Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Machu Picchu – inkafolkets förlorade stad

0

Av världens alla spirituella platser är det få som är lika häpnadsväckande och mystiska som Machu Picchu. Denna mytomspunna bergsstad var en gång en del av del av det mäktiga Inkariket och härstammar från 1400-talet. Inkarikets härskare la på den tiden grunden till den nya världens största rike, ett som sträckte sig från Colombia i norr till Chile i söder. Riket innefattade marker som varierade från de torra slätterna på Perus kust till den fuktiga djungeln i Amazonas.

Mot slutet av 1400-talet hade Inkariket utvecklats till en väloljad byråkratisk maskin. Omkring tio miljoner människor ingick i riket, och deras hårda arbete gjorde det möjligt att bygga vägar för att koppla samman utkanterna av det väldiga riket. Man hade även löpare som via fot transporterade meddelanden mellan städerna. Denna civilization kan på många sätt liknas vid en sydamerikansk variant av romarriket. De var mästare på att bygga vägar och byggnader samt att upprätthålla lag och ordning i samhället.

Mäktigast av alla personer i Inkariket var Pachacuti, en man vars namn betyder “han som vänder världen upp och ned”. Han ansågs vara en halvgud och var även en stor politisk ledare. Genom erövring och skickligt ledarskap lyckades han bygga ett mäktigt imperum som bestod av flera olika etniciteter och stammar. En av hans gärningar var att han uppförde stora monument och enorma fästningar, däribland Machu Picchu.

Inkafolkets spirituella koppling till bergen och naturen

Inkafolket hade en tro på att andar bor i Andernas bergstoppar. Detta är en tro som har levt vidare och än idag kvarstår hos den samtida befolkningen i Anderna. Inkafolket hade även tre symboler i form av skyddsandar som var hämtade från djurriket:

  • kondoren (som representerar gudarnas värld)
  • puman (en symbol för människornas värld)
  • ormen (symbolen för underjorden och de döda).

Mot bakgrund av detta är det fullt logiskt att man valde att bygga en stad högt uppe i bergen, omgiven av höga bergstoppar och med en flod som ringlade på tre sidor av staden. Machu Picchu har ibland kallats för världens mest perfekta blandning av naturlig skönhet och vacker arkitektur.

Omgärdas Machu Picchu av en spirituell energi?

En sak med denna inkastad som har förbryllat nutida forskare är det faktum att Machu Picchu inte hade något uppenbart strategiskt eller militärt användningsområde. Vissa forskare har därför spekulerat i huruvida platsen snarare var en kunglig tillflyktsort där Pachacuti kunde fly undan sin vardagliga tillvaro i huvudstaden Cusco. Vad man dock med säkerhet vet är att platsen endast var bebodd i ungefär ett århundrade.

Man vet också att den övergavs i samband med att conquistadorerna tog kontrollen över Inkariket. Med det sagt upptäckte spanjorerna aldrig Machu Picchu under kolonialtiden, utan med tiden slukades platsen av djungeln och försvann i glömska. Inkafolkets förlorade stad upptäcktes faktiskt inte förrän den 24 juli 1911, då en amerikansk arkeolog vid namn Hiram Bingham upptäckte platsen i sin jakt på inkafolkets förlorade städer.

Men varför vallfärdar då människor i vår tid till denna avlägset belägna plats? Kan det vara mer än den storslagna naturen och den vackra arkitekturen som lockar? Kanske finns det rentav en speciell energi på platsen som vi inte riktigt kan sätta fingret på men ändå dras till på något sätt?!

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke