Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Om meditationsformer

0

Meditation är en antik tradition, men den utövas än idag i olika kulturer världen över. Vi mediterar för att skapa inre harmoni och en känsla av stillhet. Även om meditationen har kopplingar till flera olika religiösa läror, handlar den inte särskilt mycket om tro utan mer om medvetenhet och fridfullhet.

Idag är behovet av att minska stressen i vår vardag större än någonsin, vilket har lett till att meditationen har ökat i popularitet. Det finns förvisso inget felaktigt sätt att meditera, men det är viktigt att du hittar en metod som passar just dig och din personlighet.

Det finns sex olika former av meditation som är väldigt populära:

  • spirituell meditation
  • fokuserad meditation
  • mindfulnessmeditation
  • mantrameditation
  • transcendental meditation
  • rörelsemeditation

Inte alla ovanstående meditationsformer passar alla utövare lika bra. Du kanske undrar hur du ska veta vilken som är den rätta meditationsformen för dig? Det handlar helt enkelt om vad som känns bekvämt och vilken variant du känner dig uppmanad att utöva. Här går vi igenom de olika formerna av meditation.

Spirituell meditation

Spirituell meditation används inom österländska religioner såsom hinduismen. Den påminner om en bön på så sätt att du reflekterar över tystnaden runt omkring dig och söker efter en djupare koppling till universum eller Gud. Essentiella oljor med ingredienser som till exempel myrra, salvia, sandelträ och ceder används ofta för att förhöja den spirituella upplevelsen. Denna meditationsform kan utföras i hemmet eller på en religiös plats.

Fokuserad meditation

Inom fokuserad meditation används din koncentration och något av dina fem sinnen. Du kan till exempel fokusera på din andning eller ta hjälp av externa influenser för att öka din koncentration. Du kan lyssna på en gonggong eller stirra på en eldslåga. Denna metod kan låta enkel, men det är ofta svårt för nybörjare att fokusera i mer än bara några minuter. Om ditt sinne vandrar iväg är det viktigt att föra det tillbaka och fokusera på nytt.

Mindfullnessmeditation

Denna meditationsform härstammar från buddhismen och är den mest populära meditationsformen i västvärlden. Mindfulness meditation går ut på att du är medveten om de tankar som flödar i ditt sinne. Du bara observerar och noterar eventuella tankemönster, och bryr dig inte mer om tankarna. Denna metod kombinerar medvetenhet med koncentration. Det kan hjälpa att fokusera på ett föremål eller på din egen andning när du observerar dina tankar och känslor.

Mantrameditation

Vid mantrameditation används ett upprepat ljud för att rensa sinnet. Det kan vara en fras, ett ord eller ett ljud, till exempel det populära mantrat “om”. Det har ingen betydelse huruvida du uttalar ditt mantra tyst eller högljutt. Efter att ha ropat mantrat ett tag kommer du vara mer alert och i takt med din omgivning. Du kommer även kunna uppleva en högre nivå av medvetenhet. Vissa föredrar denna metod då det är enklare att fokusera på ett ord istället för på andningen.

Transcendental meditation

Transcendental meditation är den meditationsform som mest frekvent används världen över, och den är har även studerats vetenskapligt. Denna metod går att anpassa mer än mantrameditationen, då du antingen kan använda dig av ett mantra eller flera ord som du har valt ut. Transcendental meditation passar dig som föredrar struktur och är villig att meditera regelbundet.

Rörelsemeditation

Du kanske tänker på yoga när du hör ordet “rörelsemeditation”, men denna metod kan till exempel innebära att du går genom skogen, utför trädgårdsarbete eller qigong, eller andra former av lättare rörelse. Det är en aktiv meditationsform där du styrs av rörelsen. Rörelsemeditation är bra för de individer som finner ro i handling och föredrar att låta sina sinnen vandra iväg.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke