Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Anubhava Yoga

0

Yoga är ett begrepp, och träningsform, som funnits länge på vår jord. I den äldre indiska litteraturen är det ett begrepp som kan betyda olika saker, men däremot i den nyare indiska litteraturen känner vi igen det som det mer är idag. Då beskrivs yoga som en av hinduismens filosofiska system och yogan som en del i ett träningssystem. Skriften Yoga Sutra som utkom på runt år 400, är en skrift över olika slags övningar. Själva utövandet fick dock inte sitt direkta genomslag förrän på slutet av 1800-talet. Yogan kom sedan att utvecklas mellan västerländska och indiska intressenter, och i dagens samhälle ses yoga som en fysisk gren.

Olika grenar inom yogan

Det finns många olika grenar inom yogan, där vissa av de viktigaste och mest kända listas nedan.

Hathayoga: Tanken är att man ska nå sinnet och finna inre balans genom att träna sin kropp. Detta gör man genom att kombinera både mjuka och lugna fysiska rörelser med olika slags andningsövningar och meditation.

Ahstangayoga: Är en av de mest krävande formerna av yoga, åtminstone fysiskt. Man utför olika positioner i en viss ordning och andningen sker i symbios med rörelserna.

Utöver dessa finns även karmayoga, bhaktiyoga, jnanayoga och rajayoga.

Anubhava Yoga

Ordet anubhava refererar på sanskrit till den personliga utvecklingen, eller menar en direkt upplevelse eller erfarenhet. Det beskriver de insikter och visdom man kan nå om man studerar och verkligen hänger sig åt yogan. Detta synsätt och förståelse av yogan utvecklades bland annat av läkaren M. V. Bhole.

Denna form av yoga fokuserar på andning och upplevelsen av detta i olika men enkla positioner. Man försöker också nå hur man lär sig att lindra fysisk spänning i kroppen samt hur man kan korrigera olika funktionella obalanser som kan finnas i kroppen, allt i samband med hur man ska utveckla sitt medvetande och meditation. Anubhava Yoga bygger på olika texter om yoga, bland annat Yoga Sutra. Man brukar säga att denna form av yoga är en blandning av yogaterapi, hälsoutbildning och välbefinnande för sig själv och som baseras på individens inre erfarenhet. Anubhava Yoga är en vetenskap om självförverkligande.

Yogans hälsofördelar

Genom att utföra yoga kommer du att uppnå flera olika hälsofördelar, både fysiskt och psykiskt. För att nämna några fördelar med din hälsa som du snabbt kommer att upptäcka är att ditt matsmältningssystem kommer att påverkas på det positiva sättet, din stressnivå reduceras också och du får en bättre hållning och en djupare andning.

Andra fördelar som man kanske inte tänker på är att man blir mer självsäker, att du sover bättre, att du blir mer medveten om olika saker (bland annat din egen kropp), att du gör (fler) hälsosamma val kring kost samt att du får mindre fysiskt ont i kroppen. Vetenskapliga studier har till exempel påvisat att man kan lindra till exempel ryggproblem och migrän med hjälp av yoga.

Det som är viktigt att komma ihåg är att yoga handlar inte om prestation, varken din eller andras, utan man måste försöka ha tålamod med både kropp och sinne för att kunna ha nytta av yogan.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke