Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Meditation/övning 1 – Stärk ditt sinne för klarhörande (clairaudience) för ditt mediala arbete

0

Meditation för att stärka sina sinnen – hörseln

När man arbetar medialt tar man emot intryck med alla sinnen. Alla är olika och har sitt eget sätt att ta emot och hantera information. Det är också vanligt att ett visst sinne är starkare än andra, men man kan öva upp sin förmåga att använda alla sinnen i medialt arbete.

När man får intryck som ord, musik eller ljud av olika slag kallar man det för clairaudience – klarhörande.

Vi omges oftast av en massiv ljudmatta i vår vardag. Vi har mycket elektrisk utrustning som surrar, mobiler och datorer som låter på allehanda sätt, kylskåp, bilar och olika fordon, människor, djur av olika slag, ja, listan kan göras lång.

För att vi inte skall översvämmas av intryck sållar hjärnan bort det mesta och väljer ut det som är viktigt eller relevant för oss att använda. Men tyvärr är det ofta så att ju mer ljud vi omges av i vardagen, desto hårdare sållar hjärnan och vi blir till slut lite avtrubbade i ren överlevnadsinstinkt.

Här skall du få lära dig några sätt att verkligen lyssna och uppfatta vad som händer omkring dig, hur du kan skärpa din förmåga att uppfatta detaljer och nyanser i det du hör. Kom ihåg att du inte skall försöka höra något annat än det som bara är omkring dig.

I naturen:

 • Gå till ett ställe där det är så lugnt som möjligt. Försök att hitta ett ställe ute där du verkligen tycker att det är knäpptyst (du kommer att bli förvånad!).
 • Sätt dig någonstans där det är bekvämt och slappna av, andas lugnt och medvetet och känn hur lugnet sänker sig i kroppen och tankarna tystnar en smula, var bara här och nu.
 • Slut ögonen och fokusera på vad du hör. Fåglarna, träden som rör sig i vinden, friktionen av en gren som rör vid en annan, ett flygplan som passerar, en bil, en motorcykel i fjärran.
 • Efter hand kommer du att märka att du hör mer och mer detaljer som du kanske aldrig ens tänkt på tidigare. Att det är så många fåglar. Att skogen kan låta som ett vattenfall när det blåser. Att det knakar och knäpper, piper och susar hela tiden.
 • Sitt stilla och bara ta in alla ljud. Prova att lägga fokus på ett speciellt ljud, försök att lyssna efter en speciell fågel, eller lägg märke till hur vinden påverkar träden och växterna och hur den varierar.
 • Gör sedan detta på olika ställen med mer ljudintryck efter hand. Prova hemma och se hur mycket små ljud det är i ditt hem!

Lyssna på musik:

Många har ofta musik på i bakgrunden, eller en tv. Går vi och handlar är det musik i olika volym på i butikerna. Men hur ofta har du verkligen lyssnat koncentrerat på musik, hört allt som händer, alla olika instrument och stämmor som gör att det låter som det gör? Hörlurar är att rekommendera här om du har, se annars till att du kan vara ostörd.

 • Välj en lugn musik till att börja med, gärna någon klassisk musik som inte är för svår men är instrumental, lyssna till exempel på något du troligen känner igen som ”I bergakungens sal” av Edvard Grieg, eller ”Also sprach Zarathustra” av Richard Strauss – men lyssna fokuserat. Vad händer? Vilka instrument är med? Kan du följa ett speciellt instrument, vilken roll har det i musiken? Är det med mycket eller bara ibland, är det flera stämmor?
 • Lyssna på någon annan musik du inte alls känner igen sen tidigare, lyssna flera gånger. Lägger du märke till nya saker varje gång du lyssnar?
 • Ta sedan musik du brukar lyssna på, något du känner igen väl, men lyssna på allt som händer? Bakgrundssången, basen, alla små detaljer. Notera hur du hör mer och mer detaljer.

 

Övning i klarhörande

När du har övat på att höra små detaljer och nyanser i de ljud som finns omkring dig är du redo för  att göra en övning i att höra medialt. Att ta emot information genom att vara klarhörande innebär att man hör ord, ljud, musik osv. för sitt inre. Det är ingenting som någon annan hör, det ligger på en annan frekvens än vårt hörselorgan kan uppfatta fysiskt.

Den här övningen gör du tillsammans med en vän, turas gärna om. Det är vanligt att man är bättre på att sända än ta emot eller vice versa och det kan bli tydligt när man är två. Det ena är inte mer rätt eller fel, det visar bara att man kan behöva öva lite på det område man är svagare på.

Gör så här:

 • Sätt dig bekvämt och låt dina händer vila i knät.Ta några djupa andetag, och för varje andetag så känner du hur du går djupare och djupare ner i avslappningen. Slappna av.

  Känn hur det går ett rotsystem ut från dina fötter och hur det slingrar sig längre och längre ner i jorden. Känn hur du når jordens mitt och hur du är fast förankrad i Moder jord, du känner dig trygg och omhändertagen.

  Känn sen hur dina fötter slappnar av och hur avslappningen sprider sig upp genom dina underben. Slappna av.

  Känn sen hur avslappningen sprider sig upp genom dina knän och upp genom låren. Känn hur din lår vilar mot underlaget du sitter på och du känner fullständig avslappning.

  Därefter fortsätter avslappningen till rumpan och upp genom ryggraden, hela vägen upp. Därefter känner du hur den sprider sig ut i hela ryggen. Slappna av.

  Sen känner du hur du slappnar av i underlivet, och magen

  Därefter så känner du hur avslappningen fortsätter upp i bröstkorgen. Du tar några djupa andetag, och för varje andetag så känner du hur du går djupare och djupare ner i avslappningen. Du känner hur andningen går in och ut ur kroppen. Slappna av. Sen känner du hur avslappningen sprider sig i hela kroppen.

  Känn sedan hur avslappningen fortsätter upp i halsen, käkarna och ansiktet. Slappna av.

  Därefter känner hur avslappningen fortsätter upp på hjässan. Slappna av.

  Känn sedan hu avslappningen rinner ner i nacken, och ut i axlarna. Slappna av.

  Därefter slappnar du av i överarmarna. Slappna av.

  Sen slappnar du av i underarmarna, händerna och fingrarna. Slappna av.

  Du tar sen några djupa andetag, och för varje andetag så känner du hur du går djupare och djupare ner i avslappningen..

  Därefter så känner du hur avslappningen fortsätter upp i bröstkorgen. Du tar några djupa andetag, och för varje andetag så känner du hur du går djupare och djupare ner i avslappningen. Du känner hur andningen går in och ut ur kroppen. Slappna av.

  Sen känner du hur avslappningen sprider sig i hela kroppen.

  Andas in och räkna till fem, andas ut och räkna till tio. Fortsätt så tills du känner att du hamnar i en jämn rytm.

 • Den som sänder information skall tänka på ett ord eller ett namn eller en plats. Upprepa ordet med din inre röst och visualisera gärna en bild av en person med det namnet, eller något som förknippas med ordet. Har man valt ”Liseberg” kan man upprepa ordet tyst inom sig samtidigt som man visualiserar ett nöjesfält, berg- och dalbanor, karuseller och liknande.
 • Det kan vara bra att komma överens om ifall det är ett namn, ett ord som beskriver en plats eller en sak innan man börjar.
 • Mottagaren sitter lugnt och stilla och känner in vad som dyker upp. Det kan vara en bokstav i namnet, oftast det som namnet börjar på, eller en som är betonad. Man kan få upp ett ord eller namn som man associerar med ordet som valts. Känner man en hund som heter Molly kan man få en bild av en hund, höra hundskall eller höra ordet hund när ordet Molly skickas till en. Den symbolik som används är kopplad till dig och det du uppfattar.
 • Var öppen för vad det är just du tar emot, ha inga förutfattade meningar, vare sig den som sänder eller tar emot utan ha bara ett öppet sinne som registrerar det som dyker upp. Tänk inte, analysera inte, notera bara det som kommer, skriv ner det på ett papper och jämför sedan med det som sändes. Det här är ett bra sätt att öva upp hur och vad man uppfattar, vilka symboler som representerar vad för just dig i kommunikationen.
 • Kom ihåg att det inte behöver vara exakt just det ordet, rättstavat, eller hela ordet du uppfattar. Informationen kan ofta vara ganska kort och otydlig, speciellt i början. Första bokstaven i ett namn, eller uppfattningen av ett namn som liknar det namn som sägs är jättebra! Det här är ingen exakt vetenskap, letar man efter namnet Pernilla men hör något som liknar Camilla har man också ”hört” rätt. Ju mer man övar desto bättre blir man på att urskilja och uppfatta detaljer.

 

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke