Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Vad är hypnos?

0

I över 200 år har människor funderat över och bråkat om hypnos, men vetenskapen har ännu inte till fullo lyckats förklara vad som faktiskt sker. Vi kan se vad en person gör under hypnos, men vi vet inte varför han eller hon gör det. Det är ett pussel som egentligen bara är en liten bit i ett mycket större pussel: hur det mänskliga sinnet fungerar. Det är inte särskilt sannolikt att forskarna inom en överskådlig framtid kommer fram till en slutgiltig förklaring. Därför är det troligt att hypnos fortsätter att vara något av en gåta.

Traditionell hypnos

Vid traditionell hypnos framstår dina egna tankar eller de antydningar du får från hypnotisören som väldigt verkliga. Om hypnotisören antyder att din tung har svällt upp till att bli dubbelt så stor, kommer du känna detta i munnen och kan få svårt att prata. Om hypnotisören antyder att du dricker varm choklad kommer du kunna smaka denna och känna hur det blir varmt i munnen och halsen. Om hypnotisören istället antyder att du är rädd, kan du börja svettas eller till och med känna panik. Hela tiden är du dock medveten om att allt är påhittat. I grund och botten leker du med tanken på en intensiv nivå, på samma sätt som barn gör.

Detta speciella mentala tillstånd gör att människor känner sig ohämmade och avslappnade. Förmodligen beror det på att de kan bortse från de bekymmer och tvivel som normalt gör att de lägger band på sig. Du kan uppleva samma känsla när du tittar på en film, när du är så inne i filmens handling att du inte längre oroar dig över ditt jobb eller din familj. Allt du för stunden funderar på är vad som händer på skärmen.

I detta tillstånd blir du också mycket lättpåverkat. Om hypnotisören berättar att du gör något kommer du antagligen att göra just detta. Vuxna personer som i normala fall är ganska tillbakadragna börjar plötsligt gå omkring på scenen och kackla som hönor eller sjunga för glatta livet. Rädslan för att se fånig ut verkar ha försvunnit helt.

Hypnoterapi

Hypnos kan även användas som en terepeutisk metod som kallas hypnoterapi. Hypnoterapi kan användas för att gå till botten med vad det är som framkallar ett visst beteende. Många människor har upplevt obehagliga situationer under barndomen, vilka kan ligga och gnaga i vårt undermedvetna och orsaka vissa beteenden. Det kan till exempel vara så att du medvetet har förträngt en traumatisk händelse och att det enda sättet att gräva fram denna incident ur ditt undermedvetna är med hjälp av hypnos.

Skillnaden mellan hypnos och hypnoterapi

Genom hypnoterapi kan du identifiera dessa mönster och ändra dem djupt i ditt undermedvetna. Hypnoterapi förändrar beteendet på lång sikt, medan traditionell hypnos kan göra detsamma på kort sikt. En hypnotisör vanligtvis av avkoppling och hypnotiska antydningar för att ta itu med ditt oönskade beteende. Detta kan fungera under några dagar eller veckor, men om ditt beteende triggas igång på nytt kommer du omedelbart att återgå till ditt destruktiva beteende.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke