Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

The Power of Meditation – Mindfulness

0

Jag har i flera år hört talas om Mindfulness men haft svårt att få grepp om vad det verkligen handlade om, och i många år avfärdat det som ”inte riktigt min grej”. Helt plötsligt så läste jag om en kurs på internet och fastnade. Min nyfikenhet väcktes och jag anmälde mig omedelbart.

Att vara Mindfulness innebär att vara i nuet. Detta uppnår man med meditationens hjälp. Det finns idag forskning som visar att ju mer vi meditera ju “lyckligare” blir vi. Allt p.g.a att vi när vi mediterar mycket förskjuts aktiviteten i frontalkortex i pannloben från högra sidan som har mer “negativa” känslor till den vänstra som har mer “positiva” känslor. Ju mer våra tankar finns i den “positiva” sidan ju lättare har vi att hantera negativa saker och ju mer glädje känner vi i vår vardag.

Redan innan jag började gå kursen så drabbades jag av en kraftig insikt i värdet av att vara i nuet. Nuets betydelse hade jag inte riktigt förstått tidigare.

I samma veva så stod det nämligen att läsa i tidningarna om en man som åkte till jobbet och glömde lämna sin son som satt i bilen på dagis, konsekvensen blev att sonen dog. Jag har ofta tänkt på denna pappa och hans totala frånvaro i nuet, han var på jobbet långt innan det att han verkligen var där rent fysiskt. Då förstod jag varför jag skulle gå denna kurs, vikten av att leva i nuet blev så stark för mig. Jag kände att detta vill jag veta mer om, jag tyckte det verkade häftigt att leva ett annat slags liv, ett liv där man inte hela tiden pendlar mellan det förflutna, framtiden och nuet utan finner balansen just nu och inte tar ansvar för det som kommer sen nu. Jag blev nyfiken på hur det skulle kännas.

Vår prioritering ligger på det vi fokuserar på. Vi behöver lära oss att inte sprida vårt fokus och bli mer medvetna om vart vi befinner oss mentalt. Är vi där vi vill vara eller flyr vi från nuet genom att tänka framåt eller bakåt i stället? Handlar det om att vi ofta vill vara någon annanstans? eller göra något annat? Det som sker är att vi då distraherar och distanserar oss till människor och till vårt egna liv, till det som pågår just nu, nuet räcker inte för att tillfredsställa oss och då flyr vi mentalt till en annan tid eller plats. Det skapas då en inre stress då vi upplever att vi befinner oss på fel plats och att vi aldrig räcker till. Vi programmerar oss med våra tankar och vår fysiska kropp tar dessa budskap som en sanning.

Innan kursen var jag inte egentligen medveten om ”autopiloten” och om hur ofta vi faktiskt kopplar på den, att vi gör saker på automatik utan att vi reflekterar över det, som tex att stänga av kaffebryggaren eller låsa dörren. Hur många gånger har man inte gått hemifrån och undrat om man verkligen gjort dessa grejer?

Eller hur ofta vi faktiskt reagerar med att associera till tidigare händelser och känslor, jag levde mitt liv i tron vi människor inte var så frånkopplade som vi faktiskt är. Hur vi många gånger låter livet rulla på eller över oss utan eftertanke. Tristess eller stress gör att vi kan tappa kontrollen över nuet och låta autopiloten styra vårt liv och man gör varken några aktiva val eller förändringar. Tror de flesta skulle bli chockade om de såg hur mycket av livet som gick på autopilot.

Att vara  Mindfulness innebär att vara i nuet och genom att vara fokuserad och närvarande i nuet så  frilägger man mer tid och man kan på så sätt hinna mer.

Jag arbetar mycket med attraktionslagen ”det vi ger ut får vi tillbaka. Jag är buddist och tror på karma lagen ”det vi sår får vi skörda, Vi möter på många sätt det vi själva skapar, allt kommer tillbaka till oss i någon form, och oftast inte i den form vi förväntar oss. Närvaro i nuet handlar för mig om att ta ansvar för det vi skapar nu men också om en medvetenhet om vad man sätter igång. Är man inte närvarande i nuet och det som man skapar just nu så är det svårare att få det resultat man önskar i slutändan. Där vi lägger vårt fokus är det som kommer att växa, med den insikten så inser man vidden av hur viktig det är att verkligen investera rätt i nuet.

För mig handlar det om medvetenhet om att det är i nuet vi skapar vår framtid, och det är i nuet vi måste förändra om vi inte är nöjda med vart vi är på väg eller det vi har. Framtiden och det förflutna är en ”icke plats” och där skapar man inget.

Att leva i nuet handlar dock inte bara om att göra det bästa av tiden vi har, att vara effektiva och fokuserade. Det handlar också om att inte missa upplevelser i det lilla och vara närvarande i våra relationer och njuta av nuet, förbrukad tid kommer inte tillbaka.

Vi kan bara vara 100% fokuserade. Människor bestämmer själva om de vill lägga de 100 % på en och samma sak, eller dela upp dessa 100 % i småbitar och inte ge hundra i något, ofta är detta ett omedvetet val. Eller som pappan som lade 100% på arbetet och glömde sin son. Man kan undra hur mycket i hans liv som gick på autopilot? Ruckade hans son på hans liv?

Det vi sänder ut är det vi drar till oss vilket innebär att det mesta vi lägger fokus på halvdant troligtvis bara blir halvmesyrer i slutändan, eller så tar det längre tid att komma dit man vill.

Mindfulness är en metod som man genom meditation bli mer närvarande,både i kropp, själ och sinne. Mindfulness förändrar utövarens förmåga att vara Här och Nu!

Namaste Vivi

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke