Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Meditation för större kreativitet

0

Din kreativitet kan du inte förhöja genom ansträngning på samma sätt som man till exempel kan öka din produktivitet. Det hjälper oftast inte att anstränga sig hårdare, utan det handlar mer om att riva ner de barriärer i sinnet som står mellan dig och din inneboende kreativa potential. Genom att låta dessa barriärer upplösas kan du låta din kreativitet i större utsträckning flöda fritt.

Meditation är som bekant en port mellan vår inre värld och den yttre världen – mellan verkligheten (den värld vi kan se, höra, smaka, ta på och känna lukten av) och den andra värld vi känner av utanför de ramar som våra fem sinnen kan uppfatta och förstå sig på. Meditation gynnar alla, särskilt de som vill öka sin kreativitet. Här får du veta hur du kan använda meditation som ett verktyg för att få för en större kreativitet.

Meditation ger insikt

Insikt, uppfattning och uppenbarelse är tre ingredienser som utmärker kreativa människor och särskiljer en bra författare från en medioker sådan, eller en utmärkt författare från en bra. Med hjälp av meditation kan du skapa känslomässiga och mentala förutsättningar för att låta din kreativitet flöda. I århundraden trodde man att denna egenskap var en gåva som var få förunnad –  att man kunde födas kreativ men inte utveckla denna egenskap om man hade oturen att sakna den. Numera känner vi dock till att alla som mediterar kan öka sin kreativitet.

Meditationen kan lindra din kreativa ångest

Det är inte enkelt att blotta sig för världen, dag efter dag, i ord eller andra konstnärliga former. Det gör att alla kreativa människor anses vara lite galna – känsliga, udda – ibland. Med hjälp av meditation kan du jämna ut dina kantiga personliga egenskaper och skapa en säker plats där du kan våga ta risker. Genom hjärnscanning har man funnit att meditation kan lindra den del av hjärnan som hanterar rädsla, och göra dig mer välbalanserad i livet så du kan vara originell och vågad i dina verk.

Meditation skapar en länk till ditt fantasifulla och kreativa utrymme

Den mänskliga hjärnan arbetar på tre olika nivåer: det ytliga sinnet (det intellektuella eller självcentrerade), det djupa sinnet (det känslomässiga och intuitiva) samt det bortre (det inspirerande och fantasifulla). Meditation kan gynna alla dessa tre sinnen, särskilt det djupa sinnet som utgör den visare delen av våra hjärnor och ofta talar till oss genom viskningar.

Forskning på området visar att meditation påverkar hjärnvågornas aktivitet. Den mest slående skillnaden som inträffar vid meditation är skiftet från den del av hjärnan som lätt stressas till den del som är lugnare. Regelbunden meditation ger också en ökad aktivitet i de områden av hjärnan som kopplas till det mystiska och kreativa.

Meditation ökar koncentrationen och uppmärksamheten

I grund och botten går meditation ut på att fokusera. Genom att dagligen meditera kan vi få förmågan att använda vår koncentration när vi behöver den. Detta är ett viktigt redskap när vi verkar i en distraherad och distraherande värld som är uppkopplad och sammanlänkad via internet.

Eftersom kreativa uppgifter, såsom att skriva eller måla, ofta kan vara ett oändligt pågående arbete – så fort en text eller en målning är klar tänker vi redan på nästa, kan regelbunden meditation hjälpa oss att utveckla förmågan att uppskatta vad vi faktiskt uppnår, samt en förståelse för vad som återstår att göra. Detta är ännu ett sätt på vilket du kan du använda meditation för att få en större kreativitet.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke