Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Lourdes, Frankrike – den katolska helgedomens hemvist

0

Lourdes är en liten stad i sydvästra Frankrike som är en vallfärdsort och platsen för en av världens mest populära katolska helgedomar. Staden är belägen vid foten av bergskedjan Pyrenéerna och hyser blott 17 000 invånare. Men varje år vallfärdar inte mindre än fem miljoner pilgrimer och turister till Lourdes. Detta tack vare att en ung flicka vid namn Bernadette år 1858 ska ha sett uppenbarelser av Jungfru Maria på platsen.

Om Jungfru Marias första uppenbarelse i Lourdes

Den 14-åriga flickan Bernadette Soubirous ska i en grotta ha sett flertalet uppenbarelser av Jungfru Maria mellan den 11 februari 1858 och den 16 juli samma år. Den 11 februari ska Bernadette och hennes syster Toinette samt deras vän Jeanne ha gett sig ut för att leta efter ved. De letade på en plats där drivved ofta sköljdes upp på stranden.

Vattnet var isande kallt men Toinette och Jeanne trotsade kylan. Bernadette tvekade dock inför att göra detta på grund av sin kroniska astma. Hon höll sig istället i närheten av en grotta där hon kunde söka skydd från kylan.

Bernadette ska plötsligt ha hört ett ljud som påminde om en vindpust i en alkov i berget. Hon vände sig då om och såg en kvinna som omgavs av ett ljus och som tittade på henne och log. Detta var den första gången som Jungfru Maria uppenbarade sig för Bernadette Soubirous, dock inte den sista. Hela 17 ytterligare gånger ska Bernadette ha sett liknande uppenbarelser.

Den andra uppenbarelsen

Redan den 14 februari, tre dagar efter den första uppenbarelsen, ska Bernadette ha känt sig kallad att återvända till grottan. Hon övertygade då sin mor om att hon skulle vara trygg och gav sig av mot Massabiellegrottan. Med sig tog hon en flaska vigvatten att använda om det i själva verket skulle vara djävulen som uppenbarade sig. Men mycket riktigt uppenbarade sig Jungfru Maria återigen för henne och när Bernadette kastade lite vigvatten på uppenbarelsen log kvinnan bara men sa ingenting.

Den tredje uppenbarelsen

Den 18 februari uppenbarade sig Jungfru Maria för Bernadette en tredje gång. Denna gång ska uppenbarelsen även ha talat för första gången. En granne hade tidigare föreslagit för Bernadette att hon skulle ta med papper och penna för att anteckna uppenbarelsens namn. Jungfru Maria ska då ha sagt följande:

  1. “Vad jag har att säga dig behöver inte skrivas ner.”
  2. “Skulle du kunna vara vänlig och komma hit under 15 dagar?”
  3. “Jag lovar inte att göra dig lycklig i denna värld utan i nästa.”

Den nionde uppenbarelsen

Den nionde gången som Jungfru Maria uppenbarade sig för Bernadette ska uppenbarelsen ha bett henne att skrapa i marken och sagt “Gå till källan, drick av den och tvätta dig där.”

Bernadette ska då ha ställt sig på knä i grottan, kysst den smutsiga marken och ätit lite gräs. Därefter ska hon ha skrapat marken tre gånger för att försöka dricka det grumliga vattnet och smetat gyttja i ansiktet. Först fanns det bara lite grumligt vatten att dricka men bit för bit blev vattnet allt klarare. Mirakelkällan uppenbarade sig slutligen och har sedan dess flödat och helat vissa besökare fysiskt och andra spirituellt.

Påve Pius IX förklarade uppenbarelserna autentiska 1862 och det blev då tillåtet att vörda Jungfru Maria som Vår Fru av Lourdes. Varje år vallfärdar nu därför miljontals människor från världens alla hörn för att besöka Massabiellegrottan i Lourdes.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke