Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Björkaska – populär medicinalväxt

0

Björkaska – den bortglömda hälsokosten från skogen

I skuggan av dagens trender med hälsosamma livsmedel finns en bortglömd uråldrig nordisk hemlighet – björkaska. Den har traditionellt använts inom folkmedicinen över hela norra halvklotet. Just nu gör den också en slags comeback i det tysta i köket hos många hälsomedvetna personer.

Björkaska är bokstavligt talat den aska som återstår när björkved eldas. Den är rik på mineraler och andra näringsrika ämnen. Dessutom har den hälsofrämjande egenskaper som är lika unika som imponerande.

Så har björkaska använts traditionellt

Historiskt sett har björkaska varit en viktig resurs i Sverige och andra nordiska länder. Den har inte bara varit en källa till näring utan också används för sina medicinska egenskaper. Askans alkaliska egenskaper har nyttjats för att behandla hudbesvär och för att främja matsmältningen. Den har även varit en viktig källa till pottaska för gödsling samt tillverkning av tvål och såpa. I tider av nöd har den även använts som tillsats i brödbaket för att berika brödet med mineraler.

Björkaska är nämligen överraskande rik på just mineraler som kalcium, magnesium, kalium och järn. Den är ett utmärkt kosttillskott för dem som vill optimera sitt intag av mineraler. Den är även rik på bland annat zink och selen, vilka är viktiga för immunförsvarets funktion och cellhälsan. Dessutom är björkaskan som sagt alkalisk, så den kan bidra till att balansera kroppens pH-värde och därigenom främja god hälsa.

Den vetenskapliga forskningen kring björkaska och dess hälsoeffekter befinner sig förvånande nog i ett tidigt skede. Men det ökande intresset för naturliga och traditionella kosttillskott gör att chanserna är goda för att fler framtida studier kommer att göras. Det är möjligt att vi bara har börjat skrapa på ytan av björkaskans potential som hälsokost.

Den används i modern hälsokost

Den ökande medvetenheten om naturliga och hållbara kosttillskott har lett till att björkaska på senare tid har fått ett uppsving som hälsokost. Den kan användas på flera olika sätt, däribland som:

  • Den kan tillsättas i smoothies eller strös över maträtter som ett mineraltillskott.
  • Naturligt kosttillskott. För dem som föredrar naturliga kosttillskott framför bearbetade vitaminer och mineraler är björkaska en utmärkt lösning.
  • Alkaliserande ämne. För de som vill äta en alkalisk kost kan björkaskan också användas som ett naturligt alkaliserande ämne.

Tänk på detta om du överväger att använda björkaska

Björkaska är rik på näringsämnen, men det är viktigt att iaktta försiktighet om du överväger att använda den i din kost. Kvaliteten på askan kan variera beroende på hur björkveden har bränts och hur friskt trädet som veden kommer från var. Dessutom är det viktigt att inte överkonsumera denna aska – ett alltför stort intag av vissa mineraler kan vara skadligt. Därför rekommenderas du att rådgöra med en näringsexpert eller läkare innan du börjar använda den som en del i din dagliga kost.

Men i en tid då vi söker hållbara och naturliga alternativ för vår hälsa kan detta vara en spännande möjlighet att titta närmare på. Den låter oss nämligen återförena oss med naturens visdom. Och det rika mineralinnehållet och de potentiella hälsofördelarna gör björkaskan väl värd att utforska om du är intresserad av att stärka din hälsa!

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke