Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Lucida drömmar, klardrömmar – Tips på hur du övar upp förmågan

1

Lucida drömmar, eller klardrömmande, kommer från engelskans lucid dreaming. Lucida drömmar är ett medvetandetillstånd eller en teknik som gör att man är medveten om att man drömmer medan man drömmer eller att man kan komma till medvetande när man drömmer. Forskning har påvisat att många människor har klardrömmar, eller lucida drömmar. Dessutom finns det sätt eller metoder som gör att man själv kan framkalla dessa tillstånd och själv kan påverka och styra innehållet i drömmarna. Därmed kan man få uppleva en värld där frihet står i fokus, och där man kan få uppleva vad man själv vill och kan tänka sig.

Enligt forskare är lucida drömmar en effekt på att hjärnan är vaken när man drömmer och ett tillstånd där man pendlar mellan dröm och verklighet. Man kan till exempel vakna när man drömmer men välja att stanna kvar i drömmen under pågående REM-sömn. Med hjälp av forskning vet man idag att lucida drömmar uppstår när hjärnan återaktiveras efter att ha varit inaktiva under sömn- och drömperioden. Detta gör det alltså möjligt för personen att ifrågasätta vad som är verkligt och inte och få en slutsats om att man drömmer.

Historia

Lucida drömmar har iakttagits under en lång tid. Redan under antiken beskrev filosofen Aristoteles fenomenet med klardrömmar men begreppet som sådant kom inte till förrän år 1913. På 1980-talet kom sedan vetenskapliga bevis på att fenomenet existerar. Genom experiment kom forskarna fram till att personerna kunde signalera när de klardrömde, och dessa experiments har sedan upprepats många gånger.

Idag har intresset för klardrömmar ökat med hjälp av populärkultur och forskningen har även följt efter och kan påvisa att det går att framkalla dessa drömmar med hjälp av att stimuler den främre delen av hjärnans pannlob med elektricitet.

Vilka personer får lucida drömmar?

Lucida drömmar förekommer hos 60-85 procent av alla människor enligt forskning. Ungefär tio procent upplever detta flera gånger per månad. Ibland kan upplevelsen endast pågå i några sekunder medan andra upplever en resa genom det undermedvetna. Det sistnämnda anses vara vanligare hos yngre människor, men kan bero på att yngre ofta har en öppnare syn på fenomenet eller att äldre människor inte har uppmärksammat det relativt nya fenomenet på samma sätt som de yngre personerna har gjort.

Att öva upp sin förmåga att drömma lucida drömmar

Om du inte har haft en klardröm så kan du öva upp din förmåga till att göra det. En förutsättning för detta är att bli medveten om sitt egna drömliv. Det kan du till exempel göra genom att föra en drömdagbok där du skriver ner de drömmar du har haft. Du kan också hjälpa till att öva upp förmågan genom att sova mycket eftersom ju längre du sover, desto mer kommer du att drömma. En annan metod som man kan prova är MILD vilket står för Mnemonic Induced Lucid Dream. Metoden går ut på att man upprepar ett specifikt manta när man ska gå och lägga sig samtidigt som man föreställer sig att man ska bli medveten i drömmen.

Dela.

Om skribenten

1 kommentar

  1. Pingback: Hur man kan öva på lucida drömmar: 7 tekniker

Lämna en tanke