Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Lavendeln – den fantastiska healande örten som gav upphov till begreppet aromaterapi

0

Lavendel – en superstjärna när det gäller healing

Ett blommande purpurfärgat lavendelfält som sträcker sig bort mot horisonten är hela sinnebilden av Provence. Och när man lärt sig om alla de underbara helande egenskaper lavendel har förstår man genast varför Provence är en plats med så fantastisk stark och mäktig energi.

Lavendel och historien om aromaterapins ursprung

Lavendel – lavandula augustifolia – är växten som genom en olyckshändelse gav upphov till begreppet aromaterapi. 1910 jobbade en kemist och forskare vid namn Jean-Maurice Gatefossé i ett laboratorium i familjens parfymerifabrik i Grasse i Provence (Den finns fortfarande kvar, ja, jag har naturligtvis besökt den!). Ett experiment gick fel med en explosion som följd där han brände sin arm svårt. Enligt den historia som varenda aromaterapeut fått höra så stoppade han armen i den närmsta behållare med vätska han kunde hitta för att lindra smärtan, vilket råkade vara en behållare med lavendelolja. Han blev sedan förbluffad över hur snabbt smärtan lindrades och hur fort såret läkte utan nämnvärd ärrbildning.

Den sanna historien om Gatefossé

Visst låter det nästan för bra för att vara sant? Det är det också. Att en man som är mycket kunnig i kemi skulle stoppa ner armen i en behållare med ren eterisk olja är helt osannolikt. Det kan i sig orsaka brännskador – oavsett hur mild oljan är. Fast sanningen bakom historien är minst lika imponerande. Han var mycket riktigt med om en olycka där han blev svårt brännskadad efter att ha fått brinnande substanser över sig. Han rullade sig i gräset för att släcka branden och fick sedan konventionell medicinsk behandling för sina skador. Hans händer hade fått tredje-fjärde gradens brännskador och bestod av mer eller mindre förkolnade köttsår. När han rullat sig i gräset hade smuts kommit in i såren som blev infekterade och han fick kallbrand i båda händerna som spred sig snabbt. Kallbrand leder ofta till amputation och kan även leda till döden. Eftersom den medicinska behandlingen inte hjälpte provade han att skölja sina händer med eterisk olja av lavendel vilket förbluffande snabbt stoppade vävnadsdöden. Behandlingen framkallade en kraftig svettning och händerna började läka redan nästa dag. Detta fick honom att börja forska mer om de eteriska oljornas egenskaper och han använde sedan aromaterapi för att hjälpa soldater i första världskriget bl.a. Och allt detta tack vare vår underbara lilla lavendel.

Stärker och stödjer andra oljor i blandningar

Lavendel är en ört med vackra lila blommor som ger oss den mest använda eteriska oljan av dem alla. Man kan ha – och har – lavendel till i princip de flesta åkommor och den kan användas till både barn och gamla.
Det är en mycket mild olja som trots det är oerhört verkningsfull inom många olika områden. Man lägger ofta till lavendel i blandningar där man kombinerar flera olika eteriska oljor för att få fram olika effekter, s.k. synergier. Lavendel stärker och lyfter effekten av milda oljor och rundar av kanterna på de starkare oljorna så att de blir mindre dramatiska.

Läker allt och alla!

Om man skall sammanfatta effekten av lavendel kan man kort och gott säga att den lugnar, lindrar och läker – allt och alla. Både fysiskt och psykiskt.

Skapar lugn och harmoni

Mentalt är den lugnande och ger balans och harmoni. Bra vid oro och dåligt självförtroende. Lavendel ger en trygg och omhändertagande känsla. Bra vid lättare sömnbesvär, den sänker stresspåslaget och låter friden sjunka in i sinnet utan att i övrigt påverka allmäntillståndet så att man känner sig sänkt eller dåsig. Vid svårare sömnproblem kan man komplettera med lite kompisar av oljor från det tyngre artilleriet för att få en starkare effekt som mer slår knock-out på ett pladdrande huvud och krypande i kroppen.
Lindrar alla hudbesvär
Bra på alla typer av hudskador och hudbesvär, torr hud, sår, eksem, psoriasis, insektsbett, bölder, acne. Ensam eller i sällskap med andra oljor.

Oljan nummer ett vid brännskador

Oumbärlig på brännskador av olika slag. Det var ju också så hela den vetenskapliga forskningen om eteriska oljor och aromaterapi startade som vi nyss lärt oss.

På en akut brännskada från ugnen el. liknande kan man droppa några droppar ren lavendelolja direkt på huden. Normalt sett så använder man inte ren eterisk olja på huden, utom just lavendel i akuta situationer. Ingen eterisk olja skall dock användas så regelbundet, utan bara några få droppar, och endast vid enstaka tillfällen. Man kan också blöta en kompress eller servett med svalt vatten och ha några droppar lavendel på och lägga på området som är brännskadat.

Vid solsveda kan man duscha vatten med lavendel, kanske blandat med någon droppe pepparmint för en svalkande effekt (håll dig till någon enstaka droppe pepparmint, i högre doser får den en brännande effekt!). Blanda lavendel i aloe vera gelé så har du en skönt svalkande och vårdande after-sun utan konstiga kemikalier i.

Muskler och ledvärk

Du kan använda lavendel mot ömma muskler, träningsvärk, reumatism, blåmärken, slag. Blanda några droppar i en vegetabilisk olja eller aloe vera gelé och massera in där det behövs. Du kan ha den som massageolja till babymassage, blanda en droppe i mandelolja eller kokosolja och du har en underbar mild och mjukt kärleksfull massage – eller kroppsolja som kan användas av alla åldrar.

Ont i magen

Onda magar älskar lavendel och dess lugnande, smärtstillande effekt. Använd vid mensvärk, magknip, stressmage, ja allt där magen inte känns som din kompis. Massera in magen med t.ex. olivolja med lavendel i med mjuka, kärleksfulla tag medsols (samma riktning som tjocktarmen). Lägg gärna en varm vetekudde eller värmedyna på magen och vila en stund i en trygg väldoftande lavendelfamn. Att dricka te på lavendel är också underbart läkande för krångliga magar, finns att köpa som örtte i hälsokost eller välsorterad livsmedelsbutik.

Huvudvärk, förkylning, fästingar och insekter..

Oljan är bra mot huvudvärk, speciellt spänningshuvudvärk som är stressrelaterad. Jag brukar ta en droppe lavendel på fingertopparna och massera in i hårfästet. Vila en stund och se till att dricka ordentligt och få frisk luft.

Naturligtvis hjälper den till vid förkylningar med hosta och halsont också. Ja… Den hjälper till allt! Jag får ju inte glömma att nämna att den kan användas som avskräckande medel mot fästingar och insekter som inte gillar doften. Gärna tillsammans med citrongräs.

Finns det då ingenting negativt med denna superstjärna bland eteriska oljor? Jo, faktiskt en sak. Den är så otroligt bra på att läka, snabbt och effektivt, att den kan läka in smuts i sår om man inte gjort rent dem ordentligt innan. Så se till att skölja rent såret ordentligt så att smuts och grus osv försvinner, sen kan denna underbara healer få äntra scenen för ännu en fantastisk uppvisning i läkandets ädla konst.

Lavendel är nr 1

Så skall du köpa en enda eterisk olja så är valet lätt, lavendel. Med den klarar du dig till det mesta och den har inga speciella säkerhetsföreskrifter annat än de normalt förekommande som gäller för samtliga eteriska oljor.
Det finns också en helt ljuvlig produkt som heter hydrolat. Det är vattnet som bildas när man destillerar oljan och detta vatten är milt och fullkomligt ofarligt att använda både invärtes och utvärtes, fantastiskt som ansiktsvatten. När jag ger ansiktsbehandlingar brukar jag använda lavendelhydrolat och det framkallar alltid förtjusta suckar och alla frågar vad det är som doftar så berusande gott? Ja, vad kan det vara annat än lavendel?! Hydrolat kan du också med fördel använda till djur som är känsligare än oss.
Eftersom det här är en av de mest populära oljorna så finns det en uppsjö av varianter som saluförs som lavendelolja. I vissa fall är det bara syntetisk parfym som inte har några som helst terapeutiska egenskaper. En äkta ren eterisk olja skall alltid ha namnet på latin på etiketten. Finns det inte med så skall du inte köpa oljan. Lavendel är dessutom en olja som inte är dyr så det finns ingen anledning att köpa annat än äkta vara av ren, buteljerad healing.

Åsa – Aromaterapeut, Tarotguiderna

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke