Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Kabbala – Livets träd

0

Kabbala – Livets träd

Kabbala är ett begrepp som härstammar från hebreiskans “Qabalah” och betyder “att ta emot” eller “att acceptera”. Detta är en esoterisk och mystisk tradition inom judendomen som går ut på att tolka och förstå de inre, andliga betydelserna av de judiska skrifterna och Guds natur. Dess mest kända symbol är livets träd, en vägkarta för andlig upplysning och självförståelse.

Kabbala är en gammal lära med praktisk tillämpning

Kabbalans rötter kan spåras tillbaka till antiken. Dess tidigaste texter har daterats till det andra templets förstörelse (70 e.Kr.). Den kabbalistiska läran sägs ha förmedlats från generation till generation. Den utvecklades en hel del under medeltiden, särskilt i Europa och Mellanöstern.

Kabbala är inte bara en teoretisk lära utan den inbjuder också till praktisk tillämpning. Meditation, bön och tolkning av heliga texter är viktiga aktiviteter för utövare av läran. Många kabbalister använder den struktur som bildar livets träd som en vägledning för personlig och andlig utveckling. Genom att göra detta strävar de efter att balansera olika sefirot inom sig.

Livets träd i kabbala består av tio sefirot

Livets träd, eller “etz chaim” som det heter på hebreiska, är en viktig del av den kabbalistiska läran. Det består av tio sfärer, även kallade sefirot, vilka förbinds med 22 stigar. Varje sefira representerar en specifik egenskap eller aspekt av Gud och skapelsen. Tillsammans bildar de en struktur för universum och människans själ.

Livets träd i kabbala består av följande tio sefirot:

 • Kether (Kronan): Den högsta sefiran, en symbol för ren medvetenhet och Guds omedelbara närvaro.
 • Chokmah (Visdom): Ursprunget till dynamisk energi.
 • Binah (Förståelse): Moderskap och förståndets kraft.
 • Chesed (Nåd): Kärlek, nåd och medlidande.
 • Gevurah (Styrka): Rättvisa och gränser.
 • Tiferet (Skönhet): Harmoni och balans.
 • Netzach (Uthållighet): Tidens oändlighet och tålamod.
 • Hod (Ära): Intellektuell storhet.
 • Yesod (Grunden): Kanalen mellan det gudomliga och det materiella.
 • Malkuth (Kungariket): Den fysiska världen och mänsklig närvaro.

De tio sefirot delas in i tre pelare

De tio sefirot är i sin tur indelade i tre pelare:

 • den milda högra pelaren (Chesed, Chokmah, Netzach)
 • den stränga vänstra pelaren (Gevura, Binah, Hod)
 • den balanserade mellersta pelaren (Kether, Tiferet, Yesod, Malkuth).

Tillsammans bildar dessa pelare och de tio sefirot den symbol som kallas livets träd.

Denna symbol förekommer i många olika sammanhang

Livets träd förekommer inte bara inom kabbala, utan har även en närvaro i andra kulturella, filosofiska och religiösa traditioner. Faktum är att det även har förekommit inom populärkulturen. Dess symbolik och betydelse har då anpassats och omformulerats beroende på sammanhanget.

Till exempel har livets träd varit ett tema eller en symbol i många filmer och TV-serier. Där har det ofta använts för att representera livets kretslopp, andligt uppvaknande eller en mystisk kraftkälla.

Fördjupa din kunskap om kabbala och livets träd

Livets träd i kabbalan låter oss blicka in i den mänskliga själens och universums natur. Med sin djupa symbolik och struktur erbjuder den en väg till personlig och andlig utveckling. Kabbalan kan ofta tyckas vara svårtillgänglig, men den öppnar samtidigt dörren till självupptäckt och andlig förståelse för den som är villig att utforska dess djup.

Denna artikel ger blott en översiktlig introduktion till kabbalan och livets träd. Du som vill utforska detta ämne på djupet bör studera traditionella kabbalistiska texter i samråd med kunniga lärare inom området.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke