Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Jaspis – En vårdande sten

0

Jaspis är en kvarts som egentligen är ett mineral som består av kiseldioxid. Kvarts kan också ibland kallas för kattsten eller kattflinta, åtminstone i äldre beskrivningar. Kvarts kan användas till många olika saker men är främst en råvara till glas och porslin, och även jordskorpan består till stor del av kvarts.

Jaspis används till flera olika saker. Oftast används det till olika sniderier, vacker mosaik och andra inläggningar. Den kan också användas som plattor framför till exempel en eldstad, som bordsskiva eller till och med som beklädnad på fasaden. Jaspis kan faktiskt bildas i trä som har blivit till sten, och sådana stenar används med fördel till fina broscher. Jaspis fungerar även utmärkt som ädelsten, vilket innebär att du kan med enkelhet bära den nära dig som ett vackert smycke.

Många olika nyanser

Namnet jaspis kommer från grekiskans ord och betyder prickig sten. Under antiken var jaspis främst gröna och genomskinliga stenar, medan de idag finns i många olika nyanser. De kommer främst som randiga eller fläckiga, och helt enfärgade är faktiskt ganska ovanliga. I stenen finns nämligen upp emot 20 procent andra och främmande ämnen, vilket gör att stenen kan få olika nyanser och vilken färg som strecken eller fläckarna har.

En vårdande sten

Jaspis brukar anses som en av de mest vårdande stenarna som finns. Stenen kan hjälpa dig med att få en känsla av lugn och stöd samt ger balans till sinnet, vilket kan hjälpa dig i olika stressiga situationer i livet. Jaspis fungerar även som en slags beskyddare och hjälper till att rensa bort negativa energier som finns inom och kring oss. Den renar och samordnar chakran och auran och balanserar även yin och yang. Mod och beslutsamhet är två andra vårdande egenskaper som stenen innehar. Den förknippas också ofta med drömmande och drömmar.

Jaspis fokuserar även på hjälp och stöd kring långvariga sjukdomar eller sjukhusvistelser som påverkar kroppen negativt. Den balanserar även kroppens halt av mineraler och ger stöd till både kroppens andningsorgan och matsmältningsorgan.

Flera olika egenskaper

Eftersom det finns många olika sorters jaspis, har även de olika varianterna sina specifika egenskaper. Den röda jaspisen har använts i olika regnceremonier av indianer och även i slagrutor. Egyptierna däremot använde stenen när personen fått en omfattande blödning. Den röda jaspisen stärker personens livskraft och ger stöd genom de processer som existerar i våra liv som till exempel graviditet och åldrande.

Den afrikanska gråa jaspisen användes av indianerna i ritualer eftersom de ansåg att den var en helig sten. Ocean jaspis hjälper till med förändringar i våra liv då den ger glädje och stöd till att få bort negativa tankar. Denna sten hjälper till med att du känner dig mer positiv och att du får ett ökat självförtroende. Den kan också användas mot stress, oro och depression. Om du skaffar dig en leopardskinnsjaspis, som påminner om en leopard till färgen, får du stöd i att finna ditt skyddsdjur och ditt totemdjur. Om du utför schamanska övningar är denna jaspis perfekt för dig då stenen förstärker dina övningar.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke