Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Spå med tärningar – Gör så här

2

Spå med tärningar
– en forntida metod i modern tid

Spådomskonsten har fascinerat oss människor i tusentals år, och en av de äldsta metoderna är att spå med tärningar. Det är ett sätt att söka vägledning och insikt som har en rik historia och som fortsätter att användas även i modern tid. Här får du lära dig mer om metoden och hur du själv kan prova på denna mystiska spådomskonst.

Historien bakom att spå med tärningar

Metoden att spå med tärningar har sina rötter i forntida civilisationer. De tidigaste kända användningarna av tärningar för spådom kan spåras tillbaka till Mesopotamien. Där använde präster och sierskor benbitar från djur, kallade astragaler, som föregångare till dagens tärningar. Även i antikens Grekland och Rom användes tärningar för att söka vägledning från ovan.

Under medeltiden blev det populärt i Europa att spå med tärningar. Där gjordes detta tillsammans med andra former av spådom, såsom tarotkort och runor. Idag har denna gamla metod att spå fått en slags modern återuppståndelse. Många människor använder numera just tärningar för att få insikter om framtid och hjälp med att fatta beslut i livet.

Så gör du

Det är ganska enkelt att komma igång och du behöver bara ett par tärningar samt en grundläggande förståelse för deras betydelse. Så här gör du för att spå med tärningar:

 1. Förbered dig. Hitta en lugn plats där du kan koncentrera dig utan att bli störd. För bästa resultat är det viktigt att platsen är avkopplande för dig.
 2. Ställ en fråga. Formulera en tydlig fråga eller fundering som du söker svar på. Tänk på att vara så specifik som möjligt.
 3. Kasta tärningarna. Skaka tärningarna i dina händer och kasta dem sedan på en plan yta. Lägg märke till vilka siffror som visas.
 4. Tolka resultatet. Varje tärningskast har en specifik betydelse. Nedan kan du se några exempel på vanliga tolkningar.
 5. Överväg att använda flera tärningar. Om du använder två eller fler tärningar kan du kombinera deras betydelse och göra en mer detaljerad tolkning. Se exemplen nedan för inspiration.

Exempel på vanliga tolkningar av tärningarna

När du spår med en sexsidig tärning kan de olika siffrorna betyda:

 1. Ny början, initiativ, potential. Kan också indikera en tid av ensamhet eller behovet av självständighet.
 2. Balans, partnerskap, motsatthet. Indikerar ofta ett beslut eller ett samarbete.
 3. Tillväxt, kreativitet, kommunikation. Symboliserar ofta expansion och uttryck.
 4. Stabilitet, struktur, ordning. Kan indikera trygghet och ett behov av att bygga en fast grund att stå på.
 5. Förändring, äventyr, frihet. Representerar ofta omväxling och nya erfarenheter.
 6. Harmoni, framgång, fulländning. Symboliserar ofta slutet på en cykel och att saker och ting faller på plats.

Om du istället använder två tärningar kan du exempelvis tolka utfallen så här:

 • 1+2: Ny början inom ett partnerskap eller en samarbetsrelation. Kan indikera starten på ett projekt som kräver balans och teamwork.
 • 4+5: Stabilitet och struktur kombinerat med förändring och äventyr. Detta kan tyda på en säker grund som tillåter dig att utforska nya möjligheter.
 • 3+6: Tillväxt och kreativitet leder till harmoni och framgång. Ett projekt eller en idé kan nå sin fulla potential och avslutas på ett framgångsrikt sätt.

Avslutande tankar

Att spå med tärningar kan vara ett kraftfullt sätt att få insikter och reflektera kring sådant som rör dig själv. Denna spådomskonst hjälper inte bara dig att få svar på specifika frågor utan kan också ge dig en djupare förståelse för din livssituation och ditt känslomässiga tillstånd. Många som spår på detta sätt upplever att det hjälper dem att fatta bättre beslut och hantera livets utmaningar med större klarhet.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

2 kommentarer

 1. Elin den

  Tack vivi. Det är alltid lika inspirerande att läsa olika metoder för att på ett “enkelt” sätt spå sig själv, tack 🙏

  • Vivi den

   Tack fina, kram vivi

Lämna en tanke