Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Hemsökta fastigheter i Sverige

0

Sverige är ett land som inte är direkt känt för att vara hemsökt. Det finns dock ett hyfsat stort antal hemsökta platser att upptäcka i vårt avlånga land. I denna artikel kommer vi att fokusera på några av de fastigheter som påstås hemsökas av spöken.

Borgvattnets prästgård

Den lilla jämtländska byn Borgvattnet har blott 50 invånare, men faktum är att denna by sägs ha flest antal spöken per capita i hela landet. Det påstås också att dess prästgård från år 1876 är Sveriges mest hemsökta plats. Redan 1927 upptäcktes spöken för första gången i prästgården och sedan dess har flertalet personer uppgett att de sett vålnader i fastigheten.

Som tur är ska vålnaderna vara ganska harmlösa. Några exempel på de aktiviteter som dessa sägs vara ansvariga för är dock att flytta omkring möbler medan folk sover, knuffa personer ur stolar och kasta ut spädbarn ur fönster. Idag har prästgården förvandlats till ett litet bed and breakfast där du kan boka ett rum, om du känner dig modig nog.

Svaneholms slott

Även Svaneholms slott i skånska Skurup sägs hysa fler än ett spöke, däribland en dansk kung från 1500-talet, en grå munk och ett antal kvinnor. Spökjägare som har besökt detta sydsvenska slott har inte lyckats hitta några bevis för att slottet skulle vara hemsökt. Det har dock inte hindrat besökare att regelbundet rapportera om spöken på slottet.

Kungliga slottet

Ett annat svenskt slott där det sägs spöka är Kungliga slottet i Stockholm. Detta slott besöks varje år av ett stort antal besökare, och under århundraden har kungligheter bott i fastigheten. Slottet har fler än 1 400 rum, vilket gör det till ett av världens största palats. Det finns med andra ord gott om utrymme för spöken i denna fastighet.

Det mest kända spöke som sägs hemsöka Kungliga slottet är Vita Frun. Hon sammankopplas med ett dödsfall inom kungafamiljen och har av kung Oscar I beskrivits som lång och bärandes en vit klänning med en lång vit slöja och mörka handskar hållandes i en nyckelknippa.

1971 ska prinsessan Eugenie ha sett Vita Frun blott tre dagar före drottning Louises död. Redan 50 år tidigare ska hon även ha visat sig i samband med att prinsessan Margareta låg på sin dödsbädd. Prinsessan var vid tillfället fortfarande vid liv, men flaggan vid slottet var hissad på halv stång och en vakt ska ha sett Vita Frun på taket. Två timmar senare dödförklarades Margareta.

Schefflerska palatset

Det är inte bara på slott som spöken siktas, vilket Borgvattnets prästgård är ett utmärkt exempel på. Ett annat exempel är Schefflerska palatset i Stockholm, en av huvudstadens mest kända hemsökta fastigheter. Fastigheten kallas även för “Spökslottet” och uppfördes under 1700-talet.

Flera vittnen har uppgivit att de sett speglar och fönster gå sönder helt utan anledning. De har även rapporterat om att de har hört musik och sång höras ur intet.

På palatset har flertalet mord och försvinnanden skett under årens lopp, däribland har en av dess tidigare ägare försvunnit. Jacob von Balthasar Knigge, en känd satansdyrkare, sågs senast kliva in i en svart vagn framförd av en kusk med svans och horn.

En präst som kom för att utföra exorcism på palatset ska ha kastats ut ur ett fönster på övervåningen, och även en känd operasångare vid namn Gustaf Sandström har begått självmord på platsen. Till råga på allt mördades ett ungt par och murades in bakom en vägg i källaren.

Idag ägs palatset av Stockholms universitet, som främst använder det som ett förvaringsutrymme.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke