Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Arnika – naturens egen smärtlindrare

0

Arnika – naturens egen smärtlindrare

Har du någonsin stött på arnika, den gulblommiga växten som hyllas för sina smärtlindrande egenskaper? Den är inte bara vacker att titta på, utan den har också länge använts inom folkmedicinen. Framför allt har man använt den för att behandla inflammationer och blåmärken. Här tittar vi närmare på denna fascinerande medicinalväxt och dess användningsområden!

Vad är arnika bra för?

Arnika tillhör familjen Asteraceae och är mest känd för sina härligt gula blommor som liknar små solar. Växten hör hemma i Europas bergsregioner men har även spridits till andra delar av det norra halvklotet.

Faktum är att det finns många olika arter inom släktet Arnica – en av alla arnikor är slåttergubbe (Arnica montana). Det är den mest kända och använda arten inom såväl den traditionella medicinen som inom den alternativa medicinen. Idag är den tyvärr utrotningshotad i vissa delar av Europa. Detta beror bland annat på att den ofta används som medicinalväxt. Därför undersöker forskare om andra arter inom släktet kan användas för att ta fram nya inflammationshämmande läkemedel.

Historiskt sett har arnika ofta använts för att påskynda läkningen av blåmärken samt för att minska svullnader. Den används ofta i form av salvor eller geler som appliceras direkt på huden. Dessa lindrar smärtan och behandlar även muskelkramper, stukningar med mera. Värt att tänka på är dock att arnika inte bör appliceras på öppna sår eller tas oralt, då det kan vara giftigt i större doser.

Forskning bekräftar växtens medicinska egenskaper

Forskning har visat att arnika effektivt kan minska blåmärken och svullnader efter operationer. En studie publicerad i Archives of Facial Plastic Surgery visade att patienter som behandlades med denna medicinalväxt hade mindre blåmärken jämfört med de som inte fick denna behandling. Det är dock viktigt att komma ihåg att resultaten kan variera och att fler studier behövs för att fastställa alla växtens medicinska fördelar och risker.

Hur använder man arnika?

Är du intresserad av att använda arnika? Då är det säkrast att börja med produkter som innehåller denna växt. Den finns tillgänglig som:

  • Salva eller gel för användning på huden. Du kan använda den för att massera ömma muskler.
  • Homeopatiska kapslar eller tabletter som tas oralt men innehåller en väldigt låg dos av arnika. De är säkra att konsumera förutsatt att du följer riktlinjerna.

Använd örten med försiktighet

Även om arnika är en naturlig smärtlindrare bör du använda den med försiktighet. Detta gäller särskilt om du har känslig hud eller är gravid. Rådfråga alltid en läkare eller annan expert innan du börjar använda nya örtprodukter. Berätta då om du tar några mediciner, inklusive örtmediciner.

Om du använder denna ört under en längre tid kan den irritera huden och orsaka eksem, flagning, blåsor eller andra hudbesvär. Som redan nämnts bör du heller inte konsumera den oralt, annat än i form av de kapslar eller tabletter som nämns ovan. Om du till exempel äter växten kan den nämligen orsaka yrsel, skakningar och hjärtstörningar. Den kan också irritera slemhinnorna och orsaka kräkningar. Stora doser kan till och med vara dödliga. Så ta INTE arnika på detta sätt.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke