Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Mindfulness, Gående meditation – närvaro i kroppen

0

Gående meditation  – närvaro i kroppen

Hur många steg går vi om dagen? Det får vi lätt reda på genom appar i mobilen, armband eller stegräknare. Varje gång vi behöver förflytta oss tar vi ett antal steg. Men hur många av alla steg vi går på en dag är vi närvarande i? Här kommer en meditation där du utövar mindfulness samtidigt som du går. Syftet är att öka din närvaro i nuet och att vara närvarande och centrerad i din kropp.

För den här meditationen rekommenderar jag till en början att du går där du kan känna dig bekväm och kan avskärma dig från omgivningen och inte behöver hålla koll på bilar och cyklar i någon större utsträckning, en promenadväg eller skogsstig eller liknande. Efter hand ökar du störningarna runtomkring dig. Gör den som ett självändamål till en början, avsätt tid speciellt för den här så att du inte är på väg någonstans och har en tid att passa, efterhand lägger du in det i dina vardagliga sysslor mer och mer, på väg till bussen, affären, dagis, jobbet osv.

Ha helst ingen musik på i hörlurarna. Stäng av mobilen. Är du väldigt lättstörd och det är väldigt mycket ljud i omgivningen kan du möjligen ha lugn meditationsmusik i lurarna för att skärma av bruset omkring.

Under hela övningen: om du har ont någonstans, acceptera, värdera inte, sjukdomsförklara inte, acceptera bara din kropp som den fantastiska kreation den trots allt är, just idag, just nu, just här i detta ögonblick.

Gör så här:

 • Börja gå och lägg fokus på dina fötter. Hur känns dom? Känner du hur cirkulationen ökar när du går? Hur känns det när foten träffar markytan, vilken del av foten sätter du ner i marken först? Lägg märke till hur de olika delarna av foten rör sig mot underlaget. Känn koncentrerat dina fötter utan att värdera eller försöka ändra på något. Iaktta bara och acceptera. Fortsätt så i någon minut eller två.
 • Flytta sedan fokus till dina vrister. Hur känns dom? Vad har dom för funktion i att få fötterna att röra sig med dina steg? Känner du hur blodet strömmar genom dom, hur energin ökar? Iaktta och acceptera. Fokusera på vristerna en stund och känn sedan både vristerna och fötterna tillsammans.
 • Gå vidare och känn nu hur dina underben känns. Hur känns det i vaderna. Vad händer med vadmuskeln när du går, hur känns den, känner du att den påverkar vristerna, som påverkar fötterna? Känn hela dina underben, fötterna som möter marken och rörelsen i dom, vristerna som gör att dom kan röra sig fritt, vaderna och musklerna som lyfter och drar. Hur känns det? Iaktta och acceptera.
 • Flytta fokus till knäna. Vår allra känsligaste led som tar emot mycket belastning och en stor del av vår vikt i varje steg. Många kan ha ont här, acceptera bara. Känn hur varje knä känns när du tar ett steg. Känn hur fantastiskt det ändå är att så mycket fungerar i denna kedja av funktioner som är igång för varje litet steg du tar. Vilket underverk!
 • Lägg nu märke till överdelen av dina ben, här sitter stora muskelgrupper på både framsidan och baksidan. Känn om du kan känna hur musklerna jobbar och hur blodet strömmar genom benen. Känn hur musklerna lyfter och böjer knät, som drar ihop vaden, som lyfter vristen och rör på foten. Fantastiskt.
 • Sen flyttar du din uppmärksamhet till höfterna och sätet. Här har vi de muskler som kopplar ihop överkroppen och underkroppen, känner du hur mycket rumpan faktiskt jobbar när du går? Här har du kroppens största enskilda muskel, gluteus maximus som börjar i ryggslutet och går ner på lårens baksida och utsida. Det är rumpan som gör ett stort jobb när du skall börja förflytta ditt ben. Lägg ditt fokus här och känn hur sätesmuskeln jobbar, hur höfterna rör sig och lyfter benen, samtidigt som den håller balans med överkroppen.
 • Sedan koncentrerar du dig på nedre delen av rygg och mage, abdomen. Här sitter musklerna som gör att vi håller oss upprätt. Känn hur din rygg känns när du går, är du rak i ryggen? Acceptera bara, döm inte. Hur känns det om du rätar lite på ryggen när du går, ändras energin? Vad händer med magen, där sitter också muskler, vad händer med dom när du går?
 • Flytta uppmärksamheten upp mot bröst och bröstrygg. Vad händer här? Ganska mycket, eller hur? Hur känns det? Har du tänkt på att kroppen sätter igång funktioner i bröstmuskulaturen för att få dina armar att pendla när du går? Känn hela överkroppen och dess rörelser en stund.
 • Armarna – hur känns dom? Pendlar dom mycket eller lite? Vad händer om du ökar rörelsen i armarna, vad händer med energin.
 • Känn nu ändra från armarna, ner över rygg och mage, höfter och säte, benens olika delar ända ner till fötterna hur energin rör sig i din kropp, och vilken förunderlig skapelse din kropp är med alla små bitar som samverkar i varje steg du tar.
 • Gå upp till axlar och nacke. Här sitter muskeln som gör att du håller upp ditt huvud, den som ofta kan orsaka huvudvärk när vi sitter vid dator eller skrivbord för mycket. Känn hur den känns när du går, känns det skönt att svänga med armarna, känns det som om spänningarna lossnar? Sväng loss och känn vad som händer med energin. Kom ihåg att bara acceptera om du har ont någonstans, värdera inte och klandra inte dig själv.
 • Fortsätt upp till huvudet. Hur känns dina käkar? Släpp ner underkäken lite och slappna av i tungan.
 • Hur känns ögonen? Försök att slappna av och slötitta lite på det som är omkring dig, ha fokus inåt dig själv. Vad händer med energin i hela din kropp om du öppnar upp ögonen och aktivt tar in så mycket information från allt omkring dig? Hur känns det när du drar tillbaka energin och låter världen passera förbi med fokus inåt?
 • Lägg fokus på toppen av ditt huvud, känner du energin omkring och ovanför dit huvud?
 • Känn hur energin strömmar från huvudet ner i nacken. Ner genom ryggraden till bäckenet, fortsätter ner genom benen ända ut i fötterna. Hur känns det?
 • Känn energin i hela din kropp för varje steg du tar.
 • Fortsätt gå så en stund och känn närvaro i din kropp hela tiden. Ge akt på om du spänner dig någonstans, axlarna, käkarna osv. Försök att vara så avslappnad som möjligt och häng bara med i flödet av rörelser när du går.

 

 

 

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke