Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Drakens år

2

Inom den kinesiska astrologin och i den kinesiska kalendern finns det tolv zodiakdjur, som är en 12-årig cykel med olika djurnamn. Man tror att det var en kinesisk zodiak vid namn Qin Shi Huangdi som levde på 200-talet före Kristus, som blandade tron på Buddha med tron på astrologin.

Enligt buddhistisk tradition gavs åren specifika djursymboler på Buddhas dödsbädd, eftersom det var tolv djur som kom till dödsbädden och för att hedra dem så döptes åren efter djuren. Även ordningen av djurnamnen i zodiaken har sitt ursprung i denna tradition. Det djur som kom först till dödsbädden, fick också vara det djur som fick utgöra den förste i ordningen. De tolv djuren sammankopplas också med ett element för varje år.

Enligt en annan sägen bestämdes ordningen utifrån i vilken turordning djuren anlände till en fest som arrangerades av Jadekejsaren. Alla förväntade sig att dragen skulle anlända tidigt, men han anlände efter såväl råttan som oxen, tigern och kaninen. Draken menade att han längs vägen hade sett en by som drabbats av torka. Han hade då stannat och skapat ett regn åt dem. Jadekejsaren blev lycklig när han hörde om drakens ädla gärning och gav honom den femte platsen.

Drakens år inföll senast 2012 och dessförinnan 2000, 1988, 1976, 1964, 1952, 1940 och 1928. 2024 är nästa år då drakens år infaller.

Draken — ett mytologiskt djur

Draken är det femte djuret i ordningen och är faktiskt det enda djuret i zodiaken som anses vara mytologiskt. Draken ses i Kina som ett exempel på styrka, tur och hälsa. Drakar anses även vara oberoende varelser, men de trånar efter kärlek och stöd.

Elementtecken och personlighet

För att vara född i drakens år behöver man som sagt vara född vissa specifika år och delar därmed olika egenskaper och personligheter med varandra. Som nämnts ovan, tillhör också varje person ett element: trä, eld, vatten, metall eller jord. Nedan följer en lista på personer som är födda under drakens år samt vilket elementtecken de tillhör.

 • Metalldrake för de som är födda år 1940 eller 2000: Anses vara kraftfull och modig. Tycker om att leda människor men inte att kompromissa.
 • Vattendrake (födda 1952 eller 2012): Ger en lugn effekt på temperamentet. Tar smarta beslut och har inga problem att möta människor.
 • Trädrake (födda 1904 eller 1964): Är kreativ och frispråkig. Kan ta emot andras idéer och synsätt men kan ibland upplevas påträngande.
 • Elddrake (födda 1916 eller 1976): Är energisk men ändå samlad. Kan ha ett ordentligt humör.
 • Jorddrake (födda 1928 eller 1988): Är praktisk och välorganiserad. Arbetar flitigt för att uppnå sina livsmål.

Drakar och zodiakens andra djur

Det djur i den kinesiska zodiaken som drakar är mest kompatibla med, är tuppen. En tupp kommer se upp till draken och ge denne stöd i hårda tider.

Drakar fungerar även bra tillsammans med apor, då apor lik drakar är kreativa och innovativa. Det gäller dock för draken att se upp så att inte apan hittar på något lurt.

Råttans humor och pålitlighet är egenskaper som attraherar den envise draken. De olika personligheterna kompletterar varandra bra, vilket gör att råttor och drakar går bra ihop.

Desto sämre passar drakar ihop med hundar, kaniner och andra drakar. Faktum är att hundar och drakar har personligheter som lätt krockar, vilket gör att de inte är kompatibla med varandra. De förstår sig inte heller på varandra.

Kaniner har till viss del liknande intresse som drakar, men de kan endast tolerera varandra till en viss gräns.

Likt vissa andra av zodiakens djur, är inte heller drakar kompatibla med varandra. De är självständiga och envisa, vilket gör att det är svårt för två drakar att bibehålla ett fridfullt förhållande.

Dela.

Om skribenten

2 kommentarer

 1. Julia Chevtchenko den

  Hej, undrar om det finns fakta/info om dem andra djuren i den kinesiska horoskopet? Hittade bara, Geten, Draken, Hästen och Kaninen. Är jättenyfiken på dem andra. Tacksam för svar!

  • Vivi den

   Det kommer mer. kram vivi

Lämna en tanke