Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Salisbury, Stonehenge och Avebury

0

Salisbury – en mystisk slätt i södra England

Salisbury är en stad i grevskapet Wiltshire i sydvästra England. Staden har cirka 40 000 invånare och är känt för att ha flest pubar per invånare i hela landet. Den slätt som utgörs av Salisbury är dock främst känd för den mystik som omgärdar platsen. Ända sedan den viktorianska eran har den intressanta slätten gäckat britterna med sina dolda forntida ruiner och spår av förlorade civilisationer.

 

Religionen har spelat en väldigt viktig roll i formandet av den brittiska kulturhistorien. Den har inte bara satt sina spår i britternas hjärtan och sinnen utan även har kommit att prägla många invånare även i andra delar av världen. Detta gäller förstås inte minst den mytomspunna platsen Stonehenge, ett av världens sju underverk och beläget på den 777 kvadratkilometer stora Salisburyslätten i södra England. Stonehenge är dock inte den enda betydelsefulla platsen i området för nyhedningar, historiker m.fl.

 

Salisburys slätt hyser nämligen inte mindre än 450 monument och två viktiga rituella platser: Stonehenge och Avebury. Hela området är fyllt till bredden av platser med historisk och spirituell betydelse i Salisbury finns spår från civilisationer och historiska händelser som sträcker sig sex tusen år bakåt i historien. De många monumenten skvallrar också om det förflutna och intresserar såväl historieintresserade besökare som andliga sökare.

 

Det finns gott om mysterier att finna för den som söker. Till exempel hittas fler sädesfältscirklar i ett begränsat triangulärt område kring Salisbury än någon annanstans i Storbritannien. Därför är platsen också populär bland ufologer. Många dras alltså till platsen på grund av de ovanliga krafter som tycks verka där.

Salisbury hyser inte bara Stonehenge utan även Avebury

Som redan har nämnts är Stonehenge inte den enda platsen kring Salisbury som människor vallfärdar till. Avebury är en mindre känd stencirkel som är anmärkningsvärd på så vis att den är så pass stor att den hyser en by. Som besökare kan du välja att övernatta på ett gästgiveri mitt i den uråldriga stencirkeln.

 

Likt Stonehenge är Avebury en plats som många nyhedningar vallfärdar till för att följa i spåren av sina förfäder. Utöver att vara ett renodlat turistmål är platsen alltså viktig även för nyhedniska pilgrimer såväl som för många andra människor.

Intressanta platser i närheten av Salisbury

Inom lite drygt en timmes reseavstånd ligger även två ytterligare spännande platser: Glastonbury Tor och Minervatemplet. Minervatemplet i Bath har anor från romartiden och har uppförts för att hylla och tillbe den romerska guden Minerva. Den kanske allra mest spännande platserna är dock tornet i Glastonbury.

 

Glastonbury Tor är nämligen ett vackert och mystiskt torn som är beläget på en hög kulle. Tornet tillhörde en gång i tiden en kyrka från 1300-talet som förstördes i en jordbävning. Men platsen har haft en stor betydelse i tusentals år. Till exempel ska det enligt en legend finns en hemlig grotta inuti kullen – en grotta som leder till den underjordiska, keltiska févärlden Annwn. Enligt kristna skrifter ska också Jesus ha besökt platsen tillsammans med sin lärjunge Josef från Arimataia.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke