Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Mantra yoga – ljudets väg till inre harmoni och andlig upplysning

0

Mantra yoga – ljudets väg till inre harmoni och andlig upplysning

Mantra yoga är en typ av yoga där ljudets kraft används som ett verktyg för att uppnå en djupare medvetenhet, inre frid och andlig upplysning. Denna yogaform har sina rötter i den uråldriga vediska läran och utövare använder sig alltså av mantran (ljud, ord eller fraser). Detta gör de för att fokusera sinnet, rensa tankarna och skapa en känsla av enhet med universum.

Mantra yoga har utövats i tusentals år

Mantra yoga är djupt rotad i den indiska vediska läran och har utövats i tusentals år. Dess filosofi bygger på principen att universum består av vibrationer och att varje vibration har ett specifikt ljud. Mantran anses vara heliga ljud eller vibrationer som kan hjälpa oss människor att resonera med universums grundläggande frekvenser. Genom att göra detta kan vi uppnå andligt uppvaknande och harmoni.

Kärnan i mantra yoga är övertygelsen om att ljudet har en förmåga att omvandla. Ett mantra kan vara en enda stavelse, som det kraftfulla “Om”. Detta anses vara det urtida klang som hela universum är sprunget ur. Men mantrat kan även vara längre fraser som hämtas från gamla skrifter. Genom att uppmuntra ett mantra om och om igen skapas ett meditativt tillstånd där sinnet kan bli fritt från distraktioner och en djupare medvetenhet kan uppnås.

Fördelarna med att utöva mantra yoga

Det finns många psykologiska och andliga fördelar med att utöva mantra yoga. På det mest grundläggande planet hjälper utövandet till att minska stressen och ångesten hos utövaren. Detta görs genom att sinnet lugnas och ett tillstånd av inre frid främjas. På ett djupare plan kan regelbundet utövande av denna yogaform leda till självinsikt, förbättrad koncentrationsförmåga och en känsla av andlig upplysning. Många utövare säger också att de känner en starkare samhörighet med andra och med universum som helhet.

Vissa väljer att utöva mantra yoga dagligen för att fördjupa den andliga upplevelsen och uppnå en större inre frid. Till exempel kan du välja att börja dagen med att utöva denna yogaform för att sätta en positiv ton för resten av dagen. Om du har kort om tid kan du ändå ha tid med en kortare session på 5-10 minuter om dagen. Alternativt kan du välja att utöva yogan veckovis eller vid behov.

Så kan du komma igång med denna yogaform

Mantra yoga kan utövas på flera sätt, men de två vanligaste metoderna är japa och kirtan. Japa innebär en tyst eller viskande upprepning av ett mantra. Ofta används ett mala (ett radband med 108 pärlor) för att hålla reda på antalet repetitioner. Kirtan är istället en mer kollektiv form där mantran sjungs ut högt. Ofta används då musikinstrument för att skapa en kraftfullt laddad atmosfär av gemenskap och andlig anknytning.

Du behöver ingen särskild utrustning eller några förkunskaper för att börja med mantra yoga. Det enklaste sättet att komma igång är att välja ett mantra som talar till dig. Det kan vara ett universellt mantra som “Om” eller en mer personlig fras. Sätt dig sedan på en bekväm plats, andas djupt och börja upprepa ditt valda mantra antingen högt eller tyst för dig själv. Öva regelbundet och låt ditt utövande utvecklas med tiden på ett naturligt sätt.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke