Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Heliga platser i världen

0

Heliga platser runt om i världen

Det finns ett antal heliga platser runt om i världen som är särskilt betydelsefulla för olika religiösa och andliga traditioner. Det kan handla om naturlandskap, byggnader eller monument som har en djup andlig eller historisk betydelse för de människor som dyrkar där. Genom historien har dessa platser varit centra för bön, meditation, pilgrimsfärder och andra religiösa riter. Här riktar vi strålkastarljuset mot några av de mest betydelsefulla heliga platserna och förklarar vad dessa betyder för de kulturer och religioner som dyrkar dem.

Gamla staden i Jerusalem

Gamla staden i Jerusalem är en av de mest betydelsefulla av alla heliga platser i världen. Den är helig för tre stora världsreligioner: judendomen, kristendomen och islam. Den västra muren, även känd som Klagomuren, är en av de sista återstående delarna av det andra templet. Det är också en central plats för judisk bön och pilgrimsfärd.

För kristna är Den heliga gravens kyrka den plats där Jesus Kristus tros ha blivit korsfäst, begraven och uppstånden. För muslimer är Klippdomen och Al-Aqsa-moskén på Tempelberget viktiga platser, eftersom det är härifrån profeten Muhammed sägs ha stigit upp till himlen under sin nattliga resa.

Mecka

Mecka i Saudiarabien är den heligaste staden inom islam. Varje år samlas miljontals muslimer från hela världen för att delta i hajj, den stora pilgrimsfärden som är en av islams fem pelare. Hjärtat av Mecka är den heliga moskén Masjid al-Haram. Den omsluter Kaba, den heligaste platsen inom islam. Enligt islamsk tradition byggdes Kaba av Abraham och hans son Ismael, och muslimer vänder sig mot denna byggnad när de ber sina dagliga böner.

Varanasi

Varanasi är en stad som även är känd som Benares. Detta är en av de äldsta kontinuerligt bebodda städerna i världen och en av de mest heliga städerna inom hinduismen. Den är belägen vid floden Ganges och anses vara en plats där livet och döden möts. Hinduer tror att själen frigörs från cykeln av återfödelse om man dör och blir kremerad i Varanasi. Floden Ganges själv anses vara en gudinna, och varje dag utförs rituella bad och ceremonier längs dess stränder.

Bodh Gaya

Bodh Gaya ligger i den indiska delstaten Bihar och är en av de mest betydelsefulla platserna inom buddhismen. Det var här, under bodhiträdet, som Siddhartha Gautama nådde upplysning och blev Buddha. Mahabodhi-templet som ligger på denna plats är ett UNESCO-världsarv och en viktig helig plats för buddhistiska pilgrimer från hela världen. Varje år kommer tusentals människor för att meditera och delta i ceremonier vid templet.

Lourdes

Lourdes är en liten stad i södra Frankrike som är en av de mest kända heliga platserna inom katolicismen. Enligt traditionen uppenbarade sig Jungfru Maria för den unga flickan Bernadette Soubirous vid en grotta i Lourdes år 1858. Sedan dess har staden blivit en av de mest besökta destinationerna för pilgrimer i världen. Många människor besöker Lourdes i hopp om att bli helade av det heliga vattnet som strömmar från grottan.

Japans shintohelgedomar

I Japan finns tusentals shintohelgedomar och många av dessa anses vara särskilt heliga. En av de mest kända är Ise Jingu, en samling av helgedomar som är dedikerade till solgudinnan Amaterasu som anses vara kejsarens förfader. Helgedomarna i Ise är en viktig plats för den japanska andligheten och kulturen. De rivs och byggs om var tjugonde år i en ceremoni som kallas Shikinen Sengu, som symboliserar död och återfödelse.

Heliga platser är levande symboler för andlighet och tro

Heliga platser som dessa är levande symboler för andlighet och tro. Oavsett om de är naturlandskap eller byggnader har de en djup mening och betydelse för de människor som dyrkar dem. Genom att besöka och studera dessa platser kan vi få en djupare förståelse för de olika religiösa traditioner som har format vår värld och som fortsätter att påverka den än idag.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke