Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Fenomenet hypnos

1

Det kanske allra största mysteriet med hypnos som ett fenomen är att det anses vara någonting mystiskt. Tvärtom är det ett fundamentalt mänskligt drag och delas därmed av alla levande människor på hela vår jord. Alla som läser detta kommer vid något tillfälle under dagen att uppnå ett hypnotiskt tillstånd, om de inte redan har gjort det. Hypnos är så hårdkodat in i vår DNA att du inte kan ta dig igenom en dag utan att vid ett eller annat tillfälle uppleva det, på samma sätt som du inte kan ta dig igenom dagen utan att känna känslor av någon form.

Med det sagt finns det mycket som experter på området fortfarande är oense om vad gäller detaljerna kring fenomenet hypnos. Dessa oenigheter handlar ofta om vad det är som faktiskt händer i vår hjärna när vi befinner oss i ett hypnotiskt tillstånd. Vissa människor tror att man genom hypnos åstadkommer ett tillstånd där medvetandet är förändrat, medan andra tror att ingenting alls händer. Några andra tror att den person som befinner sig under hypnos spelar med för att vara hypnotisören till lags.

Forskning kring hypnos

Modern forskning har visat att hypnos faktiskt har en effekt på hjärnan som man kan se genom att övervaka hjärnaktiviteten. I ett experiment som utfördes på ett amerikanskt universitet kopplades studenterna till en maskin som övervakade hjärnans aktivitet, medan de tittade på en svartvit bild. När de befann sig under hypnos blev studenterna tillsagda att den svartvita bilden i själva verket inte var svartvit utan i färg. Resultatet visade att de områden i hjärnan som hanterar färg plötsligt blev aktiva när man sa till studenterna att bilden var i färg.

På senare år har också flera forskare kunnat koppla hypnos till REM-tillståndet, det vill säga det tillstånd under sömnen som associeras med ett drömmande tillstånd. Det är någonting som alla däggdjur, alltså inte bara människor, upplever redan innan de föds. I livmodern är ofta det ofödda barnet i ett REM-tillstånd. Forskarna tror därför att det är naturens sätt att skapa och upprätthålla detta instinktiva beteende.

Hur fascinerande dessa studier än är, kan vi ta ett steg tillbaka och titta på fenomenet i sin helhet. Hypnos är egentligen ett perfekt sinnestillstånd. Den mystik som omgärdar hypnosen kommer kanske från att man länge har använt en konstig etikett på någonting som är fullt normalt. Det är också en felaktig etikett, eftersom såväl själva sinnestillståndet som teknikerna för att uppnå detta är helt naturliga.

Hypnos och transtillstånd

När man pratar om hypnos menar man ofta att man framkallar ett transtillstånd. Att man befinner sig i ett transtillstånd innebär dock bara att man befinner sig i ett fokuserat tillstånd vad gäller uppmärksamheten. Vår uppmärksamhet kan fokuseras både internt och externt. Du har säkert befunnit dig i trans om du någonsin har läst en riktigt bra bok eller sett en riktigt bra film, eller blivit uppslukad av musik. Samma tillstånd kan du hamna i om du bevittnar en vacker solnedgång eller ett moln som passerar, eller om du dagdrömmer om någonting som händer för flera år sedan.

Det är naturligtvis inte så att du försvinner vid tillfällen som dessa, utan om någonting pockar på din uppmärksamhet kommer du att vara medveten om det. Allt som händer är att du under själva transstadiet ägnar all din uppmärksamhet åt en viss källa, och att allt annat hamnar i bakgrunden för stunden. Även om ingenting händer i våra liv som kräver vår uppmärksamhet, kan vi fortfarande hamna i ett hypnotiskt tillstånd. Våra hjärnor är utformade för att hamna i trans ungefär var 90:e minut.

Trots mysteriet kring hypnos är det alltså en enkel metod där uppmärksamheten fokuseras, ingenting mer och ingenting mindre.

Dela.

Om skribenten

1 kommentar

  1. maria den

    Så otroligt spännande och faktiskt så tror jag att det är det som ofta händer mig under meditation. tack för detta, och tack för all matnyttig informtion du lägger ut! Lär mig massor!

Lämna en tanke