Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Kryssopras

0

Kryssopras eller chrysopras kommer från det latinska ordet chrysoprasus och från grekiskans chrysoprasos. På grekiska kommer det från ordet krysos, χρυσός, som betyder guld och πράσον som betyder lök. Oavsett namn är kryssopras en vacker ädelsten som är är mest förekommande i färgen äppelgrön och oftast halvt genomskinlig. Den kan också förekomma i mörkare gröna nyanser.

Kryssopras hör till gruppen kalcedoner, som i sig är en mineral med en häftig och annorlunda struktur. Den återfinns ofta i sprickor i bergen och kan även fyllas med olika färgämnen. Denna mineral, kalcedoner, har fått sitt namn efter en stad, Chalcedon. Denna stad fanns under antiken och medeltiden beläget i Mindre Asien, vid Bosporen. Idag kallas den istället för Kadıköy och är en del av Istanbul i Turkiet.

Nuförtiden kan man finna kryssopras naturligt i länder över hela jordklotet. För att nämna några: Australien, USA, Ryssland, Sydafrika samt Polen.

Kryssopras i religionen

Kryssopras är en av de dyrbara stenarna som finns i, och ligger till grund för, “Det nya Jersusalem” och dess stadsmur. Det finns totalt 12 stenar och kryssopras är den tionde av stenarna. Detta kan man läsa mer om i Uppenbarelseboken 21:20 i Bibeln.

Månadssten

Man brukar benämna smaragd som den moderna eller traditionella månadsstenen för maj månad. Den alternativa månadsstenen för maj är däremot kryssopras. En månadssten brukar beskrivas som en modifiering av de zodiakstenar som symboliserar de olika stjärntecknen. Man anser dock att det istället handlar om månader. Dessa stenar skänker bland annat lycka för den som bär den och som motsvarar den månad som bäraren är född i. Är du född i maj har du alltså kryssopras som din månadssten.

Månadsstenar blev populärt under 1700-talet i Europa och det var en vanlig gåva att ge bort vid olika högtider som till exempel dop under 1900-talet.

Vad du kan ha för nytta av kryssopras

Kryssopras är en ädelsten för dig som människa och individ. Även om den är en vacker ädelsten som man kanske främst förknippar med glitter, glamour och lyx, är det en ädelsten för alla. Man brukar faktiskt istället benämna kryssopras som en sten som värnar om det enkla i tillvaron och om det som är nära och självklart för oss.

Kryssopras kan också hjälpa dig med att finna lugn och ro och försöker ta ner dig på jorden om du har ambitioner som dessvärre är grundlösa och för yviga. Trots det är även stenen en symbol för en människa som har mycket motivation och som vill upptäcka nya saker. Den kan också hjälpa oss att släppa vår rädsla för att vi istället ska kunna ge mig av oss själva. Att bära eller ha en kryssopras nära oss kan vi bli skyddade från det onda ögat och avund från andra människor.

Stenen kan också hjälpa oss med vår fysiska hälsa. Den kan till exempel hjälpa till med återhämtning från en allvarlig sjukdom. Om du är förkyld kan du låta den ligga i vatten några timmar för att sedan dricka det. Du kan också använda det för att lindra mardrömmar och mot den sömnlöshet som uppträder då.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke