Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Så firas lughnasadh

0

Lughnasadh är en hednisk sommarhögtid som många nyhedningar firar i augusti månad. Den infaller den 1 augusti och har därmed sitt infallande ungefär halvvägs mellan sommarsolståndet och höstdagjämningen. Detta är en av åtta nyhedniska högtider tillsammans med samhain, yule, imbolc, ostara, beltane, litha och mabon.

Högtiden har fått sitt namn från den keltiska guden Lug (kan även stavas Lugh eller Llugg). Den går ut på att ära Lug, ljusets gud, men också att fira hans fostermoder Tailltiu (eller Tailtiu). Hon ska rensat de irländska markerna för att göra dessa redo för plantering av grödor. Lughnasadh ses därför som något av en skördefestival där årets första grödor ofta skördas i samband med denna.

Ibland kallas lughnasadh också för lammas, ett gammalt brittiskt ord för “brödmassa”. Detta har att göra med det tidiga brittiska firandet av skördetiden, då man helgade brödlimpor. Brödlimporna välsignades då och bröts sedan i fyra delar, vilka placerades i vart och ett av hemmets fyra hörn. Detta troddes kunna skydda den skörd som där förvarades samt vara turbringande. Även om dessa bägge högtider ofta förväxlas har de dock uppkommit från helt olika ursprung.

Historiskt sett har lughnasadh även varit viktig för den lokala handeln med angränsande samhällen. Det var en av få gånger under året då alla samlades för att festa istället för att strida mot varandra. Hövdingarna höll då viktiga möten med varandra och bönderna passade på att göra upp handeln med grödor och boskap inför den kommande årstiden.

Så firas lughnasadh idag

De seder som hör ihop med många andra hedniska festivaler med tiden har dött ut. Men flera av de seder som ursprungligen associerades med lughnasadh förekommer än idag i det moderna firandet av högtiden. Med det sagt har sederna förstås förändrats något och antagit ett lite mer modernt format. Bland nyhedningar firar man ofta denna högtid genom att festa, sjunga och spela spel. Ibland knyter man an också till uppkomsten av högtiden genom att baka bröd.

Till exempel arrangerades tidigare proväktenskap i samband med festligheterna. Par fick då sina händer sammankopplade med hjälp av en träbit. Proväktenskapet varade i ett år och en dag, och därefter blev det antingen permanent eller upplöstes utan att några frågor ställdes. Denna sed är sannolikt inte lika vanlig idag, men däremot är alltså sjungandet och dansandet samt vissa andra seder förekommande även i den moderna tappningen av lughnasadh.

Även i den moderna irländska kulturen erkänner man lughnasadh. Högtiden har även letat sig in i populärkulturen och förekommer i allt från böcker till filmer och pjäser. Även den handel som historiskt sett har förknippats med denna höstliga högtid har levt vidare in i modern tid. Numera anordnar man runt om i Irland flera marknader i samband med lughnasadh. För att fira arrangeras även parader och dans samt utställningar med konst och hantverk. Likt under kelternas tid förekommer även handel med hästar och boskap.

Allt fler festivaler kopplade till denna högtid har ploppat upp runt om i irländska byar och städer. Så det är långt ifrån enbart nyhedningar som passar på att fira den 1 augusti!

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke