Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Vad är Kundalini?

17

Kundalini är ett begrepp på sanskrit som härrör från de antika Indien. Begreppet betyder lindad, likt en orm, och syftar till uppkomsten av den primala energi som finns lindad längs ryggraden. Denna energi finns i allas kroppar och befinner sig vanligtvis i ett vilande tillstånd. Kundalini används för den andliga tillväxten och varken används för, eller har någon inverkan på, kroppens dagliga funktioner. Kundalini kan väckas med hjälp av andlig utövning eller andlig överföring av energi. Kundalinienergin är en form av andlig energi. Precis som kroppens organ förlitar sig på cirkulationssystemet och nervsystemet, använder sig energisystemet av olika chakran och kanaler.

Väck din kundalini

Att väcka kundalini är inte riskfritt. När kraften når kronchakrat kommer du att uppleva ett lyckorus. Under denna process kan dock obehag upplevas i form av existentiella funderingar och känslor av panik. Därför krävs, vilket även är fallet i andra andliga övningar, en gedigen kunskap och vägledning av en person med erfarenhet. Det krävs också att den person som ska väcka sin kundalini har utvecklat en tillräckligt hög grad av medvetenhet och är förberedd på de psykiska påfrestningar som kan uppkomma, så dessa kan undvikas. Kundalinikraften kommer annars inte att få fri lejd ända upp genom hjässan, utan riskerar att stanna i ett tillstånd där det till exempel studsar oavbrutet mot personens skallben.

Rådet är att du är vid god psykisk hälsa och ha en bra instruktör eller lärare. Då kommer kraften att jobba med dig.

Kundalini kräver väldigt mycket och stark energi, vilken potentiellt kan orsaka svåra brännskador på insidan av kroppen samt ge upphov till psykiska trauman. Att frigöra sin kundalinienergi kan i det närmaste likna vid detonationen av en atombomb. Vid övningar av den här typen har många människor upplevt psykiska trauman. Det mönster av olika symptom som är sammankopplade till begreppet kundalini kallas ibland för Kundalinisyndromet.

Den yogautövare som på ett framgångsrikt sätt lyckas väcka sin kundalini, kommer få nytta av denna mäktiga allierade kraft under den andliga resan. Kundalini är nämligen en energi som gör branta sluttningar enklare att bestiga, och som på olika sätt kommer att hjälpa dig ta dig förbi de hinder du kommer att stöta på i livet. Denna kraft kan på kort tid förändra dig och ta dig till en ny nivå i din andliga strävan. Genom att väcka kundalinienergin kommer du dessutom att uppnå en fullständig befrielse i den moderna och distraherande tidsålder vi idag lever i.

Kundaliniyoga

Kundalini har också givit namn åt kundaliniyogan, vilket anses vara den mest kraftfulla av alla yogametoder. Med kundaliniyoga kan du åstadkomma resultat betydligt snabbare än med andra former av yoga. Kundalinin anses vara en stor outnyttjad potential som finns i oss alla men som sällan nyttjas. Du kan tänka dig den som en spiral eller en sovande orm som är belägen längs ryggraden. Kundaliniyogan syftar till att väcka denna orm och på så sätt låta din kropp nyttja denna kraft. Om du lyckas väcka din kundalini kommer du att uppleva hur du förändras på ett positivt sätt. Denna typ av yoga var ursprungligen omgärdad av stort hemlighetsmakeri och började inte bli känd för västerlänningar förrän mot slutet av 1960-talet.

Dela.

Om skribenten

17 kommentarer

 1. Åsa den

  Om den här energin är så farlig där många människor tydligen upplever psykiska trauman, hur kommer det sig att så många både utövar och ger kurser i kundaliniyoga? Eller är inte detta sätt att väcka energin potentiellt farlig?

  Om yogan ändå innebär vissa risker när energin väcks, hur vet man vilken yogalärare som är tillräckligt medveten och erfaren för att kunna vägleda på ett bra sätt om man vill utöva denna typ av yoga? Idag tycks sådana kurser och drop-in klasser hållas lite varstans.

  Inte alls min mening att ifrågasätta texten på något vis, den väcker snarare min nyfikenhet. Var kan jag finna mer information om de psykiska trauman du hänvisar till? Förutsätter att du har bra källor och jag vill gärna lära mig mer så jag kan undvika fallgroparna och se om detta är något för mig.

  Tack!

  • Vivi den

   Om man vet hur man ska göra så är det ingen fara. Yogan är utformad på bästa sätt Så här står det “Under denna process kan dock obehag upplevas i form av existentiella funderingar och känslor av panik. Därför krävs, vilket även är fallet i andra andliga övningar, en gedigen kunskap och vägledning av en person med erfarenhet. Det krävs också att den person som ska väcka sin kundalini har utvecklat en tillräckligt hög grad av medvetenhet och är förberedd på de psykiska påfrestningar som kan uppkomma, så dessa kan undvikas”.
   <3 kram vivi

 2. Klara Berglund den

  Finns alldeles för många lärare/instruktörer som i princip tror att det räcker med ett par veckoslutsutbildning i yoga för att kunna lära ut yoga och meditation, med förödande konsekvenser. Mitt tips är att alltid kolla upp läraren innan du anmäler dig till en klass. Hur länge har personen i fråga hållit på? Är han/hon regelbunden (utövar varje dag)? Vilken kunskap om kundalienergin samt kundaliresning har läraren? m.m. Har själv drabbats och detta har påverkat hela min tillvaro. Kan pågå länge och i mitt fall är jag inne på det fjortonde året. Vanligt också med elkänslighet i samband med denna process, vilket självfallet påverkar hur du lever ditt liv.
  Klara

  • Vivi den

   Ja håller helt med dig. Kramar vivi

   • Veronika Lundberg den

    Ont i ländryggen sedan länge till o ifrån det ordet som kom till mig var att väcka ormen NU kundalini,

 3. Annelie Nilsson den

  Kan denna kraft väckas av eget andligt utövande eller tex vid en healing? Jag tycker att jag känner igen mig i det lyckorus som du beskriver och även panikkänslorna och funderingarna.
  Har mått så sedan jag fick min första healing för cirka ett år sedan.
  Om det är möjligt (att kraften kan väckas på det viset jag frågar) har du något tips på hur man går vidare?
  Namaste
  Annelie

  • Vivi den

   Hej! Nej, det är nog ngt annat som har hänt. Kram vivi

   • Klara Berglund den

    Visst kan kundalinienergin väckas vid healing. All behandling, övningar m.m. där du uppnår ett förändrat medvetandetillstånd kan bidra till detta. Hur vanligt det är är svårt att säga.
    /Klara

    • Henna den

     Min gjorde det när jag fick healing 2012/13
     Helt utan kunskap och jag fick hoppa av skolan mm av panik, så jag håller med! Jag hade noll kunskap om någon vad detta innebär och var skeptisk till allt jag plötsligt kunde uppleva! Mitt liv var kaos i 1år innan jag fattade att jag är frisk och det finns likasinnade till mina upplevelser som i sin tur blev min räddning. Men om det var meningen att det skulle ske eller om man ska passa sig lite vet jag ej än idag…. dagsläget är det en gåva men ett tag såg jag det mer som en förbannelse rent psykiskt.
     Kram Henna

     • Vivi den

      Ja, det är starka saker. Skönt att det blev en gåva för dig. Kram vivi

   • Petra Almqvist den

    Jag gjorde en guidad meditation där vi skulle tänka oss magnetisk energi upp genom ryggraden o elektrisk energi ner på framsidan. Jag kände det som om jag skulle brinna upp! Framförallt ryggen. Extrem hetta längs med ryggrade som strålade ut. Väldigt obehagligt/smärtsamt.
    Det var igår o svårt bli av med det obehagliga brännandet. Känner fortfarande viss hetta men gör inte ont längre

    • Vivi den

     Låter starkt. Ta kontakt med en kundaliniyoga instruktör och fråga. kram vivi

 4. Pierre den

  Annelie Nilsson , det du upplever kan vara ett andligt uppvaknande .
  Mvh Pierre

 5. Elinor den

  Jag har börjat utöva kundaliniyoga men har aldrig gått på klasser utan kör klasser på Youtube (Adam svensson kundaliniyogalärare). Hur är det med det då? jag tycker bara att jag har blivit gladare som person så jag vill absolut inte sluta!, måste man gå på klass för att det ska utövas korrekt?.

  • Vivi den

   Det är en rekomendation men naturligtvis kan det vara olika. kramar vivi

 6. Katten den

  Hej
  Jag tror jag väckt min orm och jag skulle vilja komma i kontakt med en kundalini instruktör Eller någon som kan guida mig lite.
  Som jag har förstått i min resa med uppvaknandet av kraften så att säga att jag måste hålla mig helt nykter och drogfri och då menar jag Inge alkohol vin eller så eller röka en holk hit eller det. Nej inget!
  Ni får så mycket svårare och fokusera vilket kan göra att det blir riktigt farligt!

  Just nu är läget med mig bra och jag förstår mitt mission lite bättre och det är att verkligen jobba med mina karaktärsdefekter och våga lita på att en kraft större än mig tar hand om mig. Bön och meditation är viktigt. Naturen likaså. Ladda krafter ochavböja mig från energitjuvar genom att be för dom.

  Men jag skulle ändå behöva komma i kontakt med någon som vet mer..
  ormen.. är den farlig i mötet? Är det något man behöver tänka på.. och om ormen är svart? Vad beror de på? Mvh

  • Vivi den

   Vänd dig till ngn kundalini instruktör. kram vivi

Lämna en tanke