Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Symbolerna inuti en mandala

0

Mandala betyder “cirkel” på sanskrit och är en symbol som har en stark koppling till meditation. Just cirklar är kraftfulla symboler som förekommer i det flesta kulturer runtom i  världen. Inom flera österländska religioner används mandalan som en karta vilken representerar gudomligheten.

En mandala kan med fördel ritas som en teckning eller målas som en tavla. Den kan dock även skapas som en mer tillfällig företeelse. Till exempel händer det att symbolen framställs med hjälp av sand. Dess huvudsakliga cirkel kan fyllas med flera olika slags symboler och geometriska former utifrån ett symmetriskt mönster. Nedan berör vi några av de vanligaste symbolerna i mandalor.

Detta betyder de olika symbolerna inuti en mandala

I det cirkulära mönstret finns symboler såsom Buddhas sinne i en abstrakt form – vanligtvis avbildat som ett träd, ett hjul, en juvel eller en blomma. I mandalans mitt finns en punkt som utgör startpunkten, början av begrundandet och tillgivenheten till det gudomliga. Denna punkt omges av linjer och geometriska mönster som symboliserar universum. Dessa omges av en yttre cirkel som representerar livets cykler.

Dessa är några av de symboler som ofta förekommer inuti en mandala:

  • Lotusblomman – denna blomma är en helig symbol inom buddhismen och har en symmetrisk form som står för balans. En lotusblomma reser sig upp från vattnet mot ljuset på samma sätt som en människa eftersträvar andlig upplysning.
  • Klockan – en symbol som representerar en öppenhet och rensning av sinnet som möjliggör för klarhet och visdom att infinna sig.
  • Solen – när en sol är en del av ett mönster i en mandala representerar denna universum. Symbolen är ofta förknippad med betydelser som har en koppling till energi och liv.
  • Triangeln – när triangeln är vänd uppåt symboliserar den energi och handling. När den istället är vänd nedåt representerar denna symbol kreativitet och jakten på kunskap.
  • Hjulet – hjulet har en cirkulär form som representerar universum. Dess åtta ekrar symboliserar buddhismens åttafaldiga väg till frigörelse från återfödelse.

Så kan du använda mandalor

Mandalor har flera olika betydelser och användningsområden. En mandalas utseende är dock tänkt att vara så pass vacker och estetiskt tilltalande att den frigör sinnet från negativa tankar. På så vis har denna symbol en väldigt påtaglig och effektiv påverkan på oss människor.

Genom att fästa ögonen på en visuellt tilltalande mandala kan du försätta dig själv i ett högre grad av medvetenhet. Faktum är att du genom att göra detta kan hamna i ett närmast hypnotiskt tillstånd. Detta är väldigt användbart då vi lever i en omvärld där allt runt omkring oss sker i ett väldigt högt tempo. För att kunna få kontakt med din andliga och kreativa sida kan du därför behöva dra ner det tempo i vilket ditt sinne processar intryck av alla de slag.

Ett populärt användningsområde för mandalan är i samband med meditation. Genom att använda symbolen i samband med att du mediterar kan du få en ökad grad av insikt om dig själv. Efter meditationen kan du ofta känna dig som en ny och mer inspirerad människa.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke