Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Vipassana: den äldsta buddhistiska meditationsformen

2

Skillnaden mellan Vipassana och andra former av meditation är viktig att känna till och till fullo förstå. Inom buddhismen finns framför allt två olika slags meditation. En av dessa är Vipassana, som kan översättas till “insikt” – en klar medvetenhet om exakt vad som pågår.

Vipassana är en meditationsform där utövaren använder sin koncentration som ett verktyg med vilket dennes medvetenhet kan riva ner den vägg av illusion som skymmer verklighetens levande ljus. Det är en stegvis process där medvetenheten ständigt ökar inuti verklighetens inre. Det tar flera år, men en vacker dag kan utövaren ta sig igenom denna vägg och in i ljuset. Förvandlingen är då komplett. Det är ett permanent tillstånd som kallas befrielsen. Befrielsen är det mål som alla buddhistiska system har. Vägen till detta kan dock skilja sig åt mellan de olika metoderna.

Vipassana: den äldsta buddhistiska meditationsformen

Vipassana är den äldsta buddhistiska formen av meditation. Vipassana är ett direkt och gradvis kultiverande av mindfulness eller medvetenhet. Denna process sker steg för steg under flera års tid. Studentens uppmärksamhet riktas försiktigt mot en intensiv utforskning av vissa aspekter av dennes existens. Utövaren har tränats för att uppmärksamma mer och mer av sin egen flödande livsupplevelse.

Vipassana är en metod som är mjuk men samtidigt väldigt grundlig. Det är ett uråldrig system för att träna upp sinnet, ett antal övningar som är framtagna för att du ska bli mer och mer medveten om din egen livsupplevelse. Den inkluderar uppmärksamt lyssnande och seende, samt försiktigt testande.

Vi lär oss att lukta och röra fullt ut, och att verkligen vara uppmärksamma på de förändringar som sker i samband med alla dessa upplevelser. Vi lär oss att lyssna på våra egna tankar utan att fastna i dem. Vipassana är en meditationsform vars syfte är att lära sig se sanningen om fenomenets impermanens, otillfredsstälelse och osjälviskhet.

Vi tror att vi redan gör allt detta, men det är bara en illusion. Faktum är att vi uppmärksammar vår pågående livsupplevelse så pass lite att vi lika gärna kunde sova. Vi är helt enkelt inte tillräckligt uppmärksamma för att upptäcka att vi inte är uppmärksamma. Det är ett olösligt dilemma, ett moment 22.

Med hjälp av Vipassana kan du förstå livets sanna natur

Vipassana är en slags mental träningsform som kommer lära dig att uppleva världen på ett helt nytt sätt. Du kommer för första gången lära dig se vad som verkligen händer dig, vad som händer omkring dig och vad som händer inuti dig. Det är en process där du upptäcker dig själv och observerar dina upplevelser medan du deltar i dem medan de inträffar.

När du utövar Vipassana måste du ha en attityd där du inte bryr dig om vad du tidigare har blivit lärd. Du måste glömma alla teorier, fördomar och stereotyper. Du måste vilja förstå livets sanna natur och förstå vad upplevelsen av att vara vid liv verkligen innebär. Du vill uppfatta de sanna och djupaste kvaliteterna här i livet, och inte bara acceptera en annan persons förklaring av dessa. Du vill upptäcka dem på egen hand.

Dela.

Om skribenten

2 kommentarer

  1. Sylvia den

    Japp! Vipassana teknik leder en till djupet och grunden av en själv. Gjorde en kurs i vipassana nyligen och lärde mig saker om mig själv och om livet som redan har givit mig en sorts befrielse av livets lidande. Jag känner mig lugn och happy inombords även om livet stormar och människor runt en fortsätter med sitt drama. Så klart fortsätter även jag i livets mot- och medvind, är trött, ledsen jag med ibland men vipassana har ändrat mig så att jag inte längre fastnar eller går vilse i livets mörker. Jag är mer i kontakt i mitt eget inre ljus och jag känner dess guidande starkare nu. ?

    • Vivi den

      Härligt! Kram vivi

Lämna en tanke