorg kan du med fördel använda dig av den rosa agaten som är speciellt bra för detta syfte. Även trädagaten är bra i relationer och verkar stärkande och beskyddande. Är du orolig kan du få hjälp från blåbandsagaten som lugnar, balanserar och kan användas vid healing. Om du har huvudvärk eller svårt att somna är denna sten utmärkt att använda sig av.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke