Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Athame – ceremoniell dolk inom Wicca och häxkonst

0

Wicca – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi LindeTarotlinje, Bloggportal, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer. Athame

Medial utveckling Medium Mediumkunskap Vivi Linde Tarotguiderna Tarot bok böcker

Athame – ceremoniell dolk som används inom wicca och häxkonstTarotguiderna Sveriges största Tarotlinje - Vivi Linde Medium Tarot

 • Athame är en tveeggad kniv som ofta används inom wicca i samband med olika ritualer.
 • Denna dolk används för att styra energier och bland annat kapa banden till oönskade energier.
 • Wiccaner använder även dolken för att rita symboler i luften.
 • Används för att rita upp den magiska cirkeln före ritualen samt för att stänga efteråt.
 • Athame är ceremoniella verktyg som används i rituell magi och i wiccan- och häxpraktiker.
 • Denna “magiska kniv” används för att rikta energi, åberopa kraft, skapa heliga rum och utföra ritualer. Det är ett av de viktigaste verktygen inom häxkonsten.
 • Athames används för att styra energi och utföra förtrollningar.
 • De används ofta i rituell magi för att rikta energi och skapa ett heligt utrymme för ritualer och trollformlering.
 • Athame används som ett verktyg för att bannlysa, läka, styra energi, skära av sladdar och andra typer av förtrollning.
 • Athame representerar maskulin energi, eld, luftelementet och solen.
 • Den förknippas med gudar som Woden, Ra och Thors.
 • Athame används för att skära, skära av, koncentrera, skapa och rikta energi.
 • På det norra halvklotet används den för att rikta energin mot gudarna och himlen.
 • På det södra halvklotet används den för att rikta energin mot jorden och underjorden.

För dig som vill veta mer – Våra sidor med Magi & Häxeri

Magi, månen och ritualer – vad du behöver veta

 

 

 

 

 

Den athame som används behöver inte nödvändigtvis vara särskilt vass. Dels kan den vara lite slö av det enkla skälet att den då är säkrare att använda. Men traditionellt sett används den inte heller för att faktiskt skära någonting på det fysiska planet.

Detta urgamla verktyg har använts i århundraden för att få tillgång till kraft, visdom och kunskap. I den här guiden får du lära dig hur du använder athames för att öka din magiska kraft och praktisera rituell magi och häxkonst. Vi kommer att utforska athamens betydelse och användningsområden, från dess historia till dess moderna tillämpningar. Med den här guiden kommer du att få den kunskap och förståelse som krävs för att använda athame i din magiska praktik.

Athame är ett kraftfullt verktyg som bör behandlas med stor respekt och omsorg.

 • Det är ett magiskt verktyg som kan användas för att skapa förändring och få till stånd en ny början.
 • Athame kan hjälpa dig att manifestera dina önskningar, mål och magiska intentioner.
 • Den kan användas för att kanalisera energi och rikta energier mot nya mål och drömmar.

 

En athame kan associeras med antingen luft eller eld

Meningarna går isär när det kommer till vilket element dolken ska associeras med. En athame kan associeras med såväl eld som luft beroende på vem du frågar. De personer som kopplar den till elementet luft drar denna slutsats utifrån symbolismen i äldre esoteriska system såsom dem som återfinns i den hermetiska orden Golden Dawn. Detta slutna sällskap har trots allt haft ett stort inflytande på wicca.

Eftersom vasshet och skärpa associeras med intellekt drar vissa just kopplingen att athame ska associeras med elementet luft. Detta beror också på att dolken styr energi genom dess rörelser i luften. Därför känns denna koppling mest autentisk för den breda massan av wiccaner.

Men det finns alltså även en minoritet som istället associeras dolken med elementet eld. Detta gör de utifrån det faktum att knivar ju faktiskt är smidda i eld. De är därmed att betrakta som ett medel för förvandling och förändring. Det sista kan man förvisso även hävda att en stav är. Så om du väljer att använda dig av denna dolk i samband med dina ritualer och liknande får du helt enkelt välja den association som du instinktivt finner mest logisk.

 

 

 

 

 

Dolken kan antingen vara väldigt enkel eller lite flådigare
Utseendemässigt ser en athame i mångt och mycket ut som en ganska enkel kniv. Den har ett svart handtag och är egentligen inte längre än en genomsnittlig människohand i storlek. Detta beror på att en längre kniv kan vara lite svårare att hantera och därmed farligare att använda. Dessutom vore en sådan mer komplicerad att förvara samt att bära på sig. Själva handtaget sägs för övrigt innehålla en mindre mängd av den magiska energi som används vid ritualer.

Du kan ibland hitta dessa dolkar i särskilda butiker som säljer sådant som har med wicca eller andra nyhedniska läror att göra. Vissa har ett vackert handtag somTarotguiderna Wicca Häxa pryds av magiska symboler och/eller kristaller. Andra har till och med ett knivblad av kristall istället för ett av stål. Som du säkert kan föreställa dig är en athame därmed ofta en av de allra vackraste dolkarna du har sett!

Det är dock inte alla wiccaner som föredrar de mer glamorösa varianterna av dolken. Dessutom har inte heller alla råd med dessa flådiga knivar. Därför använder sig många istället av en helt vanlig kökskniv i sina ritualer. Om du vill kan du etsa in egna symboler i handtaget. Om du väljer att göra detta bör du dock linda in knivbladet först för säkerhets skull. Men det går precis lika bra att ha en helt vanlig och okomplicerad athame.

Athames historia
Athames har använts sedan urminnes tider i ritualer och praktiker som rör häxkonst och magi. De nämns till och med i Bibeln som ett av de verktyg som användes av översteprästen i Salomons tempel. Athames har använts som ceremoniella och rituella verktyg i många kulturer och religioner. Athames har använts inom hinduismen och buddhismen som ceremoniella knivar. I den keltiska kulturen användes athames i druidiska ritualer. Inom modern Wicca och häxkonst används athames i ritualer och besvärjelser. Historiskt sett förknippades athame med gudar som Woden, Ra och Thors. I den keltiska mytologin förknippas en athame med guden Crom Cruach eller den store skördemannen och används för att skörda grödor och skära av eteriska sladdar. Inom wicca och häxkonst är athame förknippad med eld- och luftguden och används för att skapa, rikta och kanalisera energi.

Typer av athames

 • Det finns många olika typer av athames att köpa. Vissa är utformade för specifika ändamål, medan andra är utformade för allmänt bruk.
 • Athames finns i många olika former, bland annat i form av blad, ceremoniella knivar, hantverksmässiga bitar och mycket mer.
 • Den typ av athame du väljer bör matcha dina behov och avsikter.
 • Athames tillverkas traditionellt med ett svartfärgat handtag och ett dubbeleggat blad. Detta beror på att svart förknippas med elementet eld, som representerar athame. Det är också förknippat med guden, som är härskare över elementet eld. Athame förknippas också med den röda färgen, eftersom eld är röd. Rött förknippas också med guden, som är härskare över elementet eld. Färgen röd representerar elementet Eld, så den används för att representera och dra fram elementet Eld. Athame förknippas också med elementet luft, vilket är anledningen till att det är acceptabelt att ha en athame som inte är gjord av svart eller rött. Athame förknippas också med riktningen öst. Detta beror på att öst är förknippat med guden som styr elementet eld. Elementet luft är förknippat med öst. Färgen som förknippas med öst är gul, vilket är anledningen till att det är acceptabelt att ha en gul eller gyllene athame.

Hur man använder en athame
En athame används för att rikta energi och utföra förtrollning. För att använda athame måste du först rengöra och inviga den. För bästa resultat använder du ett naturligt rengöringsmedel, till exempel havssalt eller sand. Detta kommer att avlägsna oönskad energi från athame och jorda den. Du kan göra detta genom att hålla athamen över rinnande vatten, eller genom att stänka den med rengöringsmedel och säga: “Jag renar dig med elementens och naturens kraft. Må all negativ energi tvättas bort.” Du kan också inviga athame genom att använda en kombination av eteriska oljor. För bästa resultat väljer du en blandning som motsvarar elementen och athamens egenskaper.

Rituell magi och häxkonst med en athame

Med sin association med eld, luft och solen används athame för att dra in energi och kraft i ett rituellt utrymme. Athame används för att skapa ett heligt rum, åberopa kraft och rikta energi mot ritualen.

 • Först vill du rengöra athame genom att tvätta den med vatten.
 • Därefter kan du använda athame för att rita en cirkel på marken och åkalla elementen: “Jag åkallar elementen eld och luft, och solens kraft, för att skapa och inviga denna cirkel som en plats för säkerhet och transformation.
 • När du har skapat cirkeln kan du rikta energin mot ritualen.
 • Du kan göra detta genom att höja athamén mot himlen och säga: “Jag riktar solens och eldens energi mot denna ritual och ger kraft och styrka.
 • Du kan också rikta energin mot jorden och underjorden: “Jag riktar energin från jorden och vattnet mot denna ritual, vilket ger kraft och visdom”.

Tips för att arbeta med athames
Tänk på några saker när du arbetar med och använder din athame. För det första ska du se till att rengöra och inviga din athame före varje användning. Låt sedan inte andra använda din athame. Det är viktigt att hålla den ren och avskild. Du kan alltid rengöra den och inviga den igen om den blir smutsig eller behöver en nystart. När ritualen är klar kan du begrava athamen för att jorda energin. Alternativt kan du placera den i en eldfast skål och bränna den i en eld. Se till att du håller din athame utom räckhåll för barn. Ritualer och besvärjelser som inkluderar en athame tar ofta längre tid än ritualer och besvärjelser som inte gör det. Detta beror på att athame används för att rikta energi mot ritualen och aktivera de andra verktygen och föremålen i ritualutrymmet.

En guide till hur du arbetar med den magiska ritualen

Athame för att frammana dina intentioner.
Athame är ett kraftfullt verktyg som har använts av magiker och andliga utövare i århundraden för att åberopa sina intentioner.  I den här guiden kommer vi att utforska hur man kan arbeta med athame för att åberopa dina intentioner och manifestera dina önskningar. Du kommer att lära dig hur du använder athame för att skapa heliga rum, åkalla energier och kanalisera energi för magiska ändamål. Du kommer också att lära dig vikten av att välja rätt athame för dina behov och hur du tar hand om den på rätt sätt. Med den här guiden kommer du att ha kunskap och verktyg för att effektivt använda athamen för att skapa dina magiska intentioner!

Att välja rätt athame

När du väljer en athame ska du se till att välja en som är tillverkad av högkvalitativa material. En athame är ett rituellt verktyg som du kommer att använda ofta, så det är viktigt att välja en som håller länge och är bekväm att arbeta med. Du kan välja mellan ett brett urval av athamer som finns tillgängliga, inklusive blad, handgjorda bitar med mera. Athames kan tillverkas av många olika material, som stål, trä eller ädelmetaller som guld. Även om guld är ett attraktivt val bör det noteras att det inte är det bästa materialet för athame. Guld är mjukt, så det håller inte länge när det används i en tuff miljö. Det oxiderar också, så det kommer att bli fläckigt med tiden. Athames kan också dekoreras och graveras. Även om detta inte är nödvändigt kan det vara en trevlig detalj att lägga till på din athame. Du kan också välja din athame utifrån den gud eller gudinna som är förknippad med den.

 • När du väljer rätt athame för dig är det viktigt att förstå dess syfte och intention.

Du bör välja en athame som känns rätt och som är i linje med dina intentioner. Det finns många typer av athames och var och en har en speciell betydelse, avsikt och användning.

Här är några av de vanligaste typerna av athames och deras användningsområden:

 • Drawing Athame – En drawing athame används för att rita symboler i luften. Den liknar en trollstav, men med ett dubbeleggat blad. Teckningsatames är vanligtvis dubbeleggade och tillverkade av metall eller trä.
 • Aktiverings- eller reningsatame – Aktiverings- eller reningsatame används för att aktivera och rena rituella föremål, t.ex. ljus. De är ofta gjorda av metall och har ett dubbeleggat blad.
 • Laddningsatame – Laddningsatames används för att ladda föremål, till exempel ljus eller kristaller, under en ritual. De har vanligtvis dubbelkantade metallblad.
 • Divination Athame – En divination Athame används för att styra energier under en läsning eller annan form av divination. Den används ofta för att åberopa andar eller gudomar med visdom och kunskap.

Användning av athame i ritualer

När du väl har förberett athame ordentligt är du redo att börja ritualisera med den. Ritualer är ett utmärkt sätt att ladda din athame med energi och lägga fokus på dina intentioner. Ritualer kan vara enkla eller komplexa, beroende på dina behov. Athame används ofta i många typer av ritualer, bland annat:

 • Drawing Down the Moon – Drawing Down the Moon är en ritual som används för att framkalla mångudinnans energi. Det är en utmärkt ritual för att inleda ett magiskt arbete eller för att åberopa mångudinnans energier.
 • Skapa heligt rum – Heligt rum är en mycket viktig del av många magiska metoder. Det är det område där magi utförs och där vi skapar våra intentioner. Att skapa ett heligt rum med athame är ett utmärkt sätt att fokusera och kanalisera din energi!
 • Öppna ett magiskt arbete – Athame är ett användbart verktyg för att öppna ett magiskt arbete. Den kan användas för att öppna ett fysiskt eller astralt heligt rum.
 • Öppna och stänga en cirkel. Cirkeln är själva arbetsplatsen för din ritual och inom dess gräns så har man skydd och fokus. Man öppnar cirkeln genom att dra upp gränsen med athamen när man börjar, samt stänger cirkeln när man är klar.

Skapa rituella miljöer med Athame
Athame är ett mångsidigt verktyg som kan användas på många sätt under ritualer. Den kan användas för att skapa rituella miljöer som är viktiga för många magiska praktiker. Den används ofta för att skapa naturens element, såsom energin från eld, vatten, luft och jord. Eldathamer är ofta dubbelkantade metallblad. Vattenathamer är ofta dubbelkantade träblad. Luftatames är ofta dubbelkantade träblad. Jordathem är ofta dubbelkantade träblad. Du kan använda den för att rita symboler i luften för att representera naturelementen. Du kan också använda den för att rikta energi mot ett föremål, till exempel ett ljus, för att representera naturelementen.

Kanalisera energi för magiska ändamål
Athame kan användas för att kanalisera energi för många magiska ändamål.

 • Den kan användas för att kanalisera energi från de gudar som du arbetar med.
 • Den kan också användas för att kanalisera energin från naturens element.
 • Athame kan användas för att kanalisera helande energi, kreativ energi och många andra typer av energier.
 • Athame används också ofta för att kanalisera energi för att bannlysa magiska syften. En förvisningsritual kan användas för att frigöra negativa eller oönskade energier från ett område eller en person.
 • Athame kan användas för att kanalisera och rikta energi mot den person eller det område som behöver renas.
 • Athame kan användas för att kanalisera energi mot ljus, kristaller och andra magiska föremål.

Användning av Athame för divination (spådom)
Athame kan användas för att utföra divination under ett magiskt arbete. Den kan användas för att scrya, vilket innebär att titta in i ett magiskt verktyg, till exempel en kristallkula, spegel eller en skål med vatten, för att se framtida händelser eller visioner. Du kan använda då athamen för att rikta energi mot kristallkulan, spegeln eller vattnet. Athame kan också användas för att rita symboler i luften för att scrya framtida händelser eller visioner.

 

 

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke