Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Älggräs – medicinalväxt som innehåller salicylsyra

0

Älggräs – medicinalväxternas osjungna hjälte

Örtmedicin är ett stort område som även är fascinerande och ganska outforskat. Till de många växter som används för sina medicinska egenskaper hör älggräs (Filipendula ulmaria). Denna växt har kraftfulla egenskaper som gör att den förtjänar mer uppmärksamhet än vad den får.

Denna fleråriga ört kommer ursprungligen från Europa och Asien, och den har varit en del av den traditionella medicinen i århundraden, om inte årtusenden. Trots sin långa användning är den dock inte lika känd som vissa andra medicinalväxter och örter, såsom lavendel eller ginseng. I den här artikeln belyser vi dock älggräs och utforskar dess historia samt växtens medicinska egenskaper och användningsområden.

Älggräs har använts som medicinalväxt i många århundraden

Användningen av älggräs kan spåras tillbaka till forntida civilisationer, inklusive de druider som betraktade den som en av sina mest heliga växter. Växten användes traditionellt sett för att smaksätta mjöd. Detta är en växt som genomsyras av folktro, och det finns historiska berättelser som antyder att den har strötts på golv i hem och kyrkor för att ge dessa en behaglig arom.

Älggräs växer vanligtvis på fuktiga ängar, i diken eller nära vattenkällor. Detta är en lång, flerårig växt med mörkgröna blad och krämvita blommor som blommar från sen vår till tidig höst. Bladen och blommorna är aromatiska, och när de krossas avger de en doft som påminner om mandel.

Denna växt har flera medicinska egenskaper

När det kommer till växtens medicinska egenskaper vill vi framför allt lyfta fram dessa:

  • En av de mest väldokumenterade egenskaper hos denna växt är dess antiinflammatoriska verkan. Den innehåller salicylsyra, ett ämne som används som bas i det antiinflammatoriska, febernedsättande och smärtstillande läkemedlet aspirin. Salicylsyra minskar effektivt inflammation och smärta, vilket gör ämnet till ett naturligt val för att behandla artrit, muskelsmärta och till och med huvudvärk.
  • Örten används även som antacida och kan lindra symtom på matsmältningsbesvär, halsbränna och magsår. Älggräset innehåller ett slags slem som bildar en lugnande hinna längs matsmältningskanalen och därmed lindrar obehag.
  • Växten har även vätskedrivande egenskaper och används ibland för att behandla urinvägsinfektioner och njurproblem. Den vätskedrivande effekten hjälper till att rensa ut gifter och kan vara till nytta vid ödem eller vätskeretention.
  • Lindrar andningsbesvär. Traditionellt har älggräs även använts vid luftvägsbesvär såsom förkylning, bronkit och astma. Växtens antiinflammatoriska egenskaper hjälper till att minska slem och förträngningar, och erbjuder därmed lindring vid andningsbesvär.

Så kan du använda älggräs som en medicinalväxt

De vanligaste sätten att använda älggräs är som infusion, tinktur eller salva. Du kan göra ett enkelt te genom att låta bladen och blommorna dra i kokande vatten. Som tinktur kan växten kombineras med alkohol och konsumeras i utspädd form för invärtes bruk.

Du kan även använda älggräs som en salva eller lotion. Om du väljer att applicera den som huden kan du använda den för att behandla hudbesvär såsom eksem, mindre skärsår eller brännskador.

Som med alla naturläkemedel bör du dock rådfråga din läkare innan du påbörjar en ny behandling. Detta gäller särskilt om du är gravid, ammar eller tar andra mediciner. Då växten innehåller salicylsyra kanske den inte lämpar sig för personer som är känsliga för aspirin.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke