Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Fördelarna med yinyoga

0

Du kanske har hört ordet “yin” tidigare och undrat vad det egentligen betyder? Yin är de feminina, mörka, passiva, reflekterande, mottagliga, tillbakadragna och introspektiva aspekterna av livet. Yinyoga togs fram för att penetrera djupt in i bindväven och utöka rörligheten samtidigt som den stärker kroppens energicentran för att lätta upp blockeringar och öka ditt energiflöde.

Denna yogaform fokuserar på statisk rörelse, andning och meditation för att skapa en djup och belönande upplevelse. De främsta skillnaderna mellan yinyoga och andra former av yoga är att du inom yinyoga INTE uppmuntras att använda dina muskler, samt att passiva positioner hålls i flera minuter.

Syftet med yinyoga

Bindvävnad är yin eftersom den är stel och icke-elastisk. För att balansera detta och tillföra din kropp lite mer yang på ett mjukt sätt, bör du röra dig sakta så bindväven inte bryts men att kroppen blir mer elastisk.

Du kan föreställa dig att bindvävnaden är som en slags plastfolie som omger alla dina muskler. Om denna plastfolie dras samman för tätt kommer det bli obekvämt att röra sig, men genom att lätta upp plastfolien lite grann kan kroppen öppnas upp och få mer utrymme att röra sig fritt.

Fördelarna med yinyoga

Om du någonsin har stått i duschen och nästan översvämmats av nya idéer och minnen, sker detta vanligtvis för att du har stängt ute alla distraktioner och ditt sinne får möjligheten att slappna av. Detta påminner om yinyoga – när den inte distraheras av konstant rörelse och användningen av dina muskler, får din bindvävnad chansen att sträckas ut och du kan utföra olika yogapositioner på ett djupare sätt. Det är dessutom så att positionerna hålls i flera minuter i sträck, vilket gör att din kropp kan röra sig längre än de 30 sekunder det tar för muskler att slappna av och stretchas.

Statisk stretching är ett utmärkt sätt att öka rörelseomfånget. Om du är spänd på grund av återupprepad rörelse orsakad av andra fysiska aktiviteter, eller om ditt vardagsjobb tvingar dig att stå eller sitta i samma ställning 8 timmar om dagen, eller om din kropp har åldrats, kan yin yoga hjälpa dig att sträcka ut din kropp.

Yin yoga är även utmärkt för att lindra stress i såväl kropp som sinne. När du håller en position i flera minuter utan att distraheras lär du dig att slappna av. Du börjar då lätta på den spänning som sitter djupt inne i dina muskler.

Är yinyoga någonting för mig?

Alla kan utföra yinyoga! Även om alla kan gynnas av att utföra denna yogaform, är den särskilt rekommenderad för äldre personer, individer med begränsad rörlighet eller skada samt idrottsutövare. Vissa instruktörer fokuserar i sina klasser mer på teorin kring meridianer, medan andra är tysta och låter dig fokusera på stretchingen. Ofta inkluderas även andning i positionerna, vilket är användbart när du till exempel utför en position som “duvan” under fem minuters tid.

Du kommer sannolikt befinna dig hela passet på golvet i olika positioner, så du bör inte förvänta dig att svettas särskilt mycket. Det är ingen energikrävande yogaform, men vissa individer som är spända kan förvänta sig att utmanas under passet, på grund av att der ofta är ansträngande att hålla en position under flera minuters tid.

Eftersom yinyoga ofta fokuserar på bindvävnaden i höfter, bäcken och ryggradens nedre del, kan alla som sitter ner hela dagarna, har smärta i nedre delen av ryggen eller tighta höfter dra nytta av denna yogaform.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke