Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Poweryoga

0

Utövningen av hathayoga innefattar flera olika stilar och nivåer av intensitet. Vinyasayoga är ett mer övergripande begrepp för dynamisk och flödande utövning av yoga, vilken kan ske på flera olika intensitetsnivåer. Begreppet poweryoga handlar för det mesta om nivån av fysisk intensitet. Det är en kraftfull yogaform som kan betraktas som ett träningspass.

Detta är poweryoga

Poweryogan härstammar från ashtangayoga men skiljer sig åt från denna så tillvida att poweryoga inte har förutbestämda sekvenser med positioner. Detta kör poweryogan kreativ och mångfasetterad.

Vid utövning av poweryoga fokuserar man ofta på en specifik del av kroppen eller ett antal positioner. Utifrån denna/dessa bygger man sedan upp en progressiv sekvens, från mer grundläggande positioner till mer avancerade sådana. En av de effekter som poweryoga har på kroppen är att den, tack vare sin dynamiska karaktär, värmer upp musklerna snabbt. Den ökar även syreupptaget och pulsen.

Positionerna ger muskeldefinition, vilken skapar styrka och stabilitet i kroppen. Genom att man stretchar ut sammandragna muskler blir musklerna längre och kroppen mer rörlig. Eftersom poweryoga är en dynamisk form av yoga, förs uppmärksamheten bort från de tankar som florerar i huvudet, vilket gör att sinnet kan försättas i ett tillstånd som närmast kan liknas vid meditation. När du på regelbunden basis utövar poweryoga på din nivå, kommer du upptäcka åtminstone några av dessa effekter inom bara några veckor.

Poweryoga är ett brett begrepp

Begreppet “poweryoga” har på senare år blivit något av ett modeord, men många känner sig osäkra på vad det egentligen innebär. Faktum är att begreppet myntades för första gången på 1990-talet, och många anser att poweryogan ledde till trenden med yoga på gym. Idag har dock alla sin egen tolkning av vad en session poweryoga egentligen innefattar. Vissa rum är uppvärmda medan andra håller rummet svalt. Vissa instruktörer använder sig av sammas serie yogapositioner, medan andra blandar dessa inför varje yogaklass.

Det bästa sättet att få en känsla för en instruktörs poweryoga är att på förhand tala med instruktören, för att se vad yogaklassen går ut på. Det finns dock vissa underliggande teman som återfinns i merparten av alla poweryogaklasser:

  • Den härstammar från ashtangayoga.
  • Den har ett högt tempo.
  • Den är bra för styrketräning.
  • Den ger fyller på dina energidepåer.

Då bör du testa poweryoga

Om du har tidigare erfarenhet av hathayoga, vilket är den vanligaste formen av yoga här i västvärlden, kommer du sannolikt redan vara bekant med de grundläggande positionerna i poweryoga. Dessa inkluderar bland annat chaturanga (att man sänker sig ner från plankan till marken) och krigare 1. Yogainstruktörer kan använda sig av olika yogapositioner för att förändra ett traditionellt yogaflöde till stärkande poweryoga.

Huruvida du bör testa poweryoga eller inte beror på vilka mål du har med utövandet. Om din målsättning är att minska muskelvärk och smärta samt slappna av, är poweryoga förmodligen inte den bästa yogaformen för just dig. Om du istället vill bygga styrka genom skonsam träning, är poweryoga perfekt för dig. Poweryoga är även ett utmärkt sätt för styrkelyftare och andra idrottsutövare som en trevlig, balanserad aktivitet att utföra på vilodagar.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke