Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Spökprästgården i Borgvattnet – Sveriges mest hemsökta hus

0

Sveriges mest hemsökta hus är spökprästgården i Borgvattnet

Den lilla byn Borgvattnet i Jämtland har inte mer än blott 50-talet invånare. I och med detta tror man även att denna by har det allra högsta antalet spöken per capita i landet. Dessutom är Sveriges mest hemsökta hus beläget här. Vi syftar på prästgården i Borgvattnet, eller “spökprästgården” som den också kallas.

Spökprästgården som skrämmer bort sina gäster

Prästgården byggdes år 1876 men det var inte förrän 1927 som man först såg spöken i prästgården. Därefter har dock antalet rapporter ökat lavinartat och mängder av besökare har rapporterat om paranormal aktivitet på platsen. Som tur är tycks spökena vara ganska harmlösa – bortsett från att de kastar människor ur gungstolar, flyttar omkring möbler om natten och kastar ut spädbarn ur fönstren.

Idag är den beryktade prästgården i Borgvattnet ett litet bed and breakfast som kan bokas av gäster. Om du är modig nog att sova på spökprästgården behöver du bara göra en bokning och ta dig till platsen. Du som klarar av att stanna en hel natt får ett diplom i belöning. Men många är de gäster har tagit till flykten mitt i natten och aldrig återvänt utan bara lämnat sina tillhörigheter på platsen.

Borgvattnet är för övrigt beläget cirka 10 mil från Östersund, staden som bland annat är känd för det mytomspunna Storsjöodjuret.

Så blev prästgården i Borgvattnet Sveriges mest hemsökta hus

Prästgården i Borgvattnet tros alltså Sveriges mest hemsökta hus. Det dröjde cirka 50 år från att huset uppfördes tills dess att rapporterna om spökerier började strömma in. 1945 flyttade en pastor vid namn Erik Lindgren in på gården. I samband med detta började han anteckna sina upplevelser i en dagbok. Och visst hade även pastorn spökupplevelser på platsen – han har bland annat rapporterat om hur en osynlig kraft har slungat honom ur hans fåtölj.

Innan pastor Lindgren började kalla prästgården sitt hem hade 15 präster tidigare bott där. Dessa hade dock inte brytt sig om att dokumentera aktiviteterna utan bara helt sonika flyttat ut. Efter att även Lindgren hade fått nog av spökerierna på platsen var det inte heller någon annan präst som var sugen på att flytta in på prästgården. Det var dock inte förrän under mitten av 1940-talet som det blev allmänt känt att huset var hemsökt.

1947 blev den dock känd som Sveriges mest hemsökta hus. Detta i och med att Jämtlands läns hushållningssällskap höll ett möte den 1 december 1947. En journalist hörde under sammankomsten att det talades om spökerier på prästgården. Detta ledde till att journalisten kontaktade pastor Erik Lindgren, som då bodde på platsen. Prästen lät sig intervjuas om sina egna och andra prästers upplevelser i spökprästgården.

Prästens upplevelser av spökerier på prästgården

Svenska Kyrkan hade tidigare försökt tysta ner det hela, men i och med intervjun med Lindgren läckte spökerierna ut till allmänheten. Till de upplevelser som prästen berättade om för journalisten hör bland annat:

  • släpande ljud från husets ovanvåning, som att tunga föremål flyttades omkring
  • osynliga gäster som gav ifrån sig ljud av fotsteg och liknande men aldrig syntes av
  • känslan att han var iakttagen och inte ensam samt kollisioner med osynliga varelser
  • att han kastats ur en gungstol av en okänd kraft.

Därefter har platsen besökts av hundratusentals gäster som allesammans har varit på jakt efter en annorlunda och paranormal upplevelse. Detta efter att platsen 1970 öppnades upp för allmänheten. Sedan dess har den bland annat besökts av spökjägare från tv-program såsom: Det Okända, Spökjakt och Ghost Hunters International.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke