Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Chaga-te – en riktig hälsobomb

2

Du har möjligtvis kanske hört talas om chaga, svampen som används inom hälsokost? Om inte, så kommer du i denna text att kunna stifta bekantskap med svampen och dess fördelar, men också hur du brygger en riktigt god kopp chaga-te.

Vad är chaga?

Chaga är ett annat ord, ett ryskt sådant, för svamp. I Sverige heter den sprängticka, och är egentligen en svart parasit som växer i sprickorna på björkstammar. Sprängtickan suger upp trädets näring, vilket också är en orsak till dess näringsrika innehåll. Även om det i Sverige finns mycket skog, inklusive björkskog, så är det faktiskt inte många björkar som har sprängtickan på sina stammar. Man brukar säga att endast 1 (!) av 5 000 björkar lever med parasiten, vilket gör den riktigt värdefull.

Du kan finna sprängticka själv, men det krävs att du vet vad du letar efter, att du inte förstör trädet och att du får ett godkännande från markägaren. Även om pulver av sprängticka säljs i svenska hälsokostbutiker, är det främst inte svenska björkar som man hämtat den ifrån, utan mestadels finska och kanadensiska.

Att brygga chaga-te

Att sitta och koppla av med en kopp chaga-te är inte bara avslappnande, det är även gott då chagan har en underton av vanilj. För att få till den bästa koppen låter du chagapulvret dra sig i hett vatten (precis som du gör med vanligt te), tills färgen har blivit mer åt det brunare hållet.

Vissa menar dock att man ska låta det stå och dra länge, upp till en timme. Om du önskar, kan du även smaksätta det med andra örter och kryddor som till exempel kanel, honung eller pepparmynta. Du kan till och med blanda kakaopulver i ditt te, vilket gör att du får en chokladsmak som tillsammans med undertonen av vanilj gör det otroligt gott att dricka. Om du vill ha andra recept och tips är det bara att googla, det finns mycket i den digitala världen att del av, till exempel chaga chailatte eller smoothies.

Dessutom finns en rad hälsofördelar, vilket gör att du kan med gott samvete dricka en kopp varje dag. Man bör dock givetvis inte överdosera det, som med allting annat, och är man gravid, ammar eller äter olika läkemedel bör man vara försiktig. Att ta med chaga-te i en termos när du går ut i skogen och tar en promenad, är en utmärkt idé.

Vilka hälsofördelar finns det med chaga?

Som det ytligt har beskrivits i denna text, innehåller chaga en mängd olika hälsofördelar. Redan för hundratals, kanske tusentals år sedan, användes chaga som medicin och hälsokost i bland annat Ryssland, vissa delar av Asien och i Nordamerika.

Att svampar används inom hälsokost är inget nytt, men de flesta anser nog att chagan är bättre än de flesta. Den innehåller många olika näringsämnen som bland annat vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen, och har värden på långt mer än andra så kallade superfood (superlivsmedel). Om du är en person som vill ha lite extra näring, ska genomgå en detox eller en slags kur, är chagan är ett utmärkt livsmedel att tillföra till din kropp.

Dela.

Om skribenten

2 kommentarer

  1. Anna Elmen den

    Hej. Vill bara relatera till chaga-texten att kroppen endast tar upp så mkt per dag som inte är skadligt ( alltså går ej att överdosera då dessa vitaminer mineraler som svampen innehåller är vattenlösliga, dvs att överflödet kommer ut med urinen. ( Enligt mina källor. ) Har haft ett stort intresse för denna svamp i många år och läst ganska mkt om den, plockat till fam o vänner, samt själv användt den flitigt. (Har aldrig varit med om några biverkningar av svampen, näringsinnehållet är ganska svårt att avgöra utan kliniskforskning, men nöringsvärdet är helt klart kopplat till näringen i jorden och årstid då den plockas. Att vara nogrann i sina studier om svampen om du själv vill plocka är viktig då det finns många likartade parasiter som kan vara direkt farliga vid förtäring. Tack fina för att ni upplyser om denna mirakulösa svamp, älskar att läsa om den . Love light ace!

    • Vivi den

      Tack, kramar vivi

Lämna en tanke