Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Citrongräs är räddningen! Här får du flera tips på hur och mot vad du kan använda den

0

Citrongräs ett effektivt medel mot fästingar och mygg – utan pesticider!

Fästingar är en plåga som kan orsaka plågsamma och till och med dödliga sjukdomar på både människor och djur. Till djur använder man olika former av medel som man antingen droppar i pälsen eller bär som ett halsband. Användningen finns inte till människor och det kan man ju undra varför eftersom vi drabbas lika illa av samma sjukdomar som djuren? Svaret är att man inte skulle få använda sådana starka gifter på människor.

Nervgift

Medlen innehåller nervgift och jag träffar flera år hundar som mår jättedåligt efter att ha blivit behandlade. En del måste till och med avlivas. Det är också giftigt för vattenlevande organismer, anledningen till att man inte skall låta hunden bada veckan efter att man applicerat medlet är inte för att man sköljer bort det, utan för att man förgiftar vattnet så att fiskarna dör!
Jag känner en som hällde fästingmedel på ett jordgetingbo. Mycket effektivt, getingarna dog direkt och sedan var det en stor fläck på gräsmattan där det aldrig mer växte något.

Pest eller kolera?

Så här har vi med andra ord ett dilemma. Både människor och djur kan bli jättesjuka och till och med dö av smitta från fästingar, och hundar kan bli jättesjuka och dö av fästingmedel. Pest eller kolera liksom.
Eftersom hela naturen påverkas negativt av medlen har jag personligen svårt att använda dem rent etiskt. Men samtidigt bor jag i ett område där det finns väldigt mycket fästingar.

Citrongräs är räddningen!shutterstock_49051324

Hjälpen finns! Både insekter och fästingar HATAR nämligen citrongräs! Jag brukar dels blanda eterisk olja av citrongräs i en vegetabilisk olja och smörja in mig och djuren med, oljan håller doften fixerad längre på kroppen. Sen brukar jag också göra en sprayflaska med vatten och eterisk olja som jag sprayar på kläder och kropp när jag ger mig ut i naturen, eller för att boosta när en myggsvärm kommer farande. Det ser nästan komiskt ut när en mygga är på väg och tvärnitar när de känner doften.

OBS! Kom ihåg att man inte använder eterisk olja ren på huden eftersom alla oljor är starkt koncentrerade och irriterar huden. Blanda alltid ut den eteriska oljan i en bärarolja i form av vegetabilisk olja som t.ex. olivolja, mandelolja, jojobaolja osv. innan du använder den på huden. Eftersom den är så koncentrerad räcker det oftast med bara några få droppar eterisk olja för att få en lagom effekt.

När man blandar eterisk olja med vatten kan man behöva tillsätta vinäger för att få oljan lösa upp sig och blanda sig med vattnet. Det får då två funktioner, dels att det fungerar som emulgeringsmedel så att oljan inte ligger som ett skikt ovanpå vattnet i sprayflaskan, och dels att även vinäger har en avskräckande effekt på fästingar och insekter.
10-20 droppar eterisk olja i 100 ml vegetabilisk olja eller vatten är en lagom dosering.

När du använder blandningen till hund

Tänk på att djur oftast inte är så förtjusta i doften av citrongräs generellt sett, och har ett luktsinne som är flera tusen gånger bättre än vårt, så överdosera inte, det fungerar ändå! Börja med låg dos och öka på i efterhand om du vill ha mer effekt när du använder blandningen till din hund.
Ta lite olja och stryk ut i dina händer och stryk sedan in i hundens päls, speciellt vid ljumskar och vid bogen och runt halsen eftersom det oftast är den vägen de kryper upp och sätter sig. Ta inte för mycket olja i pälsen eftersom hunden slickar sig ren och då får i sig oljan, utan massera in en liten mängd in i pälsbotten.

Samma sak med sprayflaskan, spraya helst i dina händer och stryk in i hundens päls. Spraya inte hunden -eller någon annan än möjligtvis dig själv – i ansiktet. Det är direkt obehagligt.

Antidepressiv, luftrenare och upplyftande

Övriga egenskaper som citrongräsoljan har är att den har en upplyftande effekt på humöret, en av de antidepressiva oljorna som hjälper till att få tankarna att klarna. Den är en jättebra luftrenare om man vill ta bort dålig lukt från matos, rökning, i skor osv. Den är underbar i fotbad för trötta fötter och har både en antiperspirant effekt och är antibakteriell och behandlar fotsvamp.

Bra till massage

Inom massage och kroppsbehandlingar så använder man ofta citrongräs i massageoljor eftersom den har en cirkulationsbefrämjande effekt och ökar genomblödningen i musklerna.
Bra vid slapp hud med dålig elasticitet (t.ex. för rökare).
Jag brukar vara försiktig med doften i massageoljor då den kan ta över och man får ont i huvudet. I låg dos kan den tvärtom hjälpa mot huvudvärk om man masserar hårfästet försiktigt med lite olja.

Var försiktig vid graviditet eller dräktighet

Oljan kan ha en hormonstimulerande påverkan varför man bör vara lite försiktig vid användning vid graviditet eller dräktighet.
Övriga oljor man kan lägga till i kampen mot fästingar är lavendel, geranium, eucalyptus, rosmarin, patchouli och vetivert. Det finns också en olja som heter citronella som är en nära släkting till citrongräs. Har du den kan du använda den istället då de liknar varandra mycket i både egenskaper och doft.

OBS! INTE TILL KATT!

Viktigt för dig som har katt: katter tål inte eteriska oljor! De saknar enzym för att bryta ner dem och kan dö! Använd hydrolat istället till katt, du kan ha t.ex. lavendel, geranium eller eucalyptus. En av dem eller alla tre blandat. (Hydrolat är vattnet som blir över när man destillerat eteriska oljor och är milt och ofarligt).
Eller koka upp vatten med timjan och rosmarin och låt dra tills det svalnat, sila sedan av örterna. Blanda i en skvätt vinäger, 1 del vinäger till 5 delar vatten ungefär.
Ta lite av vätskan på dina händer och stryk in i kattens päls. Om den tillåter.

Åsa – Aromaterapeut, Tarotguiderna

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke