Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Fördelar med transcendental meditation

1

Meditation är hälsosamt, och detta är särskilt sant för transcendental meditation (TM). Fördelen med denna typ av meditation är att det räcker att meditera 20 minuter åt gången, två gånger per dag, och du sitter då i lugnan ro med ögonen stängda medan du tyst upprepar ett mantra.

Tanken med transcendental meditation är att meditationen ska lindra din stress, göra dig mer fokuserad på nuet och få en starkare koppling till ditt kropp och ditt sinne. Om du fortfarande är skeptisk bör du känna till att mer än 350 studier har gjorts på transcendental meditation, och de fynd som har gjorts är väldigt lovande. Denna form av meditation för även med sig flera olika hälsofördelar, såsom följande:

Ökad effekt av träning

Transcendental meditation är inte bara en meditationsform som ökar din energi och ditt fokus, samt hjälper dig att sova bättre varje kväll. Det har även visat sig att den kan höja smärttröskeln, vilket innebär att du kan uthärda ytterligare ett par kilometer i löparspåret eller utföra ytterligare ett antal repetitioner i gymmet. I en skandinavisk studie fann forskarna också likheter mellan utövare av transcendental meditation och elitidrottare, när de tittade på hjärnans funktioner.

Minskad risk för stroke och hjärtsjukdomar

I en studie fann man att personer som utövade transcendental meditation kunde sänka blodtrycket genom meditationen, samt minska risken för stroke och hjärtattack. Meditationen kan även minska risken för Alzheimers sjukdom genom att stärka kommunikationen mellan de olika delarna av hjärnan.

Ökad produktion och kreativitet

Forskning har också visat att regelbunden utövning av TM kan öka din kreativitet och produktivitet. Om du har svårigheter med att hitta en lösning på ett arbetsrelaterat problem eller behöver få en bra idé att imponera på din chef med, kan det vara värt att lägga ner lite tid varje dag på att meditera. Meditationen kan ge nämligen ditt sinne den klarhet som krävs för att ta sig förbi mentala hinder.

Ökad viktnedgång

Genom att meditationen lindrar din stress, kommer du inte känna dig lika frestad att hetsäta. Din kropp kommer inte heller producera lika mycket kortisol, ett ämne som gör det svårare att gå ner i vikt. Transcendental meditation kan även hjälpa dig att uthärda frestelser i form av mat, eftersom meditationen bidrar till att balanserar ditt fysiska och ditt mentala tillstånd. Det innebär att du kommer ha en starkare koppling till din kropp och förstå vad den behöver, vilket innebär att du inte kommer vara lika frestad att äta onyttigheter. Du kommer enklare kunna avgöra huruvida du är hungrig eller snarare orolig.

Minskad ålder

Forskning visar att personer i 50-årsåldern som i fem års tid utövat transcendental meditation hade en biologisk ålder som i genomsnitt var 12 år yngre än sin faktiska ålder. Det innebär att en 55-årig person som regelbundet utövar TM kan ha en fysik som motsvarar en 43-åring.

Förbättrade relationer

Transcendental meditation kan hjälpa dig att stärka dina relationer till såväl din partner som dina föräldrar, din chef och andra människor i din omgivning. Personer som regelbundet ägnar sig åt TM har nämligen visat sig uppskatta andra människor i större utsträckning än personer som inte mediterar.

Dela.

Om skribenten

1 kommentar

  1. Hilda den

    vad blir det med kärlek ?

Lämna en tanke