Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

vittror – omges av en aura av mystik och förtrollning

0

Vittror är naturväsen som har en djupt rotad plats i nordisk folktro och kulturellt medvetande, särskilt i de norra delarna av Sverige. Dessa väsen delar flera egenskaper med andra mytologiska varelser såsom troll och vättar, men de är särskilt förknippade med landskapet och naturen.

Traditionellt sägs det att vittrorna lever under jorden eller i berg, där de skapar sina hem och samhällen i harmoni med den omgivande miljön.

Vittrorna anses ofta ha en människolik gestalt men har också förmågan att förbli osedda av människor om de så önskar. De tenderar att vara småväxta och omges av en aura av mystik och förtrollning.

I sitt samspel med den mänskliga världen har vittrorna kommit att symbolisera en respekt för naturen och dess osynliga invånare.

Det sägs att de ofta vaktar över djur som kor och getter och kan antingen bistå eller stjälpa människor, beroende på om de bemöts med vördnad eller förakt.

Förståelsen för vittror ger en inblick i de nordiska folkens syn på sin omgivning, där varje element i naturen kan hysa levande väsen med egna viljor och intressen.

Vittror i svensk folktro

Inom ramarna för svensk folktro intar vittrorna en fascinerande roll där de mitt emellan myt och natur etablerar sin närvaro och påverkan på människorna.

Beskrivning av vittror

Vittror beskrivs i svensk folktro ofta som människolika varelser av liten storlek. De utmärker sig genom vissa distinkta fysiska drag som i vissa berättelser kan inkludera ovanligt långa tänder eller annorlunda ögonfärg.

De föreställs leva nära naturen, under jorden eller i stenar och gamla träd. Deras relation till andra naturväsen såsom troll och vättar understryker deras integrerade roll i ekosystemet av mytiska varelser inom svensk folktro.

  • Typiska kännetecken:
    • Storlek: Liten, människolik.
    • Bostad: Underjordiska boplatser, stenar, gamla träd.
    • Utseende: Människolika drag, potentiellt distinkta egenskaper.

Dessa väsen förekommer flitigt i folktrons berättelser genom Sveriges historia och binder samman individen med den omgivande naturen genom berättelser och varningar om deras beteenden och eventuella konsekvenser av att störa deras liv.

Vittrornas boplats och natur

Vittror är naturväsen som traditionellt associeras med Nordens folktro, specifikt i norra delar av Sverige, såsom Västerbotten och Lappland. Deras boplatsområden sträcker sig från underjordiska kullar till närheten av gamla fäbodvallar och vidsträckta skogs- och berglandskap.

Kullen som bostad

Vittrorna sägs ofta upprätta sina hem inuti kullar, där de lever i ett skyddat och dolt samhälle.

Kullen blir en central punkt i deras existens där de etablerar komplexa strukturer och bostäder, vilket speglas i den rika folktron rörande dessa väsen.

Fäbodvallen och vittrornas närhet

Det är vanligt förekommande i folktron att vittrorna gör sig påminda i anslutning till fäbodvallar.

I dessa områden, där människor traditionellt tog hand om boskap över sommaren, är det tänkt att vittror och människor någon gång kunnat leva i närhet till varandra. Dessa väsen uppskattar närvaro av boskap som kor och getter vilket gjort fäbodvallarna till viktiga platser för interaktion.

Skogs- och berglandskap

Det vidsträckta skogs- och berglandskapet framförallt i Västerbotten och Lappland, ger en indikation på vittrornas förmåga att anpassa sig till olika miljöer.

De anses ha en stark förbindelse med naturen och har förmågan att smälta väl in i både skogsmiljöer och steniga terränger.

Interaktion med människor

I folktron beskrivs ofta vittrornas interaktion med människor som en blandning av båda hjälpsamhet och skadegörelse, beroende på relationen och respekten mellan parterna.

Bortbytingar och förbannelser

Enligt traditionen ansågs vittrorna ibland vara ansvariga för bortbytingar, där de ansågs byta ut människors barn mot sina egna.

Människors barn kunde försvinna och i deras ställe skulle vittrorna lämna en bortbyting, ofta ett sjukt och svagt varelse som krävde mycket omvårdnad. Man trodde att vittrorna gjorde detta för att få in humant blod i sin ätt och därmed stärka sin släkt.

Vittrorna kunde också besvärja en förbannelse över människor som de ansåg sig blivit orättvist behandlade av.

Denna förbannelse kunde yttra sig i form av sjukdomar eller olika former av olycka. Det var allmänt känt att vittrorna hade makt att påverka människors vardag och att de inte skulle underskattas.

Vittror och människors respekt

För att undvika konflikter och negativa utfall i mötet med vittrorna var det viktigt att människor visade respekt.

Det innebar att man skulle vara aktsam när man befann sig i närheten av platser där vittrorna troddes bo, som till exempel under jorden eller i berg.

Ett respektfullt förhållningssätt kunde innebära att man erbjöd gåvor eller hjälp.

I en del berättelser framkommer det att vittrorna uppskattade denna respekt och i gengäld kunde de erbjuda sin hjälp till människorna.

Det nämns även att vitterkor, vittrornas boskap, var kända för att ge mycket mjölk, vilket skapade en frestelse för människor att försöka stjäla dem.

Detta skulle dock alltid ske med stor risk, då vittrorna värnade om sina egendomar och svarade med skärpa mot överträdelser.

Andra väsen i kontakt med vittrorna

Vittrorna hade interaktioner med flera andra naturväsen i folktro som spelade viktiga roller i deras mytologiska ekosystem. Relationerna mellan dessa väsen är ofta komplexa och varierar från berättelser till kulturarv.

Älvor och underjordiska relationer

Vittrorna, betraktade som underjordiska varelser, hade en djup förbindelse med älvorna, ett annat prominent naturväsen i skandinavisk folktro.

Dessa relationer var ofta präglade av samexistens och ibland rivalitet.

Älvorna, kända för sin skönhet och musikalitet, bebodde likaså naturliga områden som vattendrag och skogsgläntor.

Underjordiska refererar till en bred grupp väsen som levde undangömda från människosamhället.

Vittrorna och älvorna delade ett ansvar för naturens välstånd och kunde ibland betraktas som osynliga väktare av den naturliga världen.

  • Älvor
    • Skönhet och musikalitet
    • Naturväktare
  • Underjordiska (inklusive vittrorna)
    • Ansvar för naturens välstånd
    • Ofta osynliga

Tomten, vättarna och skogsråets roll

Tomten och vättarna, med sina rötter i gårdar och stugor, ansågs ha en både skyddande och retsam relation med vittrorna.

Tomten, ett husväsen känt för att vakta över boskap och sköta om gården, kunde ibland skapa band med vittrorna genom utbyte av tjänster eller information.

Vättarna, mindre och mer undangömda än tomten, utgjorde även de en del av gårdens beskydd där samspel med vittrorna kunde innebära ömsesidig respekt eller konkurrens.

Skogsrået, som härskade över skogen, var en centralfigur i möten med vittrorna.

Denna koppling var avgörande då skogsrået kunde bistå eller hindra vittrornas tillgång till skogens resurser. Deras samsyn eller oförenlighet hade stor påverkan på skogens övriga invånare, inklusive huldrefolket.

Huldrefolket, likt vittrorna, var ofta omgivna av mystik och man trodde att de hade egna samhällen parallellt med människornas.

  • Tomten
    • Skyddar boskap och egendom
    • Möjligt samarbete med vittrorna
  • Vättar
    • Mindre naturväsen
    • Konkurrens eller respekt mot vittrorna
  • Skogsrået
    • Herravälde över skogen
    • Direkt påverkan på vittrornas liv

Övernaturliga krafter och företeelser

I den nordiska folktron spelar diverse naturväsen och de övernaturliga krafterna en central roll i myter och berättelser som spridits genom generationer.

Vittran och det övernaturliga

Vittror betraktas som naturväsen som bär på en närhet till det övernaturliga.

De anses leva i en parallell föreställningsvärld, förbundna med naturen och mänskliga aktiviteter.

Deras gestalter beskrivs ofta som humanoida, men med förmågor som skiljer dem från människor – de kan till exempel påverka husdjur eller hushåll genom att orsaka oförklarliga händelser om de blir upprörda.

  • Kända manifestationer av vittrors närvaro inkluderar:
  • Oreda bland djur, som lössläppta kor
  • Uppflätade hästmanar
  • Föremål som verkar flytta sig av sig själva

Näcken, skogsrået och vattenfolkets mystik

Näcken och skogsrået är andra centrala gestalter bland de övernaturliga krafterna i folktron. Näcken uppfattas traditionellt som en vattendemon. Ofta framställs han som en man som spelar fiol vid vattendrag för att förföra och dra folk ner i djupet.

Skogsrået, å andra sidan, fungerar som skogens väktare och kan antingen hjälpa eller stjälpa dem som beger sig genom skogen. Egenskaper som tillskrivs skogsrået och näcken är:

  • Förförisk musik (Näcken)
  • Formförändringar och osynlighet (Skogsrået)
  • Att ingå pakt eller avtal för skydd eller bistånd (Skogsrået)

Vattenfolk och andra väsen som härstammar från vattenmiljöer omgärdas av mytiska berättelser och hur de interagerar med och påverkar människors öden.

Mytologi och Ursprung

Vittrornas ursprung i svensk folktro är intimt förknippat med den fornnordiska mytologin och trovärdiga skrifter som Poetiska Eddan. De anses vara naturväsen som utgör en vital del av Sveriges mytiska flora.

Deras närvaro och förehavanden återspeglas i berättelser som trätt i kraft långt före industrialismens intåg och fortsätter att vara en del av den kulturella medvetenheten.

  • Historiska Texter:
    • Poetiska Eddan (indirekt)
    • Folkliga berättelser
Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke