Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Palenque, Mexiko – ett tempelområde som tillhörde mayafolket

0

Palenque i Mexiko är ett tempelområde beläget cirka 80 mil sydöst om huvudstaden Mexico City. Detta område tillhörde mayafolket och kallades tidigare Lakamha (“Stora vattnet”). Det moderna namnet Palenque kommer från den närliggande spanska kolonin Santo Domingo de Palenque.

Palenque betyder “befäst plats” och utgjorde ett handelscentrum som gjorde det möjligt för dess invånare att kontrollera ett stort område. Tack vare sitt läge och sin betydelsefulla roll kunde stadens mayaindianer även bilda viktiga allianser med andra mäktiga städer såsom Tortuguero och Tikal.

Området tros ha varit känt för lokalbefolkningen men upptäcktes av europeiska upptäcktsresande först under 1700-talet. Tempelområdet har historiskt sett intresserat många människor, däribland den spanska kungen Karl III av Spanien. Numera är Palenque listat av UNESCO som ett världsarv.

Tempelområdet beskrivs ingjuta en känsla av lugn hos dagens besökare. För att till fullo insupa atmosfären bör man promenera genom området. Då Palenque ligger i direkt närhet till djungeln finns det mycket att upptäcka på platsen förutom själva templen. Därför är detta område idag ett populärt turistmål som årligen lockar många besökare.

Pakal den Stores hemvist

De fynd som arkeologer har gjort på platsen tyder på att staden Palenque var bebodd åtminstone så tidigt som under 500-talet f.Kr. Det var dock under 600-talet e.Kr. som bosättningen kulminerade, under den tid då K’inich Janaab’ Pakal, även känd som Pakal den Store, härskade på platsen.

Under hans styre återhämtade sig staden från de invasioner och härjningar som plågat staden. Det var invånarna i en rivaliserande stad vid namn Calakmul (även känd som Kaan) – en av de största och mäktigaste mayastäderna – som hade invaderat Palenque. Pakal den Store passade bland annat på att lansera ett stort byggnadsprogram genom vilket ett stort palats på 90 gånger 70 meter byggdes. Även Inskriptionstemplet, ett tempel som är beläget på toppen av en 20 meter hög stegpyramid, uppfördes under denna tid.

Pakal den Store intog kungatronen år 615 e.Kr. vid blott 12 års ålder. Han levde till omkring 80 års ålder och begravdes tillsammans med fem till sex männniskooffer i en gravkammare fylld av jade djupt inne i pyramiden. Graven återupptäcktes år 1952 och kungens sarkofag visar hans födsel samt avbilder av hans förfäder i form av växter. Gravkammaren har kallats för en nordamerikansk motsvarighet till Tutankhamons gravkammare.

Palenques fall

Palenque attackerades av Calakmul såväl år 599 som 611 e.Kr. Det var dessa bägge attacker som fick Pakal den Store och dennes efterträdande kungar att uppföra fler byggnader på området. Hans son, K’inich Kan Bahlam, och förmodade sonson, Akul Mo’ Naab, fortsatte på den inslagna vägen och byggde vidare på tempelområdet.

Staden plundrades dock år 711 av den rivaliserande staden Toniná. Tempel 19 (XIX) byggdes förvisso efter denna attack, men attacken fick styret att svaja och ledde till att kungens envälde upphörde. Därefter delades istället makten mellan adeln och kungen. Efter år 800 upphörde byggandet plötsligt och befolkningen minskade gradvis. När spanjorerna under 1500-talet anlände till denna del av nuvarande Mexiko hade mayafolket sedan länge övergivit Palenque.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke