Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Chakrameditation – Ny energi! Stärk upp och balansera

3

Din energinivå är viktig för att du ska orka. Ibland tappar vi ovanligt mycket energi och ibland är vi starkare. Det är viktigt att inte vara gränslös och låta andra tanka din energi i ur och skur. Fyll på dina chakran för att stärka upp dig. Vi tappar energi både genom tankar och känslor. Förutom att andra kan ta vår energi så är vi många gånger själva som läckande såll. Oro, rädslor, stress eller vårt kontrollbehov är som stora hål som slukar all vår energi.

Ju mer energi ju mer öppnar man upp för universums överflöd. När vi tappar energi så stänger vi oss för att försöka spara på vår energi vilket gör att vi inte är öppna för att ta emot. Har man otur så kan man hamna hamna i en dålig cirkel där man får till sig mindre och mindre av det man önskar, just för att attraktionsmässigt så visar vi att vi inte vill ta emot. Vi attraherar nämligen utifrån vårt känsloläge och inte genom våra tankar om de inte är sammanlänkade med våra känslor.

Chakrameditationshutterstock_146628059

På kroppen har vi energicenter som kallas för chakran. Chakra betyder hjul på sanskrit och vi har flera olika chakran på kroppen. De man oftast brukar nämna är de 7 största som ligger längs ryggraden, från svanskotan vid sätet upp till fontanellen på huvudet. Varje chakra påverkar både fysiska områden och olika mentala och själsliga aspekter i vårt liv.
När vi är i perfekt balans så snurrar våra chakran i harmoni, men ofta blir det obalans och för att må bra och fungera bättre bör vi rätta till obalansen. Man kan se chakrakanalen som ett rör, blir det stopp på någon station så fungerar det inte så bra på de andra heller, öppnar man upp så att röret har fri passage stödjer chakrana varandra. Chakrana kan vara över- eller underaktiva, vilket innebär att vi får för mycket energi till ett visst område, eller för lite. Om t.ex. vårt rotchakra som står för jordande, trygghet och vår fysiska kropp och vår överlevnad är underaktiverat har vi svårt att jorda oss, är flygiga, har svårt att acceptera vår kropp och känner oss svaga, otillräckliga och otrygga. Är det överaktiverat kan vi bli dominanta, mästrande och våldsamma.

Man kan stärka sina chakran på olika sätt

Det finns olika sätt att stärka upp och balansera sina chakran. Man kan använda sig av kristaller som med sina frekvenser påverkar och renar chakrana. Eteriska oljor är ett annat sätt, olika oljors egenskaper svarar mot chakranas funktioner. Man kan också balansera sina chakran med en pendel.
Men ett enkelt sätt att balansera sina chakran är i en meditation som du nu skall få lära dig. Det här är ett bra sätt att komma i kontakt med sig själv och sitt inre, balansera sina chakran och rena sin aura. Som att ta en andlig dusch! En bra förberedelse inför någon form av energiarbete då man öppnar upp och är klarare, eller på kvällen eller morgonen för att rensa bort gammal energi och fylla på med ny och fräsch.

Kom i gång

Du kan sitta ner, antingen i meditationsställning på golvet eller på en stol, sitter du på en stol bör du ha en kudde i svanken, ryggen skall vara så rak som möjligt så att energin kan flöda obehindrat. Eller så ligger du ner, då kan du lägga en kudde under knäna så att du avlastar svanken. Ha gärna någon meditationsmusik på i bakgrunden som hjälper dig att slappna av.
Börja med att slappna av ordentligt. Ta några djupa, långa, lugna andetag, ända ner i magen och andas långsamt ut igen. Du är tryggt förankrad i Moder Jord. Känn att du har rötter som växer ner i den varma, trygga jorden som du får näring ifrån. Föreställ dig att du har som en stor tratt under din kropp. Här kommer den energi du inte behöver längre rinna ner och tas om hand och transformeras av universum, som en kompost.

Tänk dig nu att du duschar i ljus, ett varmt glittrande ljus som sköljer bort dagens bekymmer och den energi du lagrat på dig som du inte behöver. Börja från fötterna, känn hur de blir ljusa och rena, känn hur värmen glittrande sprider sig. Fortsätt sedan upp längs benen, upp i bäckenbotten och ryggslutet. Magen, bröstet, axlarna. Ge axlarna lite extra, de brukar lagra på sig mycket bekymmer. Fortsätt ner i armarna, ut genom fingrarna och upp till nacken och halsen. Sen är det huvudets tur, känn hur du rensar hela ditt huvud med klart, glittrande ljus, ända upp till toppen av huvudet där du har en stråle som fortsätter upp till universum.

Ligg i ditt ljusbad en stund. Var det någon del som känns lite mer än någon annan så koncentrera lite extra ljus och värme på det stället. Den energi du inte behöver rinner ner i jorden som kompost så du kan lugnt släppa taget om det du inte behöver mer. Du är helt trygg, fylld av renande gudomligt ljus.

Rotchakrat / Navelchakrat

Nu skall vi börja rena och balansera våra chakran. Det första chakrat heter rotchakrat eller baschakrat. Det är beläget vid svanskotans slut, eller perineum (området mellan ändtarmen och underlivet). Här finns vår fysiska trygghet, vår materiella överlevnad, vår kraft och livsvilja. När rotchakrat är i balans är vi trygga i oss själva och står stadigt med fötterna på jorden. Färgen som kopplas till det här chakrat är röd.
Tänk dig nu att en ljusstråle sköljer chakrat rent, det spolar bort gammal energi som inte skall vara där med hjälp av rött ljus. Spola tills du ser att ljuset är klart rött och låt den röda färgen sprida sig i hela din aura. Hela du är nu omgiven av klart, rött ljus som strålar från ditt rotchakra. Bada i det röda ljuset en stund och känn att du är trygg och jordad, här och nu.

Sakralchakrat / sexschakrat / navelchakrat

Sedan fortsätter du till sakralchakrat (kallas också för bukchakrat eller navelchakrat). Det är beläget några fingerbredder nedanför naveln. Det här chakrat berör områden som vår kreativitet och skaparkraft – det är beläget där livet startar, vid livmodern. Här har vi känslor som kärlek, lust, passion, skapande, kreativitet och glädje. En sund sexualitet där vi tillåter oss att njuta av närhet utan skam och skuld hör ihop med ett balanserat sakralchakra. Färgen som kopplas ihop med det här chakrat är orange.
Nu låter du ljusstrålen skölja ditt sakralchakra med orange ljus tills det är alldeles klart och lysande som en solmogen apelsin, låt sedan ljuset sprida sig ut i hela din kropp och färga hela din aura med orange färg som symboliserar din skapande kraft, kreativitet och glädje.

Solar plexuschakrat

Det här chakrat ligger inte helt oväntat i just solar plexus. I maggropen där revbenen delar på sig. (Somliga kallar det här chakrat för magchakrat). Här sitter vårt jag, vår självkänsla och integritet. Här speglas vår sociala förmåga, hur vi upplever oss själva i förhållande till vår omgivning. Det är också här du har din kraft, den som ger dig förmågan att sätta gränser och säga nej till det som inte är ditt, eller om någon vill ta av din energi. Det här chakrats färg är gul.
Låt nu ljusstrålen skölja ditt chakra rent och klart med gult, glittrande ljus tills det är alldeles klart och rent och låt sedan den gula färgen fylla hela din kropp och din aura och känn hur du fyller på med kraft, självkänsla och integritet.

Hjärtchakrat

Mitt i bröstet ligger hjärtchakrat, vårt center för villkorslös kärlek till oss själva och andra, empati och omsorg, medkänsla och förlåtelse och den gudomligt helande förmågan som vi alla har. Hjärtchakrat kopplas ihop med två färger, ibland rosa som är kärlekens färg, men framför allt grönt som är den helande färgen.
Känn hur ljusstrålen nu fyller ditt hjärta och bröst med ett smaragdgrönt ljus. Låt ljuset skölja bort negativa tankar om dig själv och andra, sorger du bär på, ilska och bitterhet, oro och stress. Låt all den negativa energin sköljas ner i Moder Jord som tar hand om den och istället fyller på med ren, helande villkorslös kärlek från Universum. Låt sedan det gröna ljuset expandera och fylla hela din kropp och din aura och känn hur hela du består av gudomlig kärlek i sin renaste form. Känn att du är oändligt vacker och oändligt älskad.

Halschakrat

Du hittar halschakrat precis i halsgropen. Det här chakrat hjälper oss att nå ut och kommunicera, göra oss förstådda och samtidigt lyssna, förstå och respektera det andra säger och tycker. Det är här vi har kraften att våga tala vår sanning och stå fast i det som är sant för oss. Halschakrats färg är blå.
Låt nu ljusstrålen skölja rent och öppna upp för din kommunikativa förmåga, låt det blå ljuset skölja bort alla ord du svalt när du egentligen ville säga din mening, eller säga nej – eller ja, men inte vågade. Känn hur den negativa energin försvinner och fylls på med ny, ren, klar energi. Låt det blå ljuset sprida sig i hela din kropp och runt omkring dig i din aura och känn hur du tryggt står i din sanning och kan uttrycka dina behov och önskningar.

shutterstock_57793573Pannchakrat – Tredje ögat

Mitt emellan ögonbrynen, en fingerbredd upp ungefär har du det chakra som kallas för tredje ögat. Här sitter kraftcentrat för att se mer än det vi ser med våra vanliga ögon, höra det som inte hörs, känna och förnimma det subtila. Här sitter din intuition och förmågan att lyssna till ditt högre jag. Färgen som kopplas ihop med tredje ögat är indigoblå.
Låt nu ljusstrålen träffa ditt tredje öga och skölja det rent med sin mörkt blålila färg. Låt sedan ljuset expandera till hela din kropp och omsluta dig med auran och känn att det är tryggt för dig att lyssna på din inre röst, kunna lite på din intuition och de budskap du får till dig från ditt högre jag och energier från högre frekvenser. Ha tillit till att du får den information du behöver och vill ha.

Kronchakrat

Kronchakrat sitter högst upp på huvudet, där fontanellen sitter. Det här chakrat är porten till universum och gudomliga energier. Länken till vårt energimässiga ursprung som vi alla är en del av och sammanlänkade med. Genom kronchakrat tar vi emot information från våra kära på andra sidan, änglar, guider och uppstigna mästare. Färgen som hör ihop med kronchakrat är lila.

Känn nu hur en ljusstråle från universum strålar ner till ditt kronchakra och fyller det med skimrande lila ljus. Ta emot den gudomliga energin som är i direktkontakt med universum och högre frekvenser. Låt ljuset stråla ner längs hela chakrakanalen längs ryggraden och ner i fötterna och fylla hela din kropp och din aura med lila, gudomligt ljus. Känn hur du har kontakt med universum och att du är en del av något större.

Tänk dig sedan att alla chakran i tur och ordning, från rotchakrat upp till kronchakrat låter sin färg flöda ut i ljus tills hela din aura har regnbågens alla glittrande färger. Bada i ljuset och känn efter om det är någon färg som behöver få ta mer plats. Koncentrera dig då på det chakrat och låt ljuset flöda tills du känner att det är balans.
Ligg eller sitt en stund och koppla av och kom sedan sakta tillbaka till här och nu.
Att öppna och stänga sina chakran

Låt inte dåligt med tid hindra dig

Om man skall göra ett energiarbete av något slag men inte har tid eller plats för en längre meditation som ovan kan man snabbt öppna sina chakran genom att tänka sig dem som blomblad som öppnas. Fokusera på varje chakra och dess färg och tänk dig att det är en blomma som bit för bit vecklar ut sina kronblad och strålar av färg. Börja med att öppna ditt rotchakra och fortsätt sedan uppåt med varje chakra upp till kronchakrat. Känn att det växer rötter från dina fötter ner i Moder jord och att du har en kanal upp via huvudet till universum. Du är både jordad och uppkopplad.

Stäng dina chakran

Ibland kan man behöva stänga sina chakran, om man till exempel skall gå in i miljöer eller situationer där det är mycket stökiga energier eller man riskerar att bli dränerad på energi. Eller om man känner att man har för mycket kontakt med andra sidan, att man tar in mer än man vill och orkar. Då gör man tvärtom mot när man öppnar, börja med kronchakrat och låt kronbladen stänga sig tills chakrat är slutet, fortsätt sedan neråt chakra för chakra tills du kommer till rotchakrat.

Det kan vara bra att tänka på att om du ständigt går med dina chakran stängda så stänger du också av mycket av kommunikationen med omvärlden, andra kommer att uppfatta dig som sluten och svårtolkad, så se detta ungefär som att stänga av mobilen eller logga ut från facebook för att få vara ifred en stund. Men speciellt viktigt är det att stänga chakrana om du får mycket kontakt med andra sidan eller tar in för mycket känslor från andra människor fast du inte själv vill det, då säger du resolut ”stopp!” och stänger ner dina chakran.
Lycka till med din meditation!
Namasté

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

3 kommentarer

 1. Marie den

  Hej Vivi!
  Är en fin meditation, är tacksam att du delar med dig. Finns det en möjlighet att du skulle kunna läsa in den med din mjuka, fina och lugnande röst som är gjord för att lyssna på?
  Hade varit mycket tacksamt!
  Har läst in den själv, inte så att jag är lat, men det funkar inte, hör en massa fel och den är inte mjuk och lugnande inte…..
  Vänliga hälsningar
  Marie

  • Vivi den

   Hej! Kolla bland mina podcast, tror den finns där. kram vivi

   • Marie den

    Nej tyvärr, har kollat.
    Kram Marie

Lämna en tanke