Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Ostara – Häxsabbat

0

Ostara – omfamna vårdagjämningen

När firas Ostara?

Ostara firas under vårdagjämningen, som vanligtvis infaller den 20 eller 21 mars. När vinterfrosten smälter bort och dagarna blir längre kommer våren med sitt löfte omOstara, häxa, magi, tarotguiderna nystart och nya möjligheter. Detta är den tid då dag och natt är i perfekt balans, vilket innebär övergången från mörker till ljus. Det är ett tillfälle att hedra naturens harmoniska dans och omfamna energin i tillväxt och transformation. Ostaras närvaro påminner oss om den eviga förnyelsecykeln och uppmanar oss att omfamna förändringar och ta vara på de möjligheter till växt som följer med dem.

När vi fördjupar oss i Ostaras mysterier börjar vi förstå den djupgående betydelsen av denna gudinna och den energi hon tillför vårdagjämningen. Genom att omfamna Ostaras väsen kan vi utnyttja årstidens transformativa kraft och ge oss ut på en resa av personlig och andlig tillväxt. Genom ritualer, traditioner och skapandet av heliga platser kan vi hedra vårens återfödelse och få kontakt med den gudomliga energi som genomsyrar denna förtrollande tid på året. Så låt oss omfamna Ostaras mysterier och ge oss ut på en resa av förnyelse och uppvaknande. I den här  guiden tar jag dig med på en resa där du får ta del av Ostaras magi och vårdagjämningens energi.

Ostaras ursprung och historia
Ostaras ursprung går tillbaka till forntida germanska och nordiska traditioner. Hon tros vara en gudinna för fertilitet och nya begynnelser, förknippad med vårdagjämningen. Ostara kommer från det anglosaxiska gudinnans namn, Eostre. namnet kommer från det fornengelska ordet “Eostre”, som syftar både på april månad och på öster, där solen går upp. Med sin koppling till gryningen symboliserar Ostara ljusets och värmens ankomst efter vinterns mörker.

När vi reser genom vårdagjämningen och omfamnar Ostaras energi, låt oss komma ihåg den magi och potential som denna tid har. Det är en tid av balans, förnyelse och nystart. Genom att skapa ett Ostara-altare, utföra ritualer och välsignelser och knyta an till gudinnan och symbolerna som förknippas med denna heliga tid, kan vi utnyttja den transformativa energin i vårdagjämningen.

 1. Omfamna magin i Ostara genom att skapa en nya början, släppa det som inte längre tjänar dig och sätta avsikter för tillväxt och överflöd.
 2. Anslut dig till Ostara-gudinnans energi och låt hennes symbolik vägleda dig på din väg mot förnyelse.
 3. Införliva naturen i ditt firande och engagera dig i holistiska metoder som stöder din andliga tillväxt. När du omfamnar Ostaras energi, må du fyllas av glädje, inspiration och en djup känsla av samhörighet med naturens cykler.

Ostara i hedniska och wiccanska traditioner

I hedniska och wiccanska traditioner har Ostara stor betydelse som en tid av balans och firande. Det är en av de åtta sabbater som utgör årshjulet och representerar mittpunkten mellan vintersolståndet och sommarsolståndet. Under Ostara är dagen och natten lika långa, vilket symboliserar harmonin mellan ljus och mörker. Denna balans ger upphov till en känsla av förnyelse och hopp när jorden vaknar upp ur sin vinterslummer.

Ostara förknippas också med gudinnan med samma namn, som representerar fertilitet, nya begynnelser och livets kretslopp. Hon avbildas ofta som en ung jungfru, som förkroppsligar ungdomens och vitalitetens energi. Att ansluta sig till Ostara-gudinnans energi kan hjälpa dig att utnyttja din egen inre kraft och omfamna säsongens magi.

Skapa ett Ostara-altare

Att skapa en helig plats handlar om mer än bara det fysiska altaret. Det handlar om att skapa en miljö som stöder din andliga praktik och gör att du kan ansluta dig till Ostaras energi. Rensa bort allt skräp och all stagnerad energi från den plats där ni ska fira. Öppna fönstren för att få in frisk luft och ljus i rummet. Spela mjuk, upplyftande musik eller bränn rökelse för att skapa en lugnande atmosfär. Ta dig en stund för att komma till ro och sätta upp dina avsikter för den kommande festen.

Ett vackert sätt att ansluta sig till Ostaras energi är att skapa ett altare 

 • Börja med att välja en plats i ditt hem eller din trädgård där du kan ställa upp ditt altare.
 • Välj ett bord eller en hylla som känns speciell för dig, och täck den med en grön, gul eller rosa duk för att representera naturens uppvaknande.
 • Dekorera ditt altare med färska blommor, som representerar livets blomning.
 • Införliva fertilitetssymboler, som ägg och kaniner, eftersom de är nära förknippade med Ostara och firandet av nytt liv.
 • Symboler för tillväxt.
 • Inkludera ljus i Ostara färger, kristaller och andra föremål som har personlig betydelse för dig.
 • Tänd ljus och be välsignelser eller böner för att fylla utrymmet med positiv energi.
 • Sitt vid altaret och ta dig tid att reflektera över vad du skulle vilja manifestera i ditt liv och skriv ner dina intentioner på ett papper. Placera papperet på ditt altare som en påminnelse om dina ambitioner.
 • Du kan göra någon av ritualerna eller välsignelserna som står längre.Häxa, Magi, Tarotguiderna, Mediumpodden, sierska, spådam

Symboler du kan ha på ditt altare

 • För det första är ägg en kraftfull symbol för fertilitet och nytt liv. Du kan placera vackert dekorerade ägg på ditt altare, eller till och med använda trä- eller stenägg för att representera potentialen för tillväxt. Äggets symbolik: fruktbarhet, beskydd, healing, skapelsens mysterium, offergåva (ge skalen tillbaka till naturen).
 • En annan symbol som förknippas med Ostara är haren eller kaninen, som står för överflöd och fruktbarhet. Du kan inkludera en liten figur eller en ritning av en hare på ditt altare för att åberopa dessa egenskaper.
 • Liksidiga kors.
 • Fjärilar.
 • Solen, lökar
 • Videkissar.
 • Allt som symboliserar fruktbarhet och nytt liv.
 • Vårblommor, blomster korgar.

Skapa en ny början och tillväxt

Ostara är en tid av återfödelse och förnyelse, vilket gör det till det perfekta tillfället till en nya början och främja personlig tillväxt. Ett sätt att göra detta är att sätta upp avsikter och mål för den kommande säsongen.

Ostara-ritualer och välsignelser

Ostara är en tid av firande och tacksamhet för återkomsten av solens värme och vitalitet. För att hedra detta kan du utföra enkla ritualer och välsignelser som förbinder dig med säsongens energi.

 • En ritual du kan prova är en soluppgångsmeditation. Vakna tidigt på morgonen Ostara och hitta en lugn plats utomhus där du kan sitta och titta på den stigande solen. Blunda, ta ett djupt andetag och känn värmen från solens strålar på din hud. Visualisera solens energi som ger dig förnyad vitalitet och inspiration.
 • En annan kraftfull ritual är välsignelsen av frön. Ta en handfull frön och håll dem i dina händer och fyll dem med dina avsikter för tillväxt och överflöd. Visualisera dessa frön som groddar och blomstrar och ger en riklig skörd. Plantera fröna i din trädgård eller i en kruka och vårda dem som en symbol för dina egna drömmar och önskningar som kommer att förverkligas.
 • En annan vacker ritual är planteringen av frön. Detta representerar planteringen av avsikter och önskningar för det kommande året. Ta dig lite tid att knyta an till dina mål och ambitioner, och plantera sedan frön i en kruka eller i din trädgård. När du gör det, visualisera att dina intentioner slår rot och växer med säsongens energi. Ge en välsignelse eller en bön för att fröna ska blomstra och manifestera sig i linje med ditt högsta goda.
 • Meditation.
 • Skriva dagbok
 • Tillbringa tid i naturen
 • Börja med nya andliga praktiker eller fördjupa dina befintliga. Anslut dig till din intuition och lyssna på din själs viskningar när du omfamnar de möjligheter till växt som Ostara medför.
 • Överflöd och förnyelse är viktiga teman för Ostara, och det finns många ritualer och välsignelser som kan hjälpa dig att utnyttja dessa energier. En enkel ritual är att skapa en överflödsburk – Hitta en liten burk eller behållare och fyll den med föremål som representerar överflöd för dig, t.ex. mynt, örter eller kristaller. Placera burken på ditt altare och ge en välsignelse eller bön för att överflöd och välstånd ska flöda in i ditt liv.
 • Ostara är en kraftfull tid att ge välsignelser och sätta upp avsikter för den kommande säsongen. Ta en stund till att reflektera över vad du vill manifestera i ditt liv och vilka välsignelser du vill skänka dig själv och andra. 1) Skriv ner dessa välsignelser och avsikter på ett papper och fyll dem med din innerliga energi. 2) Placera papperet på ditt altare eller gräv ner det i jorden som en symbol för att dina intentioner slår rot och växer.
 • Ge välsignelser för överflöd, tillväxt och förnyelse. Välsigna jorden för dess fruktbarhet och livets återkomst. Välsigna dig själv och din omgivning med kärlek, glädje och god hälsa. Känn hur energin från dessa välsignelser genomsyrar varje cell i ditt väsen och strålar ut i världen. Lita på att universum kommer att stödja dig i att manifestera dessa välsignelser och avsikter i perfekt anpassning till ditt högsta goda.
 • Tända en brasa som symboliserar återkomsten av solens värme och ljus. Medan lågorna dansar kan du visualisera all stagnerad energi inom dig som frigörs och omvandlas. En annan tradition är att dekorera ägg, vilket representerar fertilitet och potentialen för nya begynnelser.
 • Måla och pryd äggen med livfulla färger och symboler som har en personlig betydelse för dig.
 • Meditation med vårgudinnan (se längst ner i inlägget)

Ostara-ritualer för förnyelse och återfödelseOstara, häxa, Tarotguiderna, Vivi Linde, Medium, sierska, spådam

Ostara är en tid av transformation och återfödelse. Det är det perfekta ögonblicket att släppa allt som inte längre tjänar dig och göra plats för nya början. En ritual du kan utföra är en frisläppningsceremoni.

 • Skriv ner alla negativa tankar, begränsande övertygelser eller känslomässigt bagage som du vill släppa taget om på små papperslappar.
 • Ta med dessa papper ut och tänd eld på dem, så att lågorna förbrukar och omvandlar energin.
 • När askan sprids, visualisera dig själv när du frigörs från det förflutnas bördor och kliver in i ett nytt kapitel i ditt liv.

En annan kraftfull ritual är skapandet av ett vårstädningsaltare.

 • Rensa bort allt som känns rörigt, förbrukat eller som har en stillastående energi på ditt altare och skapa ett heligt utrymme tillägnad förnyelse.
 • Arrangera färska blommor, kristaller och symboler för tillväxt på ditt altare.
 • Medan du gör det, sätt avsikten att bjuda in ny energi och nya möjligheter i ditt liv.
 • Tänd ett ljus och be en välsignelse eller bön om förnyelse och be Ostaras energi att föra med sig positiva förändringar till ditt hem och ditt liv.

Ostara-symboler

Ostara är rik på symbolik, och att förstå innebörden bakom dessa symboler kan fördjupa din koppling till säsongens energi.

 • En vanlig symbol som förknippas med Ostara är ägget. Ägg representerar fertilitet, nytt liv och potentialen för tillväxt. De är en påminnelse om det överflöd och den skönhet som kan växa fram ur även den minsta början. Inkorporera ägg i ditt Ostara-firande genom att dekorera dem eller använda dem i ritualer och besvärjelser.
 • En annan kraftfull symbol för Ostara är haren eller kaninen. Dessa varelser är kända för sin fertilitet och lekfullhet och förkroppsligar säsongens energi. Haren förknippas också med månen och naturens cykler. Införliva bilder eller statyer av harar i dina Ostara-ritualer för att utnyttja deras energi av överflöd och nya början.
 • Påskliljan representerar återfödelse och nystart. Dess livfulla gula färg påminner om solens värme och löftet om tillväxt. Införliva påskliljor i dina Ostara-ritualer och dekorationer för att hedra förnyelsens energi.
 • Fjärilen representerar transformation och den skönhet som kan uppstå ur förändringsprocessen. Fjärilar är en påminnelse om att även i de mörkaste tiderna finns det alltid potential för tillväxt och förnyelse. Inkludera fjärilsbilder eller figurer på ditt altare för att åberopa deras energi av transformation och hopp.

Eostre –  Vårens gudinna

När vinterfrosten smälter bort och dagarna blir längre väntar man ivrigt på vårens ankomst. Det är en tid av förnyelse, återfödelse och naturens uppvaknande. I centrum för denna årstid står Ostara, vårens gudinna. Ostara förkroppsligar symboliken för återfödelse, fertilitet och naturens uppvaknande. Som vårens gudinna representerar hon cykeln av liv, död och återuppståndelse. De blommande blommorna, kvittrande fåglarna och framväxande grönskan är alla manifestationer av hennes gränslösa energi.

För att verkligen omfamna den gudomliga essensen av Ostara-gudinnan, ta dig tid för självreflektion och introspektion.

 • Meditera på de egenskaper som Ostara förkroppsligar, såsom förnyelse, fertilitet och transformation.
 • Anslut till hennes energi genom bön, visualisering eller någon annan andlig praxis som resonerar med dig.
 • Genom att omfamna essensen av Ostara inom dig själv kan du utnyttja din egen medfödda kraft och anpassa dig till säsongens energier.

Gudinnans symbolik

För att få kontakt med Ostara-gudinnan och hennes symbolik kan du skapa en helig plats tillägnad henne.

 • Ställ upp ett litet altare med symboler som representerar hennes energi, t.ex. färska blommor, ägg och bilder av harar.
 • Tänd ett ljus och be en bön eller välsignelse för att bjuda in hennes närvaro i ditt liv.
 • Ta dig tid att meditera och reflektera över de egenskaper som Ostara-gudinnan förkroppsligar, såsom fertilitet, nya begynnelser och kraften i transformation. Låt hennes energi vägleda dig när du navigerar på din egen resa av förnyelse och tillväxt.

Mat:

Maten spelar en viktig roll i Ostara-firandet, med traditionella rätter som symboliserar säsongens överflöd.

 • En klassisk rätt är varma bröd, som har avnjutits i århundraden under denna tid på året. Dessa söta, kryddade bullar är märkta med ett kors, som representerar årets fyra kvartal och balansen mellan ljus och mörker.
 • En annan favorit är Ostara-omeletten, som görs med färska, säsongsbetonade grönsaker och örter för att fira jordens rikedom.
 • Äggtoddy, äggrätter, våfflor, majonnäs,
 • Lamm.
 • Påskmat.

Färger:

Färger har stor symbolik under Ostara och representerar vårens uppvaknande och livskraft. Att införliva dessa färger i din klädsel, dekorationer och ritualer kan förstärka din koppling till Ostaras väsen och säsongens anda.

 • Pastellgröna färger för tankarna till naturens tillväxt och förnyelse.
 • Rosa färger symboliserar kärlek och nystart.
 • Gula färger förkroppsligar värmen och energin från solen och ger oss livskraft..

Hedra naturen och omfamna vårens återfödelse under Ostara

Ostara är en tid att återknyta kontakten med naturen och hedra den återfödelse som sker runt omkring oss. Tillbringa tid utomhus, andas in den friska luften och känn jorden under dina fötter. Genom att fördjupa dig i naturens underverk kan du fördjupa din kontakt med Ostara-gudinnan och uppleva en djup känsla av andlig förnyelse.

 • Delta i aktiviteter som att plantera frön.
 • Ta hand om en trädgård eller helt enkelt observera naturens underverk. Genom dessa handlingar kan du fördjupa din kontakt med gudinnan och anpassa dig till livets och tillväxtens cykler.
 • Delta i utomhusaktiviteter som firar vårens ankomst, till exempel picknick eller naturvandringar.
 • Ta dig tid att titta på blommorna, lyssna på fåglarnas sång och känna solens värme på din hud.
 • Du kan också skapa ritualer som hedrar naturen, som att ge offer till jorden eller utföra en tacksamhetsceremoni.

Meditation med vårgudinnana Eostra

Möt Vårgudinnan

 1. Försätt dig i ett meditativt tillstånd.
 2. Se hur att du går in i en fantastisk prunkande trädgård full med vårblommor.
 3. Du ser hur vår gudinnan Eostre sakta kommer gående emot dig. Hon har ett vackert leende på sina läppar, hon är glad att äntligen få möta dig.
 4. Eostre håller en kanna full med vatten i sin hand och sträcker fram den till dig för att du ska ge din inre trädgård näring och växt möjligheter.
 5. Du ser dig runt i trädgården, den är underbart vacker med klara färger, dofter och synintrycket som ger dig harmoni och glädje, du känner dig trygg och du vet att du är på rätt plats för dig i livet just nu.
 6. Vårgudinnan Eostre berättar att denna trädgård representerar ditt liv just nu, eller något i ditt liv.
 7. Titta dig omkring, ser du någon blomma i trädgården som inte ser lika vackert eller friskt ut, kanske är den något överblommad, död eller så har den bara svårt att växa och frodas där den befinner sig.
 8. Ser du den inte på en gång så gå runt och titta i din trädgård tills du finner den.
 9. När du hittar blomman så känn efter vad den symboliserar i ditt liv just nu, det kan vara ett område, relation eller situation?
 10. Ta dig en stund och mediterar på vad som har gått fel? Vilket budskap kommer till dig?
 11. Låt blommans tillstånd vägleda dig i hur situationen ser ut. Är denna situation kanske död, överblommad eller har den svårt att växa i den jorden den befinner sig i? Eller kanske något annat?
 12. Lyssna på vad vår gudinnan Eostre säger till dig utan fördömande eller förutfattade meningar. Ta till dig det hon säger som en sanning.
 13. Innan du går så vattnar du först denna blomma ordentligt innan du sedan vattnar resten av din trädgård så den kan växa och frodas.
 14. Du kan också fråga Vårgudinnan Eostre en sista fråga om t.ex. framtiden eller något annat som berör dig, men ställ inga följd frågor.
 15. Lämna sedan trädgården.
 16. Du vet nu att du börjar en healing process av dig själv och situationen i ditt liv.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke