Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

De heliga bergen på Bali

0

Den vackra ön Bali bjuder på så mycket mer än enbart skön natur. Med det sagt är det svårt att bortse från de vackra vyerna. Ön kantas av allt från vulkaner och skogar till sjöar och tempel. Men den är bland annat även känd för att vara ett av de äldsta spirituella centran i världen. Bali sägs även korsas av de två stora leylinjerna.

Det finns ett stort antal berg på ön men dessa fyra tillhör de heliga bergen på Bali:

  • Abang
  • Agung
  • Batur
  • Batukaru

Abang

Abang är ett berg som sträcker sig 2 152 meter över havsytan. Berget är därmed det tredje högsta på ön. Du kan nå dess topp genom en ungefär två och en halv timmes vandringstur. Lokalbefolkningen anser berget vara ett av de heligaste på Bali. De kommer därför ofta dit för att meditera.

Agung

Agung är inte bara det högsta av de heliga bergen på Bali – invånarna på ön menar också att det är här som gudarna bor.

Det är möjligt att ta sig hela vägen upp till toppen, vilken är belägen 3 031 meter ovanför havsytan. Berget är dock inte bara mytomspunnet utan omgärdas även av ett svårnavigerat landskap. Därför bör du anlita en lokal guide om du har tänkt bestiga detta berg. Nära toppen ligger även Besakih, ett av de allra mest heliga hinduiska templen på Bali.

 

För bara några årtionden vågade ingen bestiga berget Agung utan att vara i sällskap av en präst. Så om du idag vill göra detta bör du ta med dig offergåvor till gudarna. Du bör även bara ta med dig det allra nödvändigaste på din färd. Världsliga ting såsom pengar, accessoarer och dyra kläder anses väcka anstöt hos gudarna.

Batur

Batur är namnet på ytterligare ett av de heliga bergen på Bali. Detta berg har sin topp 1 717 meter över havet. Det är känt för att vara en bra plats att välkomna soluppgången i närheten av. Få turister som besöker platsen inser dock att detta är ett av de fyra heliga berg som är belägna på ön Bali. Batur är dessutom en av de mest aktiva vulkanerna på ön. En hel by ska ha utplånats i samband med ett massivt utbrott år 1926. En helgedom inne i bergets tempel ska dock ha bevarats i perfekt skick.

 

Brahma är den gud som tros husera i berget. Lokalbefolkningen tar med sig offergåvor till berget i samband med heliga ceremonier. Detta görs för att göra området fritt från ondska samt för att bibehålla en balans mellan universums olika element.

Batukaru

Batukaru är ett av de största bergen på Bali. Det är näst högst efter Agung och dess topp sträcker sig 2 350 meter över havet. Terrängen runt berget är bergig i nordöst men kuperad i sydvästlig riktning.

 

Detta är också ett av de heliga bergen på ön. Du behöver dock inte ta dig ända upp till toppen för att kunna njuta av omgivningarna. Beläget vid bergets fot finns nämligen templet Luhur Batukaru. Templet o

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke