Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Trollbord – kommunikation med andevärlden

0

Trollbord ger en fascinerande inblick i spiritismens historia

Trollbord kallas ibland för “spiritistiska bord” och har en såväl lång som fascinerande historia inom den spiritistiska rörelsen. Det blev särskilt populärt under 1800-talet att använda dessa bord för att kommunicera med andevärlden. Men dess rötter sträcker sig tillbaka till äldre tider och olika kulturer. Här kikar vi närmare på deras historia, hur de används och vilken betydelse de har inom spiritismen.

Så fungerar trollbord

I flera århundraden har trollbord använts i olika former för att kommunicera med andar och utforska det övernaturliga. Den moderna användningen av dessa bord blev populär i mitten av 1800-talet, särskilt i samband med spiritismens uppsving. Spiritismen är en religiös rörelse som uppstod i USA och Europa och som menar att det är möjligt att kommunicera med avlidna personers andar.

Ett typiskt trollbord är ett litet, runt bord med tre ben. Bordet används vanligtvis för seanser, där deltagarna sitter runt bordet och placerar sina händer lätt på bordets yta. Genom att koncentrera sig och ofta även sjunga eller be försöker deltagarna sedan att kontakta andar. Det sägs att andarna kan kommunicera genom att röra eller tippa bordet, skapa ljud eller genom att påverka en pendel eller annat föremål som är placerat på bordet.

Det finns flera olika metoder som används för att nyttja trollbord för att få kontakt med andevärlden, men de mest kända är:

  • Bordet lutas eller tippas för att svara på ja- och nej-frågor.
  • Bordet rör sig för att indikera att en ande är närvarande.
  • Bordet kan ge ifrån sig ett knackande ljud som kan tolkas som kommunikation från andevärlden.

Kända spiritistiska personer som har använt dessa bord

Under 1800-talet blev trollbord ett fenomen tack vare flera kända medium och spiritistiska personer. En av de mest kända var den franska pedagogen och spiritisten Allan Kardec, som bidrog till att sprida spiritismens läror. Kardecs verk innehåller detaljerade beskrivningar av hur man kan använda dessa bord och andra metoder för att kommunicera med andevärlden.

Ett annat känt fall är Fox-systrarna från Hydesville, New York. De påstod sig kunna kommunicera med andar genom knackningar och andra fysiska fenomen. Deras påstådda förmågor drog stor uppmärksamhet och gjorde spiritismen populär i både USA och Europa.

Så används trollbord i modern tid

Idag används trollbord fortfarande av vissa spiritistiska grupper och personer som är intresserade av att utforska det övernaturliga. Även om det inte längre är lika populärt som på 1800-talet finns det fortfarande ett intresse för att förstå och uppleva de fenomen som dessa bord sägs kunna framkalla.

För många är borden en fascinerande del av spiritismens historia och en symbol för den mänskliga drivkraften att söka kontakt med det okända och utforska de dolda aspekterna av vår existens. De ger en spännande inblick i de andliga och kulturella strömningar som har format vårt samhälle. Detta oavsett om man ser på trollbord som ett genuint sätt att kommunicera med andevärlden eller som något människan har skapat utifrån sin fantasi och tro. Därför fortsätter de att väcka intresse och nyfikenhet även i modern tid.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke