Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Vad är lucida drömmar?

2

Lucida drömmar, eller klardrömmande, är tillstånd där man är medvetande om man drömmer medan man drömmer. Detta begrepp myntades av den holländska författaren Frederik van Eeden 1913, då han publicerade sitt verk ‘A Study of Dreams’. Han använde sig då av ordet lucid i den mening att det representerade mental klarhet. Sedan dess har begreppet lucida drömmar blivit vedertaget. Vi människor har dock haft lucida drömmar betydligt längre än det senaste århundradet, nämligen lika länge som vi har haft vanliga drömmar.

Detta tillstånd uppstår vanligtvis mitt i en dröm, när den person som drömmer inser att det som han eller hon upplever inte sker i den fysiska verkligheten utan att det är en dröm. Denna upptäckt kan ofta göras då drömmaren märker att någonting osannolikt eller omöjligt inträffar under drömmen. Det kan till exempel röra sig om att man flyger eller träffar avlidna personer. Ibland kan personer hamna i det klardrömmande tillståndet utan att lägga märke till något särskilt i drömmen, på något sätt förstår de ändå plötsligt att de befinner sig i en dröm.

Den grundläggande definitionen av klardrömmande, eller lucida drömmar som det också kallas, innefattar bara att man blir medveten att man drömmer. Dock kan denna klarhet variera. Klarhet av en hög nivå, innebär man inser att allt man upplever i drömmen snarare sker i hjärnan, att det inte finns någon verklig fara, att man sover och inom kort kommer vakna. Vid den lägre nivån av klarhet kan man till en viss gräns vara medveten om att man drömmer, till exempel tillräckligt mycket för att kunna flyga eller styra över vad man gör, men inte tillräckligt mycket för att inse att människorna i drömmen inte är verkliga, att man inte kan åsamkas fysisk skada, eller att man fortfarande ligger i sängen och sover.

Så drömmer du lucida drömmar

Det första steget mot att börja drömma lucida drömmar är att ha en önskan om att göra detta. När du går och lägger dig på kvällen bör du ha ett rent sinne och intala dig själv att du kommer komma ihåg din dröm när du vaknar på morgonen. Detta har visat sig vara ett enkelt och effektivt sätt att minnas sina drömmar. Om ditt sinne är upptaget med andra tankar kan dessa distrahera dig från att minnas drömmen till morgonen.

Du bör ha ett regelbundet sömnschema, där du varje dag går och lägger dig vid en viss tid och vaknar upp vid en viss tid. Du bör undvika att ta läkemedel eller konsumera alkohol innan du ska sova, då dessa kan hindra dig från att minnas dina drömmar. Även kosten spelar en stor roll i att minnas sina drömmar. Fettrik mat och mat som du äter pris innan du går och lägger dig kommer hålla kroppen upptagen med att smälta maten. Din kropp bör istället få vila och inte uppta hjärnans resurser.

När du drömmer kan du försöka hålla utkik efter tecken som avslöjar att du befinner dig i en dröm, såsom rosa elefanter eller att du flyger omkring. Genom att föra en drömdagbok kan du gå tillbaka och försöka hitta saker som ofta förekommer i dina drömmar, och hitta tecken som kan avslöja att det rör sig om just en dröm.

Dela.

Om skribenten

2 kommentarer

 1. Madelyn den

  Jag drömmer sanndrömmar ibland.
  Då vet jag att jag drömt som länts verkligt. Men jag vet inte varför…inte förrän drömmen blir verklighet. Då vet jag att jag sann drömt.
  Förstår inte varför jag sanndrömmer, då jag inte kan förhindra händelsen. Samma med förbud om död.
  Jag kan inga händelser hindra med de som kommer till mig. Känner mig bara olycklig då jag inte kunnat hjälpa.

  • Boogi den

   Kramar om!
   Jag vet hur det kan kännas!
   Har liknande varsel som du beskriver, men jag sanndrömmer inte utan varslet gnager hål i huvudet på mig i vaket tillstånd. Jag får varsel om svåra olyckor, oftast med dödlig utgång, som jag självklart försökt förhindra utan framgång.
   Min familj har drabbats hårt, även några nära vänner till mig. Varför kan man undra ?
   Olycklig är bara förnamnet på vad detta onödiga informationsflöde gör med mig.
   Om jag ändå kunde förändra/förhindra något och se till att olyckan inte kommer att ske. Då skulle jag kanske begripa, men nu förstår jag inte vad jag ska lära mig av dessa varslen.
   Önskar dig allt gott och tyvärr så känns det någonstans bra att veta, att jag inte är ensam om fenomenet.
   Kanske någon vet varför?
   Vänligen Boogi

Lämna en tanke